Chique Pijnenburg blijft juweliersbegrip in Tilburg

Veel 100-jarige bedrijven in Tilburg kenmerken zich door een oubollige uitstraling: hetzelfde retrobehang van tientallen jaren geleden, ordners en rondvliegende papieren en een gemoedelijke sfeer. Het contrast bij het chique Pijnenburg is groot. Bij binnenkomst schijnen de weerkaatsingen van de ringen, diamanten, horloges en andere fel in je ogen. Het strakke interieur verraadt veel: je zou eerder denken dat de winkel gelijktijdig geopend is met de Hudson’s Bay. Melanie Pijnenburg voldoet wel aan de ‘Club van 100-eisen’: zij werkt al sinds haar vroege jeugd in de zaak. En dat zal voorlopig ook wel zo blijven. “Ik en mijn man Joey zijn nu zo ongeveer 5 jaar actief in de zaak en daarbij ook de vierde generatie. Opvolging lijkt ons nog heel ver weg: we zijn pas zelf op ons begin.”  

Melanie hoefde weinig moeite te doen om zich het vak eigen te maken. Hoe anders was dat voor haar partner Joey Severs: hij moest eerst de studieboeken induiken en leerde het in de praktijk. Severs weet alles over de horloges; Pijnenburg helpt de klant met de juwelen. Het is inmiddels een geoliede machine geworden: de 103-jarige juwelier brengt heden, verleden en toekomst bij elkaar. “Eigenlijk hebben we nooit ergens aan hoeven wennen bij het werk: we doen het met ontzettend veel liefde en plezier.” Volgens Melanie is nog steeds geen enkele ‘9 tot 5’ hetzelfde. Dat moet eigenlijk ook wel, als je dag in dag uit weer in de Heuvelstraat je uiterste best doet om klanten tevreden te houden. “Ons werk is erg gevarieerd: van klanten helpen tot etaleren, maar ook achter de schermen ontzettend veel en leuk werk. Het persoonlijk contact met de klant en de fijne gesprekken die daaruit voortkomen blijft toch altijd bijzonder.”
Juwelierszaak Pijnenburg

“Het vak van juwelier wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven”, begint Melanie. “Logisch, want een juwelierszaak openen is ook niet iets dat je zomaar even doet. De kennis van het product, de investering die ermee gemoeid is en de tijd die nodig is om een naam op te bouwen. Het zou zonde zijn dit alles verloren te zien gaan en dus zien we bij veel juweliers nog altijd een familienaam op de gevel prijken.” Maar lang niet altijd is die bedrijfsnaam nog in handen van de familie die de zaak is gestart. Juwelierszaken die al meer dan honderd jaar bestaan en die nog altijd een echt familiebedrijf zijn, die zijn in Nederland op de vingers van één hand te tellen. En ook binnen die bedrijven moet weleens wat veranderen. “Ontwikkelen zijn we doorlopend mee bezig”, vertelt Melanie. “Ook met een zaak die meer dan 100 jaar bestaat blijf je daar mee bezig. De grootste ontwikkeling is wel de internetmarkt. Om ons daarvan te onderscheiden hebben we veel veranderd in ons merkenpakket en willen wij exclusiviteit/kwaliteit bieden.”

Omdat de opvolging binnen een juwelierszaak dus niet vanzelf gaat, zou je denken dat Melanie en Joey op dat onderdeel al voorbereidingen treffen. Maar niets is minder waar. “Joey en ik zijn nu zo ongeveer 5 jaar actief in de zaak en daarbij ook de vierde generatie. Opvolging lijkt ons nog heel ver weg: we zijn pas zelf op ons begin. Al hoop ik natuurlijk wel dat er ver in de toekomst iemand is die de zaak voort zal gaan zetten, maar eerst zijn wij aan de beurt om er briljante jaren van te gaan maken. Met de stevige back up die we hebben van mijn ouders, met ruim 35 jaar ervaring in de branche, en die altijd voor ons klaar staan hebben wij daar alle vertrouwen in.”
Juwelierszaak Pijnenburg

Douwe

Douwe (21) is een verdwaalde Randstedeling. Opgegroeid onder de rook van de Hoogovens in IJmuiden, besloot hij een flinke stap over de grote Noordzeeplas te maken. In Tilburg kan hij zijn grootste passie, schrijven, weer beoefenen als student aan de Fontys Hogeschool Journalistiek. Hij is altijd op zoek naar de mooiste verhalen die hij op het digitale papier kan laten lekken. Van de lokale bakker tot aan de nieuwe topscorer van Willem II: al deze penomwentelingen kunnen vanaf september op wijzijntilburg.nl gelezen worden. Altijd met die ‘Randstadverwondering’ van hem, die hij toch niet uit kan schakelen in het Groene Hart van het Brabantse.