ALAAF: POP-UP TWEEDEHANDS CARNAVALSWINKEL OPENT HAAR DEUREN!

petra_2
In de Schouwburgpromenade gaat aanstaande maandag een pop-up carnavalswinkel open en niet zomaar één: Enkel tweedehands outfits halen de rekken. Het is een initiatief van Jan en zijn moeder, bekend van Petra's Used en Vintage. De winkel gaat, hoe toepasselijk, Alaaf heten.

Traditiegetrouw loop je natuurlijk vier dagen (of zelfs langer!) in dezelfde kiel rond. Niet wassen, alleen buiten luchten is de regel! Persoonlijk (ja, kom maar door met die haat) vind ik het toch leuker om iedere dag in een andere pekske het toneel te betreden en flink wat shine te vatten in de kroeg. Mega Toby, Willem II supporter, eend, gabber, pooier, farao en The Mad Hatter zijn bij mij afgelopen jaren al de revue gepasseerd. Als ware consumist ben ik redelijk snel weer op de outfit uitgekeken en daar komt nog eens bij dat mijn studentikoze levensstijl er voor zorgt dat een pak maximaal 2 jaar past. Al is dat wellicht niet geheel aan mijn persoonlijke volume-opbouw te wijten, want al die online bestelde carnavalsoutfits krimpen als de neten en vallen na drie keer wassen ook spontaan uit elkaar. Dat komt ook waarschijnlijk omdat ik alleen goedkope troep bestel, maargoed, mijn fast-fashion carnavalsgedrag verdient ook geen grote investeringen. Gelukkig is daar nu groen-oranje licht aan het einde van deze tunnel: Petra Used en Vintage Carnavalswinkel, genaamd Alaaf.

Waar het allemaal begon.

Hoe is het allemaal begonnen?
Eerst even een stukje geschiedenis! In 1982 begint Petra met werken bij Listex, dat is Tilburgs bekendste tweedehandskledingwinkel. In 2017 kondigt Listex aan ermee te gaan stoppen. Nadat Petra hier 35  jaar in dienst is geweest als sorteerster, perser, winkelverkoopster en rechterhand van de directie heeft zij zodanig een band opgebouwd met tweedehands kleding verkopen, zij kan dit niet zomaar allemaal weggooien. Ze besluit daarom om in het pand van Listex haar eigen tweedehandskledingwinkel te beginnen. Haar zoon Jan, zelf ook gek op vintage outfits, twijfelt geen moment. Samen gaan ze het avontuur aan en vanaf dat moment is Petra Used & Vintage Clothing geboren! Eerst nog aan de Artemisstraat 1 in West, maar al snel maken ze de grote stap te verhuizen naar het centrum. Twee jaar geleden opende ze een nieuwe winkel in de (al bijna net zo vintage) Schouwburgpromenade. Het blijkt een schot in de roos, heel Tilburg weet hen inmiddels te vinden: zelfs vanuit Amsterdam en Utrecht komen kopers speciaal naar de winkel in Tilburg. Wanneer ik vraag hoe de zaken gaan, zegt Jan lachend “Mij hoor je nooit klagen toch?” En dat klopt.

“Het is nu nog een beetje een rommeltje hoor, we zijn net alles de winkel in aan het hangen!” aldus Petra

Waarom een carnavalswinkel?
Ze hebben dus al een winkel, een webshop en organiseren regelmatig grote “vintage sales”, maar Jan en zijn moeder staan nu dus aan de vooravond van een nieuwe avontuur: ze gaan een tweede (pop-up) winkel openen, speciaal gericht op carnavalskleding. De winkel (die ‘Alaaf’ gaat heten) gaat een paar deuren verderop in de Schouwburgpromenade zitten, nummertje 135 om precies te zijn. Naast de spellenwinkel (De Dobbelsteen) en de plek waar ‘vroeger’ de Op=Op Voordeelshop zat. “Eigenlijk zouden we vorig jaar al een tweede winkel willen openen, maar toen hebben we de huidige winkel voor carnaval omgebouwd. Nu hebben we er toch voor gekozen om een tweede (pop-up)winkel te openen, omdat het dan de huidige collectie in onze winkel niet beïnvloed. Zo kunnen we dus nog steeds zo veel mogelijk normale en vintage tweedehands kleding aanbieden èn nog meer carnaval in een andere winkel” verteld Jan, terwijl ondertussen weer een stapel vintage streepjesoverhemden over de toonbank gaan. “We hebben gedragen, ongedragen, duurzame, mooie, originele, gekke, unieke en prachtige carnavalsoutfits voor een prikkie” zegt ie daarna in één adem, alsof het al jaren zijn vaste pay-off is.

