[VLOG] NIEUWE BEELDEN MINDLABS SPOORZONE

Vorige week vond in de LocHal de conferentieavond "Beyond Media" plaats. Verschillende partijen en onderwijsinstellingen welke nu al het brein van Mindlabs vormen kwamen samen om te discussiëren over de inzet van media en technologie. Het ging onder andere er over fake-news, het inzetten en gebruiken van algoritmes of Big Data voor het bedrijven van journalistiek, hoe je anno 2019 nog een krant kunt runnen en over het toekomstige Mindlabs in stenen vorm.  

Maar ook robotica, interactieve technologie en kunstmatige intelligentie kwamen aan bod. Daarnaast konden de toekomstige huurders kennis maken met één van de meeste verse huurders, uitgeverij Zwijsen.

Het nieuwe mediacluster
Mindlabs stond in het verleden ook wel bekend als “het nieuwe mediacluster”, maar dat dekte niet meer helemaal de lading volgens wethouder Berend de Vries. “We zijn ooit begonnen met Fontys en de Persgroep, rondom het thema media, maar na een aantal gesprekken is dat uitgegroeid tot Mindlabs, omdat ze verder wilden kijken dan de dag van vandaag.” Hierdoor zijn aan het mediacluster een hoop thema’s toegevoegd welke te maken hebben met de mens en machines. “In Eindhoven bij Brainport hebben ze een hoop technische kennis, high tech, en in Tilburg zijn we goed in het begrijpen van het menselijk brein, psychologisch. Vandaar Mindlabs.”

Foto: Voorzijde Mindlabs, Spoorzone tussen de LocHal en Smederijtuin.

Het rebelse broertje
Mindlabs noemt men ook wel het zusje, of rebelse broertje van de LocHal. De gebouwen an sich lijken enorm op elkaar, dus dat ze met elkaar vergeleken gaan worden is niet te voorkomen. Toch heeft het ontwerp van Ector Hoogstad Architecten een heel eigen gezicht constateerde Maarten Raaijmakers in het Brabants dagblad namens de Omgevingscommissie. “Het is geen concurrentie voor de naastgelegen LocHal, maar heeft een eigen identiteit”. Het past in de architectuur van de andere gebouwen in de Spoorzone, beide gebouwen blijven onderling verbonden.

Uitgeverij Zwijsen
Niet geheel onverwacht is Uitgeverij Zwijsen de nieuwste aanwinst voor MindLabs, “Het onderwijs is toe aan innovatie”, ze hopen in Mindlabs de juiste samenwerkingen te gaan vinden.
Voor directeur Ludo Stroobants is Zwijsen een voor de hand liggende toevoeging aan dat lijstje. “Van oudsher leert Zwijsen kinderen om hun mannetje te staan in de wereld van nu. Bovendien bevinden wij ons in een van de meest gedigitaliseerde mediabranches van de mediawereld. We tellen echt af tot de verhuizing, maar de samenwerking binnen MindLabs begint nu al.”

Het project is niet geheel onomstreden, de gemeente legt 27,3 miljoen in voor dit ‘vlaggenschip van de nieuwe stedelijke economie’. Sommige Tilburgers voelen een nieuw “adjetheater” aankomen, maar volgens De Vries is het een belangrijke weloverwogen investering. “We hebben enorm veel potentie in onze stad, met hele mooie onderwijsinstellingen zoals de universiteit en de hogescholen, maar ook het ROC. We willlen in het gebied van de Spoorzone de potentie die al die studenten ons brengen, graag bij ons houden.” Dit om een veelbesproken braindrain in onze stad tegen te gaan, “uiteindelijk plukken we daar als stad daarna ook weer de vruchten daarvan.”

Foto: Ector Hoogstad Architecten, interieur MindLabs
Foto: Ector Hoogstad Architecten, interieur MindLabs
Foto: Ector Hoogstad Architecten, interieur MindLabs
Foto: Ector Hoogstad Architecten, interieur MindLabs
Foto: Oostgevel Mindlabs vanuit de Smederijtuin

Tim Frenken

Vlogger en blogger. Bevat hoge mate van zelfspot en ironie en is daarnaast vaak radicaal positief en ongenuanceerd. Trotse inwoner van de stad en lokaal nationalistisch. Is geïmporteerd in 2011, nu niet meer weg te krijgen. Helaas.