Recensie: Broodje pastrami van Pig & Rye

Het zal de volleerde smikkelaar niet zijn ontgaan dat onlangs in de Nieuwlandstraat Pig & Rye is geopend. Bakker en ongekroonde hamburgerkoning van Tilburg, Luc Martin, achtte de tijd rijp om zijn calorierijke creaties aan gans Tilburg te presenteren. Meer geluk kan een stad niet hebben. Wie de man volgt op Instagram heeft gegarandeerd dagelijks het water door de mond lopen. Schitterende hamburgers, pompeuze hot dogs of een combinatie van beide, enorme tosti’s waar de kaas het druipen een nieuwe dimensie geeft. Het zijn stuk voor stuk uitnodigingen om meteen op de fiets te springen richting Nieuwlandstraat.

De lunchkaart schijnt er zo variabel te zijn als het aantal talkshows waarin Peter R. de Vries aanschuift, echter het broodje met Pork Belly Pastrami lijkt de eerste weken een zekerheidje in de basis te zijn.

Alleen al qua uiterlijk is dat een logische keuze. Het ziet er ronduit magnifiek uit. Een bruin glimmend broodje waar het rozige vlees uitpiept. Minimaal gegarneerd met slechts twee stukken augurk. Het lijkt een statement naar al die onzinnige garnituur waar ieder lunchgerecht tegenwoordig mee wordt vergezeld. Als een opgestoken middelvinger naar overbodige droge rauwkost liggen ze daar op het bord te glimmen. Dit broodje staat meteen al met 1-0 voor. Niet dat het die makkelijk verdiende voorsprong nodig heeft, want jongensjongens wat weet deze rakker de smaakpapillen te overrompelen zeg.

Pastrami pig&rye culisjors

Het begint al met de overdonderende hoeveelheid vlees. Je ziet het er niet meteen aan af maar dit broodje is tot aan de nok toe gevuld met pastrami. Heerlijke zijdezachte pastrami. Bij iedere hap vullen kluwen rokerig vlees de mond, het masseert iedere smaakpapil om vervolgens te versmelten tot één brok genot. De prettig subtiele mosterd geeft het vlees nog wat meer jeu dan het van zichzelf al heeft. Het zachte broodje is de enige partij die de kaken nog enigszins aan het werk zet. Het geeft met licht zoete tonen prima weerstand tegen al die rokerige overdaad. En dat is waar de augurk om de hoek komt kijken. Die heeft met overbodige garnituur niets van doen, mensen. Gewoon tussen de happen door een stukje van meepikken. Het frisse zuurtje geeft net dat beetje tegenpartij dat dit broodje nodig heeft. Even een klein klapje om de mond te resetten na al dat smaakgeweld. Het maakt dat je klaar bent voor de volgende hap, de volgende overval van puur culinair plezier. Plezier waar je de hele dag op kunt teren. Nog lang na de eerste hap sidderen de papillen nog na, het werd ze bijna teveel.

Met de komst van Pig & Rye is Tilburg een bourgondische trekpleister rijker. Dat moge duidelijk zijn. Het is zo’n zaak waar je zonder enig risico gerust de oogjes dicht kunt doen, om vervolgens de wijsvinger en het lot te laten bepalen wat de lunch vandaag zal zijn. Op zeker!

Kun je niet wachten tot de volgende recensie van Culisjors voor Wij Zijn Tilburg? Ga dan naar www.culisjors.nl!

Culisjors

Culisjors is een echte snackinspirator. Hij gaat op zoek naar de beste snacks en broodjes in Tilburg en schrijft hier recencies over. Culisjors is gastblogger voor Wij Zijn Tilburg maar heeft ook zijn eigen blog. Volg hem via www.culisjors.nl