Petra in haar nieuwe winkel, zelf ook een fervent carnavalsvierder.

 

Kun je bij jullie ook je oude outfit inleveren?
“Jazeker. Wij nemen het gehele jaar door kleding aan. Je kunt namelijk al je kleding, schoenen en tassen doneren in onze winkel als je er van af wilt. Dan zorgen wij dat elk item een nieuw leven krijgt. Is het niet voor onze winkel, dan wel het goede doel of een ander leuk doeleind. Zo heeft Petra laatst een partij van honderden spencers omgetoverd tot duurzame tasjes, deze krijgen onze klanten nu mee in plaats van die plastic troep en zijn nog makkelijk te hergebruiken ook!” Nu heb ik mijn outfit wel eens geroken op de woensdag na carnaval, een combinatie van bier, zweet, rook en frituurvet komt je tegemoet, daar kun je soep van trekken. Ik ben benieuwd hoe Petra’s er voor zorgt dat je niet samen met het aroma van de vorige eigenaar van de outfit gaat stappen. “Zoals we het bij onze normale sortering en controle ook doen: alle kledingstukken die kapot zijn, niet meer schoon te krijgen zijn of waar iets anders raars mee is gebeurd, komen sowieso niet in de winkel te hangen. We hanteren ook een strenge controle bij de carnavalskleding bij het sorteren van de inkomende goederen. Ons mam heeft sowieso een neusje voor penetrante bierluchtjes, ze is een doorgewinterde carnavalsfanaat (inclusief onderdeel van een blaoskapel), dus die pikt ze er zo tussenuit” lacht Jan. Wat doen jullie als je een Oeteldonkse jas of kiel binnen krijgt, vraag ik me nog af. Het zegt me in het artikel maar te verwijzen naar “waar iets anders raars mee is gebeurd.”

Links: Een boef achter de tralies, “hij zit zelfs vast met handboeien!”, rechts: De Schouwburgpromenade zoals we die kennen.

Wat gaan de hardlopers worden van carnaval 2020?
Een vraag die altijd ongekend cliché is en wordt gesteld aan iedere feestwinkeleigenaar, wat gaat het goed doen dit jaar? “Vorig jaar was vooral Peaky Blinders (nette vintage pakken) en Casa de Papel (werkoverals) erg populair, maar we verwachten dit jaar dat mensen meer gaan voor een foute outfit uit de 70’s tot aan de 00’s, van felle disco blousejes en bootcut jeans (wijde pijpen), naar oversized Karl Kani broeken met Fubu shirts en een bandana.” De skipakken en bontjassen gaan ieder jaar enorm hard.” Die bieden wij ook voor een stuk minder aan dan de nieuwprijs en ze zijn lekker praktisch als het koud buiten is.” Maar de winkel zal ook rijkelijk gevuld zijn met de traditionele indianen-, cowboy-, spook-, clown-, prinsessen- en ridderoutfits, voor kinderen en volwassenen.

Alaaf is open van 6 januari tot en met 21 februari en heeft dezelfde openingstijden als Petra.

Kruikenstad

Alle ins- en outs van Kruikenstad. Met camera in de polonaise, met microfoon in de bouwhal en met blocnote onder de kiel hoppen zij heel onze stad door om geen enkele snipper confetti te hoeven missen. Meer Kruikenstad? www.wijzijnkruikenstad.nl