PLAOJKES VAN VRUUGER: HORECA TILBURG

Ja want vruuger was alles beter. Toen was oe moeke nog een lekker jong ding, oe stamkroeg nog nie noar de filistijnen en d’n guldens nog van hout. Jeh toen groeide het nog aon de bomen, jeh. Zucht. Maor we hebben de plaojkes nog! Kijk met ons mee naar foto’s uit de oude doos die wij met behulp van onze vrienden van het Regionaal Archief voor jullie hebben geselecteerd. Deze editie: Horeca Tilburg. Bestaande kroegen, maar dan vroeger.

Boulevard Café – Niek Hermans, 1986

Al vanaf 1 mei 1929 verkopen ze er drank. Het Boulevard Café staat als een huis. Het was ook een huis, een huis waar Chiel en Antje Verhoeven al in 1920 een drankvergunning verkregen. Het is een van de oudste kroegen van Tilburg. En aon dees plaojke van vruuger is weinig veranderd.

Polly Maggoo – Niek Hermans, 1986

Polly Maggoo is er ook nog! Op deze foto uit 1986 zien we een van de oudste café’s van de Korte Heuvel. Samen met Weemoed, Heuvel 15 en ’t Buitenbeentje vestigde Polly Maggoo zich eind jaren ’80 op de Korte Heuvel, die vanaf die tijd een rijke terras- en uitgaanscultuur kende. Wij gaan er vanavond nog even een pintje doen op d’n goeie ouwe tijd.

Café Zomerlust – Schmidlin, 1938

Een van de eerste café’s in Nederland die zich richtte op het schenken van speciaalbieren; Zomerlust. Kei oud, kei gezellig. Daor kwam oe opoe vruuger al pintjes drinken en Untapped updaten.

Weemoed – Niek Hermans, 1986

Ach, Weemoed. Ook alweer een tijdje open. Niet veel aan veranderd. En daar zit ze, d’n ouwe buurvrouw van oe oma. Heerlijk aan het genieten van een frisje. Misschien komt ze er nu nog steeds wel! Weemoed; de bruinste kroeg van het centrum van Tilburg, waar de kaarsen altijd branden.

Café Brandpunt – Niek Hermans, 1986

Café Brandpunt, stuk kleiner terras, stuk kleinere luifel, maar wel groots genieten in het zonneke op het Piusplein. Hier gingen ze vrùùger na d’n hockey ook al mee besloage ruiten door tot in de late uurtjes.

Heuvel 15 – Niek Hermans, 1986

Vernoemd naar het huisnummer, hèndig, witte gelijk waor ge moet wezen. Wijnbar en bruine kroeg Heuvel 15 zit al meer dan 30 jaar op de Korte Heuvel. Ook deze kroeg is bijna niet veranderd.

Lonneke

Lonneke (28) is geboren en getogen in Broekhoven. Opgegroeid in een buurt waar mensen bij de geringste zonnestraal hun plastic tuinmeubelen op de stoep zetten, en waar de Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes nooit ver te zoeken zijn. Voor haar studie heeft ze een aantal jaar in Nijmegen gewoond, toch kon ze Tilburg niet vergeten. Nu woont de cultuurwetenschapper en barvrouw extraordinair weer in haar oude vertrouwde stad en zal ze voor Wij Zijn Tilburg over de vele ontwikkelingen in het bruisende Tilburgse horeca- en cultuurlandschap bloggen.