LOC Brewery; Een uit de hand gelopen mannendroom

Foto: Agabek Enoukyants ©

Waar vrijwel iedere jongen ervan droomt om brandweerman of voetballer te worden, droomt vrijwel iedere man ervan om ooit zijn eigen café of brouwerij te beginnen. En waar het voor de meeste mannen bij dromen blijft, hebben vier heren uit Tilburg het geflikt om van deze droom werkelijkheid te maken. Erwin, Paul, Daniel en Roy openden in 2014 de LOC brouwerij in de spoorzone en zijn sindsdien aan het bouwen aan de groei van hun brouwerij, stap voor stap.

De mannen met vrouwen, kinderen en banen deelden een passie voor bier met elkaar die uitmondde in de wens om een brewpub te beginnen. Ze zijn toen, op advies van hun vrouwen, begonnen met bierbrouwen in de Spoorzone. Er stond nog een oud waslokaal van de medewerkers van Nedtrain leeg en alle benodigdheden voor het brouwen werden mondjesmaat bij elkaar gesprokkeld. De brouwketels werden gemaakt van lege fusten en er werd gestookt op pizzabranders. De LOC(omotief) brouwerij was geboren. Vier mannen die met veel lol in ketels stonden te roeren. Wonderbaarlijk genoeg kwam er de eerste keer nog lekker bier uit voort ook, zo’n 20 liter.

Erwin in de LOC Brouwerij

Om meer te leren over bierbrouwen zijn ze vervolgens naar een oude rot in het vak gegaan, Bernard van de Reuzenbrouwerij in Moergestel. Hier konden ze tot 150 liter brouwen en is ze de fijne kneepjes van het vak aangeleerd. In de tussentijd kwam er meer interesse voor ambachtelijk bier uit Tilburg. Dat de heren van LOC nog mooi bier brouwden ook heeft ze niet tegengewerkt. Ze zijn immers ook begonnen uit interesse voor elkaar, bier en de wens om gezellig iets anders te doen. Het is altijd al het doel geweest om een grotere brouwerij te krijgen met daaraan vast een brewpub, maar de basis mag nooit verloren gaan: Het plezier hebben in het brouwen van bier. De hobbysfeer is heel belangrijk voor de mannen, ze hebben immers allemaal een vaste baan. Het bierbrouwen, met alles daaromheen, gebeurt voornamelijk in het weekend en in de avonduren.

Bij verschillende externe brouwerijen bleven ze opschalen. Ze kunnen tegenwoordig batches brouwen tot 8000 liter bij de Anders brouwerij in België. Van de vijf bieren die ze in het vaste assortiment hebben, liggen er drie bij Jumbo. Maar de brouwerij in de spoorzone is altijd blijven fungeren als een soort laboratorium. Hier worden unieke en bijzondere bieren gebrouwen met een eenmalige oplage. De brouwerij is in de loop der jaren ook flink geprofessionaliseerd en heeft tegenwoordig een capaciteit van zo’n 400 liter. Er zijn hier al verschillende bijzondere bieren geproduceerd zoals de Milkshake IPA, gebrouwen met frambozen en lactose, en de Pineapple Express, een hazy bier bereid met echte ananassen.

LOC bieren, van links naar rechts: Train Hopper, Dinky Mosaic, Naughty Boy, 84

De mannen hebben met hun brouwerij al op verschillende festivals gestaan zoals Mundial en Smaakkaravaan. De bieren zijn inmiddels ook al te vinden bij, onder andere, RAW, De Houtloods en Café Bakker. Ondertussen zijn ze ook nog bezig om voeten in aarde te krijgen in Engeland, waar hun bieren ook erg positief ontvangen worden.

De volgende stap is voor de mannen van LOC, die gemiddeld 8 uur per persoon per week in de brouwerij stoppen, ook al in zicht. In februari willen ze een brouwer en assistent brouwer aannemen die drie dagen per week gaan brouwen in hun brouwerij in de Spoorzone. Ze willen van anderhalf naar minimaal vier keer brouwen per maand gaan. De brouwerij is hiermee ook vaker open, wat meer ruimte geeft voor rondleidingen en proeverijen. Dat dit betekent dat de bedrijfsvoering geprofessionaliseerd moet worden en er misschien wat vrijheid verloren gaat nemen de mannen voor lief. Zo lang ze met zijn vieren de onderbroekenlol kunnen behouden.

Het openen van de brewpub blijft voorlopig nog een stip op de horizon die wellicht na de volgende schaalvergroting werkelijkheid gaat worden. Maar zeker kunnen ze het nog niet zeggen, ze kiezen er bewust voor om met één stap tegelijk te groeien. Een ding is wel zeker, ze zijn nog lang niet klaar met het uitoefenen van hun passie. Het brouwen van compromisloos bier met smaken waar ze van houden.

Floris Biemans

Floris (25) is zeven jaar geleden in Tilburg komen wonen om te studeren. Inmiddels ziet hij zichzelf als een echte Tilburger en is hij volledig ondergedompeld in de Tilburgse cultuur. Met één been voor de bar en één been erachter heeft hij de Tilburgse horeca de afgelopen jaren van binnen en van buiten leren kennen. Floris heeft Tilburg altijd gezien als een stad van vernieuwing, ontwikkeling en vooral veel potentie. Van Spoorzone tot Piushaven tot centrum, hij is overal graag te vinden. Voor Wij Zijn Tilburg gaat hij zijn kennis over de stad gebruiken om Tilburg eens flink onder de loep te nemen.