[LIVE] BEKENDMAKING DICHTER DES VADERLANDS IN TILBURG

De inauguratie van de Dichter des Vaderlands vindt voor het eerst niet plaats in Amsterdam, maar in onze LocHal. Het het Tilburgse literatuurfestival Tilt is gevraagd door de stichting Dichter des Vaderlands om de officiële installatie in de, lege en gesloten, bibliotheek te de inauguratie te organiseren. ‘Een hele eer’, aldus directeur Bijke Aarts van Tilt tegen het Brabants Dagblad.

De inauguratie van de nog onbekende opvolger van de huidige Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja is op donderdagavond 21 januari om 19:00 uur live vanuit de Lochal. Om de woorden van de nieuwe dichter kracht bij te zetten wordt er in de middag om 14:00 uur al een dichtregel via een gigantische banier op de Interpolis-toren onthuld.
“De nieuwe dichter des Vaderlands blijft dan nog even geheim, maar hij/zij laat al wel van zich horen. Een crisis vraagt niet alleen om strenge maatregelen, maar ook om troostrijke taal. Dit ‘Baken van hoop en troost’ zal tot en met de Boekenweek in maart 2021 blijven hangen aan de gevel van de Interpolis toren.”

Bekijk de live uitzending
De bekendmaking van de nieuwe Dichter des Vaderlands is donderdag 21 januari vanaf 19.00 uur live te volgen via een online uitzending vanuit de Bibliotheek LocHal. Het literaire programma wordt vanwege de coronamaatregelen zonder publiek live uitgezonden. Met muziek van Harold K en voordrachten van dichters als Hannah van Binsbergen, Vrouwkje Tuinman en Joost Oomen draagt Tsead Bruinja het stokje over aan de nieuwe dichter. Daarnaast zal wethouder Marcelle Hendrickx een woordje doen.

De live uitzending is te bekijken op deze pagina of via het YouTube-kanaal van de literaire stichting Tilt.

Randstedelijk feestje
Het is voor het eerst sinds 2000, toen Gerrit Komrij tot eerste dichter des vaderlands werd gekozen, dat de officiële aftrap niet in Amsterdam plaatsvindt. “Om te voorkomen dat het te veel een Randstedelijk feestje werd, wilde de stichting Dichter des Vaderlands de inauguratie dit jaar graag buiten de Randstad organiseren”, vertelt Aarts. ,,Nu kent Nederland heel wat goede literaire organisaties, dus dat de keuze op Tilt is gevallen is voor ons een hele eer.”

De afgelopen jaren werkte Tilt samen met verschillende schrijvers en dichters die ook aan de stichting Dichter des Vaderlands gelieerd zijn. Aarts: ,,Ze hebben Tilt dus wel in de gaten gehouden en kennen onze verdiensten voor de literatuur.”

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.