Peter Noordanus blikt terug (deel 2): “De aanpak van motorclubs is baanbrekend geweest”

Foto: Facebook No Surrender

Als hij één ding zou moeten noemen dat een belangrijk onderdeel van zijn burgemeesterschap is geweest: het aanpakken van georganiseerde criminaliteit. Bijvoorbeeld als het gaat om het tegengaan van geweld van motorclubs in de binnenstad. Noordanus stelt dat de gemeente Tilburg ‘baanbrekend is geweest’ in de maatregelen die het heeft genomen. Zo werd in 2014 vanaf 1 mei tot en met 1 oktober het verboden om jacks en hesjes van deze clubs in de binnenstad te dragen. In het najaar bleek dat de betrokkenheid van deze clubs bij geweldsdelicten fors was gedaald en de maatregelen effect hadden. Later zijn deze maatregelen afgezwakt, maar Noordanus bleef een no-nonsense beleid hanteren. Dat kan natuurlijk geen verrassing genoemd worden: het was het handelsmerk van de scheidend burgervader.

In een brief liet de burgermeester destijds weten dat na de oprichting van No Surrender Tilburg en verschillende geweldsincidenten met zogenaamde Outlawmotorcyclegangs (OMG’s), er wel een no-nonsense aanpak gehanteerd moest worden. “OMG’s zaaien angst door middel van intimidatie- en afpersingspraktijken met als gevolg dat slachtoffers soms geen aangifte durven te doen en bij overheidsdiensten in enkele gevallen terughoudendheid bestaat om op te treden”, viel in de brief te lezen. De burgemeester concludeerde dat de aanpak tot een aantal verbeteringen heeft geleid: een verbeterde sfeer in het horecagebied en daling van het aantal geweldsdelicten. Wat daarnaast heeft geholpen: ‘Live View’, waarbij de ondernemer met een druk op de knop de politie kan laten meekijken in de horecazaak. De gemeente betaalde mee aan 26 van deze installaties voor horeca-ondernemers.

Bovenaan de zogenoemde Bucket List van Noordanus stonden nog meer maatregelen om motorclubs terug te dringen. “Zelf kan ik dat niet meer doen”, zegt hij. “Ik hoop dat we nog een paar verdere stappen kunnen maken om de clubs de stad uit te werken. Het OM heeft dat keurig opgepakt: ik verwacht ook dat er een dagvaarding en civiel verbod komen. Het zijn van die zaken waar ik geen invloed meer op heb, maar wel van hoop dat ze goed afgehandeld worden.” Noordanus heeft nog wel een voorstel gedaan voor scherpere wetgeving, die inmiddels in het regeerakkoord is opgenomen.

De PvdA’er zou het toch in een wat breder perspectief willen plaatsen: de motorclubproblematiek is een afzonderlijke casus geweest. “Ik zie mijzelf niet als de sherrif van Tilburg”, zegt hij met een knipoog. “Maar ik vond het nodig om een einde te maken aan het wegkijken van drugscriminaliteit. Nederland is, in a way, een Narcostaat. Het is gek om te zeggen, want velen denken: daarvoor moet je naar Zuid-Amerika. Maar de productie van synthetische drugs vindt ook weldegelijk hier grootschalig plaats en heeft een verwoestend effect op de samenleving. Je snapt het pas als je het ziet: het werd zo groot dat het echt tijd werd om er iets aan te doen.” Als belangrijkst wapenfeit noemt hij ‘het in gang zetten van’ een beweging om deze problematiek in heel Brabant aan te pakken. “We moeten dit niet langer pikken. Daar liggen ook nog een heleboel uitdagingen voor mijn opvolger.”

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.