PAREL IN DE BINNENSTAD: CAFÉ DE SPAARBANK

De parel die wij vandaag aan jullie willen laten zien staat op de vijfsprong in het centrum van Tilburg. Dit pand is een prachtig stijlvol en rank gevormd gebouw op de hoek van de Noordstraat- Korte Schijfstraat (einde tuinstraat). Het pand volgt de straten en lijkt daarin op het strijkijzergebouw in New York of het Vesteda gebouw van Jo Coenen.

In dit bijzondere pand is Café de Spaarbank gevestigd. Daarnaast is ook een gedeelte van het pand ingevuld met kamerbewoning. Om de ruimte van de begane grond zoveel mogelijk te kunnen benutten is de bedrijfskeuken op de 1e verdieping gevestigd.  

Geschiedenis
De opdrachtgever was destijds het bestuur van de ‘Vereeniging Tilburgsche Spaarbank’. Kenmerkend is de zeskantige hoektoren. Het pand is in 1910 gebouwd als bankgebouw met bovenwoning naar een ontwerp van de Tilburgse architect C.F. van Hoof (1861-1952). Een bekende architect destijds in Tilburg, welke meerdere fraaie panden op zijn naam heeft staan. Onder andere de voorgevel van de Heikese kerk, De Spoorlaan 386, de Refter in de Nieuwlandstraat en diverse herenhuizen in de Sint-Josephstraat te Tilburg. Het pand in neo-renaissancistische stijl met zeer gevarieerd metselwerk maakt dat er een levendige gevel ontstaat. Dit is één van de stijlkenmerken van de architect. 

De Spaarbank
In de archieven kom je verhalen tegen over het functioneren van de bank. In 1871 was het reglement van de spaarbank goedgekeurd, met de vermelding ‘het doel is spaarpenningen in bewaring te nemen en daarvoor een matige rente te vergoeden’. Men begon op zaterdag zitting te houden op twee locaties. In het voormalige stadhuis, tegenover de Heikese kerk, ’s avonds van 18.00 tot 20.00 uur en in de Fraterschool (de Leo-school) op het Goirke van 18.00 tot 19.00 uur.

Met de 60-urige (!) werkweek, dus 10 uur per dag, ook op zaterdag, was het haast onmogelijk voor de werknemers zelf om ‘zo vroeg’ op zaterdag naar de bank te komen. Vandaar dat het bestuur van de spaarbank, overwegend eigenaren van textielfabrieken, een circulaire aan de overige fabrikanten stuurde. Hierin werd gevraagd om ‘voortaan het wekelijksche loon aan hunne werklieden des zaterdagsch voor den middag te willen uitbetalen teneinde hen, die daartoe genegen en bij machte zijn, te gemakkelijker in staat te stellen hunnen spaarpenningen tijdig in de bank te kunnen brengen’.  

Nieuwe locatie
De bank kreeg er in de loop van de jaren steeds meer filialen bij zodat men in 1974 besloot tot de bouw van een nieuw hoofdkantoor aan de Tivolistraat. In de periode hierop volgend was de Spaarbank lange tijd een crèche. 

In de jaren 90 is het pand inwendig verbouwd. Het was enige tijd een winkel in interieurobjecten. De laatste 9 jaar heeft het een horecafunctie. Bijzonder aan het interieur zijn de glas-in-lood deuren die toegang geven tot de achterzijde van het café. Centraal in die deuren staan de wapens van Tilburg en Brabant. Het pand is een rijksmonument en maakt onderdeel uit van het beschermd stadsgezicht. 

In de zomer kun je heerlijk in achtergelegen stadstuin genieten en onthaasten. Je waant je daar meteen in een stadstuin zoals in Parijs!

Ga ook eens langs en bezoek het pand voor een hapje of drankje!

Frank van Oers

Frank van Oers (46) sinds 2003 actief als NVM-makelaar en heeft sinds die tijd als bouwkundige samen met Jeroen Weijers (BNA architect) het bureau van zijn vader Jac van Oers (overleden in 2003) overgenomen en voortgezet onder de naam Van Oers Weijers Architecten BNA. Van huis uit opgegroeid met interesse voor architectuur en design heeft hij deze interesse ook gestopt in het vak van makelaar onder de naam ARCHITECTUURMAKELAAR; voor aan- en verkoop van huizen met een bijzondere architectuur!