ARCHIEF: MARIAMAAND IN DE HASSELTSE KAPEL

Hasseltse Kapel

Meimaand, Mariamaand. Voor veel Tilburgers staat de maand mei in het teken van de Hasseltse Kapel met het Mariabeeld, een religieus monument dat afstamt uit het jaar 1796. In deze maand trekt de kapel, die er in ieder geval als sinds de 16e eeuw staat, van oudsher vele bezoekers. Het leuke aan deze maand is dat je niet alleen het monument kunt bezoeken, maar aansluitend ook snoep kunt halen bij de welbekende snoepkramen die er ieder jaar te vinden zijn. Om die reden wordt het een leuk uitstapje voor de gehele familie. Op Moederdag is er ook een speciale Moederdagmis waardoor meerdere generaties gezamenlijk naar de Hasseltse Kapel komen om er een bijzondere dag van te maken.

Waar komt deze eeuwenoude traditie vandaan?
De Hasseltse Kapel is een oude bedevaartsplaats vanwege het Mariabeeld. Het is echter niet altijd een bedevaartsoord geweest, het was vanaf 1648 namelijk verboden om katholieke erediensten te houden. Dit werd pas weer toegestaan vanaf 1796. In de tussentijd fungeerde het gebouw onder meer als woning. Ook de alom bekende Peerke Donders bad vaak in de Tilburgse kapel, waar een plaquette in de kapel naar verwijst.

In mei wordt het Mariabeeld aangekleed met een mooie mantel, die de gehele maand te bewonderen is. De mantel die Maria nu siert, is ontworpen door de Tilburgse Veronica Vaes. In de kapel is er deze maand ook de mogelijkheid om zoveel mogelijk harten te haken voor ‘Baden in Liefde’ om een bad vol met gehaakte hartjes te realiseren.

De Moederdagmis start zondag 14 mei om 11:00 uur. Op Hemelvaartsdag (25 mei) is er een viering die om 7:30 uur start. Op 31 mei komt de Mariamaand ten einde met een slotviering die om 20:00 uur aanvangt. Daarnaast is er iedere zondag een bedevaartsmis die om 7:30 uur van start gaat.

De ultieme tip voor Moederdag: verras je moeder met een prachtig Maria inspiratieboekje of met de enige echt Hasseltse Kapel chocolaatjes die te verkrijgen zijn bij de snoepkraam voor de Hasseltse Kapel.

Door: Jonas Kaandorp

Afbeelding: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.