PAPA EN DE VADERSCHAPSVERLOFREGELING

Voor papa Thijs en mij komt het te laat, en alle andere vaders die uit de ‘luiers’ zijn, de nieuwe vaderschapsverlofregeling. Maar voor aanstaande vaders staat er een grote verandering in het vooruitzicht. Namelijk niet meer die paar karige dagen, maar extra tijd om van elkaar te kunnen genieten en elkaar te leren kennen. Veel papa’s om mij heen ‘klagen’ dat dit altijd te kort is en jammer dat je veel vrije dagen eigenlijk gedwongen moet opmaken om bij de kleine te zijn.

Vaderschapsverlof, kraamverlof, geboorteverlof & partnerverlof
Allemaal verschillende nieuwe papa termen voor allemaal dezelfde dingen. Officieel is de correcte benaming kraamverlof, maar worden ook geboorteverlof of vaderschapsverlof genoemd. Wat dan wel weer vreemd is is dat de nieuwe regeling niet de kraamverlofregeling wordt genoemd, maar de vaderschapsverlofregeling. Partnerverlof is bijna hetzelfde als kraamverlof, en onderdeel van vaderschapsverlof. Partnerverlof zijn de 3 onbetaalde dagen waar je recht op hebt na de geboorte van de kleine. Geboorteverlof is het hetzelfde als kraamverlof en vaderschapsverlof, de 5 dagen die je kunt inplannen na de geboorte.

Snap jij het nog?!

Huidige situatie vaderschapsverlofsregeling
Kraamverlof: twee dagen betaald door werkgever.
Partnerverlof: drie dagen onbetaald. Tijdens deze tijd kun je elkaar beter leren kennen en genieten van elkaar. Daarnaast ook handig voor zaken als:

  • Kraamvisite
  • Kraamhulp leren kennen
  • Babyborrel
  • Helpen bij verzorgen baby
  • Helpen bij verzorgen vrouw
  • Aangifte doen van baby bij de gemeente
  • Het verwerken van de hormonen en bijbehorende traantjes

Partnerverlof gaat van je ouderschapsverlof af. Maak je gebruik van ouderschapsverlof let dan op dat je niet aan het einde van het jaar in de knoei komt met je dagen.

Toekomstige situatie vaderschapsverlofregeling
Volgens een wetsvoorstel van Minister Koolmees gaat het vaderschapsverlof volgend jaar van 2 naar 5 betaalde dagen, en vanaf 2020 komen daar nog 5 weken bij, tegen 70% doorbetaling van het loon. Dit verlof moet binnen een half jaar na de geboorte worden opgenomen.

Ideaal dus! Want wat ons betreft zijn die 2 dagen echt te kort (als je geen 3 onbetaalde dagen wilt opnemen).

Het nieuwe vaderschapsverlof
Bijna 3 van de 4 Nederlandse mannen en vrouwen zijn tevreden tot zeer tevreden over de nieuwe regeling. Maar vergeleken met andere Europese opties (Finse, Zweedse, Sloveense, en het voorstel van de Europese Commissie) zijn ze nog steeds ontevreden over het nieuwe Nederlandse model. Kiezend uit de opties van deze landen zou 87% van de mannen voor een ander model kiezen. 1/3 ziet liever het Zweedse model waar 16 maanden tussen de partners verdeeld kan worden, en 1/3 ziet liever het voorstel van de Europese Commissie, wat tot 4 maanden kan oplopen.

(Bron: Viking Blog)

Overzicht vaderschapsverlof Europese landen

Onze kijk op vaderschapsverlof
Zelf zijn wij voorstander van de 5 dagen en uiteindelijk 5 weken verlof. De 2 dagen zijn in onze ogen echt te kort om goed te kunnen binden met de kleine. Daarnaast is de vrouw ook vaak nog niet in staat om zelf veel dingen te kunnen doen na de bevalling, dus een extra paar handjes zijn altijd prettig om erbij te hebben.

Wat is jullie kijk op de nieuwe vaderschapsverlofregeling? Vinden jullie dit positief of negatief?

Papavertelt is het papablog voor en door papa’s. Mama’s mogen het uiteraard ook lezen.Op deze papablog schrijven twee jonge vaders over de dingen die zij tegenkomen. Dit kunnen baby- of opvoedingsgerelateerde situaties zijn, maar ook alledaagse situaties rondom het vaderschap.

Mocht je ook een keer iets achter willen laten op papavertelt.nl of wil je contact opnemen? Stuur dan gewoon een berichtje naar info@papavertelt.nl

Thijs

Ik ben Thijs van Beers, muziekliefhebber, hardloper (en trainer), online specialist, onderdeel van het illustere trio Batzzwerk en trots Brabander. Wie had ooit verwacht dat ik als kersverse vader een blog zou beginnen over het vaderschap en alles daaromheen. Als je het mij anderhalf jaar geleden had gevraagd, had ik waarschijnlijk hardop gelachen en je voor gek verklaard. Echter kunnen dingen snel veranderen. Na een weloverwogen keuze en een ‘voorbereidingstijd’ van 9 maanden ben ik nu de trotse vader van een zoon. Mijn muppet.