Floris Biemans26 april 2019
IMG_2228-1280x1013.jpg

3min

Drie jaar geleden is Harboury geopend en drie weken geleden is het restaurant begonnen aan de verbouwing die de zaak omtoverd tot Harboury 2.0. Een complete beleving voor de culinaire genieter die niet bang is om iets nieuws te proberen. Met de culinaire stroming van chef-kok Hein Schlahmilch, Culinair Hedonisme, wordt het randje opgezocht middels bijzondere en prikkelende gerechten. 


Floris Biemans11 juli 2018
IMG_8313-1024x768.jpeg

3min

Het is warm, heel warm. En wat is er dan lekkerder dan een dagje met vrienden of familie aan het strand vertoeven. Goed nieuws voor de mensen die daar ook zo van kunnen genieten, op een steenworp afstand van Tilburg is Arbies Beachhouse & strandclub deze zomer geopend. Wat betekent dat je met 15 minuten fietsen al aan het strand kan liggen, chill!

Op het terrein, ook wel bekend als Rauwbraken, in Berkel-Enschot is een ‘verborgen’ parel te vinden. Tussen wat stroken mooie grote bomen liggen twee plassen naast elkaar met daar een heerlijk strand naast. En hoewel dit strand, dat voortgekomen is uit een zandwinning, al lang bestond is de toevoeging van een volwaardige horecaonderneming wat het echt af maakt. 

En er is nu ook van alles te doen bij Arbies. Naast dat je er met je vrienden of familie kan zwemmen en zonnen aan het strand kun je er nu ook heerlijk terrassen, borrelen, lunchen en barbecueën. De eerste bruiloften zijn er zelfs al gehouden! 

Borrelplank Arbies Beachhouse

Stilzitten doen ze bij Arbies ook niet graag, er zijn al verschillende evenementen in ontwikkeling. Zo komen er ‘campfire sessions’, waar je lekker kunt terrassen bij het kampvuur met live muziek, en komen er ‘Amstel Bright Nights’, waar je een koelbox met Amstel Bright kunt kopen waar je een lekkere zitzak en een vuurton bij krijgt. Bioscoopavonden, silent disco’s, de ambitie van Arbies om er iets vets van te maken is groot. Wat voor ons, de bezoekers, natuurlijk heel gaaf is. 

En de visie van Arbies? Een dagje op vakantie. Het doel van Arbies is dat je je een dag op vakantie waant, in Frankrijk, Portugal, Spanje, maakt niet uit. Het vakantiegevoel is waar ze op mikken, en dat doen ze goed. Het Beachhouse is helemaal ingericht in de vibe van een strandtent en door de grote bomen die het strand omringen krijg je niks mee van de buitenwereld. Wil je er een keer een dagje écht tussenuit, ga dan een keertje naar Arbies. Met een kwartier fietsen ben je er al. 


Floris Biemans23 mei 2018
31277614_1563251540468767_7450401213419356160_o-1024x970.jpg

6min

Het is lente, de tijd van het jaar dat lammetjes geboren worden. Wat gaan we dan doen? Juist, Lamzuipen! Aanstaande zondag wordt het in Tilburg maar liefst 30(!) graden. Dé plek om dan af te koelen is op de Korte Heuvel. Tijdens het Lamzuipen bierfestival kun je in heel de straat lekkere frisse lente- en zomerbieren drinken.

Als ze op de Korte Heuvel ergens goed in zijn dan is het wel gezelligheid. Dat gaan ze aanstaande zondag ook weer laten zien tijdens het Lamzuipen bierfestival. Elf kroegen in de straat doen mee en tappen gezamenlijk zo’n 20 frisse lente- en zomerbieren. Denk bijvoorbeeld aan een bier met watermeloen en komkommer, of een fris pilsje gebrouwen met champagnegist. Daarnaast kun je in de straat nog bierslushpuppies halen en zullen de verschillende keukens uit de straat ook genoeg te happen aanbieden.

