Festival van het Levenslied: waar komt deze traditie vandaan?

Dit keer bespreken we een stukje geschiedenis van de stad dat nog niet zo heel ver teruggaat. Namelijk het Festival van het Levenslied.

Het is bijna weer zo ver. De keeltjes worden al druk gesmeerd en de liedjes geoefend. Want op 10 en 11 juni vindt traditiegetrouw aan de Paleisring het grote meezingfestival weer plaats. Dit jaar al weer voor de 27ste keer. Het is dus niet echt de diepe geschiedenis induiken, maar de eerste editie stamt toch al weer uit het jaar 1990. Dit jaarlijkse muziekfestijn werd voor het eerst in Tilburg georganiseerd op initiatief van Junior Kamer Hart van Brabant. Het hele gebeuren is ontstaan om een gratis festival neer te zetten voornamelijk voor de inwoners van Tilburg. Paul van Loon kreeg in 1990 de opdracht van Junior Kamer om een klassiek concert te organiseren. Hij bedacht dat hij juist iets wilde organiseren wat voor iedereen toegankelijk zou zijn. Een volksfeest waar artiesten live voor het publiek zouden optreden. Zo bedacht hij het Festival van het Levenslied.

En dit festival is inmiddels uitgegroeid tot een groot en succesvol evenement met ieder jaar een enorm aantal bezoekers. Ieder jaar trekt het ruim honderdduizend toeschouwers. Het Festival van het Levenslied is na al die jaren nog steeds gratis te bezoeken en de line-up van bekende Nederlandse artiesten is door de jaren heen gegroeid. Zo stonden in het verleden onder andere Marianne Weber, Willeke Alberti en Frans Bauer op het programma. Het Levenslied is inmiddels zelfs uitgegroeid het grootste gratis festival in Nederland met muziek van eigen bodem.

Festival van het Levenslied
Collectie Regionaal Archief Tilburg

Het begrip Levenslied, ook wel Smartlap genoemd, stamt al uit de tijd van de Middeleeuwen. Straatzangers zongen liedjes aan de hand van een paar tekeningen op een lap stof. De liedjes gaan over de liefde, trouw en ontrouw, maar ook over ellende en overwinnen. Nog steeds zijn dit de ingrediënten voor een smartlappenlied; herkenbaar hedendaags leed. Zet de makkelijk onhoudbare teksten op een catchy melodie en voilà, een smartlap is geboren. Het succes van het Levenslied Festival is dus vrij makkelijk te verklaren, met een hoop Tilburgers buiten op straat met een biertje in de hand die allemaal meezingen met de sterren uit Smartlappenland over het alledaagse gezeik en even de boel de boel laten.

Noteer dus in de agenda’s: zaterdag 10 en zondag 11 juni aan de Paleisring.

Door: Renée de Kruif

 

Renée de Kruif

Renée (28) is een echte Kruikin. Zij is afgestudeerd journalist en blogger/vlogger voor Wij Zijn Tilburg. Renée gaat op pad om verhalen te maken en te schrijven over de schôônste stad van 't laand. “Een mooie stad is het zeker; een echte stad maar met een dorpskarakter. Ons kent ons, een compact centrum, maar wel een stad met enorm veel groeimogelijkheden en heel vooruitdenkend” aldus Renée. Ze is trots op Tilburg, zeker met alle nieuwe projecten die in gang zijn gezet én er nog aankomen. Dit wilt Renée graag laten lezen en zien in haar blogs in vlogs die zij voor Wij Zijn Tilburg gaat schrijven.