Dione de Graaff benadrukt nieuwsgierigheid tijdens Perscafé

“Blijf vooral nieuwsgierig”, benadrukt Dione de Graaff aan het einde van het interview. De zevende editie van het Perscafé in Bank15 wordt met een serieuze noot afgesloten. Opnieuw laten FHJ-studenten de slotboodschap goed tot zich doordringen. De presentatrice van het Sportjournaal, is voor velen in de zaal een voorbeeld van een succesvolle vrouw in het typische mannenwereldje. De Graaff is zichzelf daar misschien nog wel het meest bewust van. “Het is geen vanzelfsprekendheid dat vrouwelijke presentatrices het zolang volhouden in de sportjournalistiek. De laatste jaren ben ik ook ‘meer Dione’ geworden tijdens uitzendingen.”

Het Perscafé op donderdag 2 november toont veel gelijkenissen met de vorige editie. Wederom een vrouwelijke NOS-journaliste, alumnus van de Fontys Hogeschool Journalistiek die het heeft over de moeilijke positie van ‘haar geslacht’ op de arbeidsmarkt. Astrid Kersseboom is een soort kopie/blauwdruk van De Graaff. Maar het grootste verschil zit hem in het hoofdonderwerp: sport. Op de presentatiesheets zien we naast een foto van Dione een basket-, tennis- en voetbal. Haar televisiecarrière begon nog bij Omroep Amersfoort. Een verplicht nummertje eigenlijk. Het echte werk begon in 1995 bij de crème de la crème voor iedere sportverslaggever (in spé): NOS Studio Sport.

Op die plek terechtkomen gebeurt natuurlijk niet zomaar. Voor de Bussumse schone begon het op de Academie voor Journalistiek en Voorlichting. “Het klinkt heel gek: maar ik heb vier jaar lang echt een geweldige tijd gehad, doorgaans in de kroeg”, vertelt ze enthousiast. “Je zou denken: er moeten toch ook vervelende dingen zijn gebeurd, maar dat kan ik mij echt niet herinneren.” Gevraagd naar één van haar eerste opdrachten: ze weet zich nog goed te herinneren te moeten schrijven over de oorlog in Joegoslavië. Dione bestempelt haar betoog als ‘een soort van schattig’. Een paar maanden geleden wist zij het artikel op te rakelen, en moest lachen om haar oplossingsgerichtheid. “Dat is natuurlijk ondenkbaar in zo’n conflictsituatie.”
Perscafé Dione de Graaff

Dit voorbeeld brengt het onderwerp naar: het harde nieuws. Want daar zou De Graaff in haar loopbaan wel meer mee willen gaan doen. “Vroeger was het nog echt zo dat sportjournalisten helemaal geen andere interesses hadden”, begint ze. “Dat is wel veranderd de laatste jaren. Ikzelf denk ook: zou ik op het einde niet iets anders willen doen? Andere aspecten van dit vak hebben mijn buitengewone interesse en zou ik graag willen beoefenen.” Maar voorlopig zit ze nog goed bij de sport (met de meeste aandacht voor het schaatsen, red.) en omroep NOS. Daar waar zij gepokt en gemazeld is geworden als verslaggeefster en presentatrice. “Bij de NOS is het wel echt de bedoeling dat wij de overbrengers zijn. Mensen zappen echt niet naar NPO 1 voor een avondje Egbers, Stekelenburg of De Graaff. Daar zijn wij ons ook wel bewust van. Maar de laatste jaren ben ik tijdens de uitzendingen wel ‘meer Dione geworden’. Als ik een klik heb met een gast laat ik dat wat meer merken.”

Dat De Graaff het nu al zolang volhoudt in de televisiewereld, kan eigenlijk geen toeval zijn. Haar vader Jan deed veel radio- en televisiewerk voor de VARA en gaf later les aan de journalistenopleiding in Tilburg. In maart 2014 overleed hij aan de gevolgen van longkanker. “Dat doet tot op de dag van vandaag nog steeds pijn”, bekent De Graaff. “Maar zijn geestdrift doet mij juist nog meer beseffen hoe mooi dit vak is. Of ikzelf ook les zou willen geven?” Een aantal FHJ-docenten springen op in afwachting op haar antwoord. “Het is zeker het overwegen waard. Ik denk dat ik het, net zoals mijn vader, heel leuk zou vinden om jonge mensen echt iets bij te leren. Maar voorlopig…”, glimlacht zij op de typische ‘Dionne-manier’.
Perscafé Dione de Graaff

Douwe

Douwe (21) is een verdwaalde Randstedeling. Opgegroeid onder de rook van de Hoogovens in IJmuiden, besloot hij een flinke stap over de grote Noordzeeplas te maken. In Tilburg kan hij zijn grootste passie, schrijven, weer beoefenen als student aan de Fontys Hogeschool Journalistiek. Hij is altijd op zoek naar de mooiste verhalen die hij op het digitale papier kan laten lekken. Van de lokale bakker tot aan de nieuwe topscorer van Willem II: al deze penomwentelingen kunnen vanaf september op wijzijntilburg.nl gelezen worden. Altijd met die ‘Randstadverwondering’ van hem, die hij toch niet uit kan schakelen in het Groene Hart van het Brabantse.