Het festival duurt van 14.00 tot 20.00, maar als het gezellig is willen ze best nog wat langer doorgaan. Heel de straat is leuk aangekleed en er treden de hele dag bandjes op. Het perfecte recept voor een goede borreldag. En had ik al gezegd dat het zondag 30 graden wordt? Bloedheet. Ga dus vooral niet zitten zweten in je tuin of balkon, maar laat je verfrissen op de Korte Heuvel. Wedden dat het leuk wordt?

En hoewel het een echte borreldag wordt, is het ook wel mogelijk om jezelf echt lam te zuipen. De volgende ~20 bieren zijn zondag namelijk te verkrijgen. Spaar jij ze allemaal?

Cul de Sac
Jopen Malle Babbe
Jopen Year Of The Dog

Café Bakker
Uiltje – Mosaic Mommoth
Uiltje – Spice Up Your Life
Uiltje – Green Ghost Gose

Studio
Gebrouwen door vrouwen – Zonnig Zeewit
Gebrouwen door vrouwen – Gin Weizen

Café Polly Maggoo
Vandestreek – Playground Mosaic IPA
Two Chefs Brewing – Fantastic Fox

Bar Leonardo
Texels – Seumerfleugel
Oedipus – Mannenliefde Dry Hopped

Heuvel 15
In De Nacht – Cuvee la Nuit
Brouwtoren – Güero

Miss Bien Chanternel
Brouwerij Maallust – De Kolonist Weizen
Brouwerij Croy – Croy Blond

Café De Slijterij
De School – Heilig boontje
De School – Schoolfeest v1

Café Stoffel
’t IJ – Summer Galaxy IPA
Van Moll – Bermuda

Clochard
Nog een verrassing

Tribunaal
Nog een verrassing


Floris Biemans16 mei 2018
guus-meeuwis.png

2min

We mogen inmiddels al 16 jaar genieten van het officieuze Brabantse volkslied ‘Brabant‘ van Guus Meeuwis. Maar sinds kort kunnen we onze trots nog specifieker richten op Tilburg dankzij zijn nieuwe nummer ‘Tilburg’. En dat zou zomaar eens het nieuwe volkslied van Tilburg kunnen worden.

In het lied vertelt Guus hoe hij langzaam van Tilburg is gaan houden, hoewel hij eerst helemaal niet van plan was om er te blijven wonen. Dat heeft hij toch gedaan en de stad heeft hem diep geraakt. “Tilburg door dik en dun, Tilburg en ik” is bijvoorbeeld te horen in het lied en “Ik ben er van gaan houden, de schoonheid zit in de mensen en in het rauwe”. En ‘rauw’ is natuurlijk een van de kernwaarden van Tilburg. De beste man laat met dit lied maar weer eens zien wat Tilburg voor haar inwoners kan betekenen. Wij zijn er in ieder geval van overtuigd dat het dé nieuwe Tilburgse meezinger wordt!

Het nummer ‘Tilburg’ is één van de drie nummers die uit zijn gekomen als voorproefje voor zijn nieuwe album ‘Guus Geluk’. Je kunt het nummer hier al beluisteren op Spotify. Of kijk hieronder naar de live versie van ‘Tilburg’.


Floris Biemans11 mei 2018
31298214_1909346452431411_8310562731925176320_o-1024x683.jpg

6min

Het is weer weekend! Dit weekend is er weer meer dan genoeg te doen in Tilburg. Zo zijn er meerdere feestjes maar op zondag is ook de Tilburgse marathon. Bekijk hier wat er nog meer te doen is! Foto: Café Philip

Vrijdag 11 mei:

Cabaret show Sara Kroos in Theaters Tilburg
Sara Kroos is snoeihard, snoeilief, maar bovenal schaamteloos grappig. Niemand anders laat je zo alle hoeken van de zaal zien als Sara. Wat ben je zonder je werk, je gezin, je bedachte veiligheden, het sussen en het wegstoppen? Rauw. Onveilig. Maar wakker. Dat is Kroos. In de regen zonder jas. Dicht op het vuur. De nieuwe Kroos gaat pijn doen, maar vooral van het lachen! Kaarten kosten €19 – €25.
Tijd: 20:15 – 21:55 uur
Locatie:
Schouwburg

Dave Roelvink bij Café Philip
Op vrijdag mag Dries Roelvink zijn plaatjes draaien in Café Philip, samen met Kriss-one. Dat moet wel een feestje worden!
Locatie: Café Philip, heuvel 38

De Microclub X club Smederij
Vier uur is ook laat hé om te gaan slapen. Maar vanavond hoef je daar geen zorgen over te maken door naar de microclub te gaan in de Smederij, microclub is een nieuw concept. Je avond begint lekker vroeg en je ligt ook bijtijds weer in bed. Kun je morgenochtend weer van alles ondernemen.
Entree: €11,55
Tijd:
20:00 – 23:55 uur
Locatie: Club Smederij

Kapitan Korsakov in de Cul de Sac
Deze Vlaamse Noiserockers gaan het dak van de Cul de Sac er zeker vanaf blazen vanavond. Hun laatste album ‘Physical Violence Is The Least Of My Priorities’ bestaat uit noiserock en catchy melodieën die samenkomen tot een ontzettend fijn stukje muziek.
Entree: €12,50
Tijd: 21:00 – 23:00 uur
locatie Cul de Sac

Kweektuin Music Talent bij BANK15
Jong en onbekend muzikaal talent, verenigd u! Bij Kweetuin in BANK15 krijgt iedereen de kans om een podium te pakken en de sterren van de hemel te spelen. Een lekkere vrijdagmiddag borrel met bier van Kraft (gewoon pilsje kan ook natuurlijk) en verschillende keukens.
Entree: Gratis
Tijd: 18:00 – 01:00 uur
Locatie: BANK15

Budgetkermis op evenemententerrein ’t Laar
9 tot 16 mei staat de budgetkermis weer op ’t Laar. Heel gaaf, en goed voor de portemonnee.
Entree: Gratis, je betaalt €2,50 per attracitie
Locatie: Evenemententerrein ’t Laar

Zaterdag 12 mei:

Super Saturday bij Café Philip
Zaterdag is het Super Saturday bij bij Philip en treden DJ Jim en DJ Nikolai op. Dat gaat weer een tof feestje worden dus zorg dat je erbij bent!
Locatie: Café Philip, Heuvel 38

Jubileum Dutch Pipes and Drums
The Dutch Pipes and Drums bestaan 65 jaar, tijd voor jubileumconcert! Een openluchtconcert, gratis en gewoon in het centrum. Kei leuk om even een kijkje te nemen, zeker als je toch al in de stad bent.
Entree: Gratis
Locatie: Pieter Vreedeplein
Tijd:
14:00-16:00 uur

Zondag 13 mei:

Marathon Tilburg
Trek je stoute hardloopschoentjes maar weer aan, Tilburgse marathon gaat zondag weer van start. Er lopen zo’n 2000 mensen mee in de marathon en het evenement trekt ook nog eens zo’n 10.000 bezoekers. Ben je zelf niet zo goed te been, of gewoon lui? Dan is het ook super leuk om er als toeschouwer heen te gaan.
Entree: gratis
Locatie: Koningsplein (zowel start als finish)
Tijd: 09:30 uur voor de hele marathon
11:30 uur voor de halve marathon
11:45 uur voor de kwart marathon

 

 


Floris Biemans4 mei 2018
Bevrijding-Tilburg-1-1024x768.jpeg

3min

Het Tilburgse accent is soms moeilijk te verstaan. Ik moet eerlijk bekennen dat ik soms ook mijn best moet doen om iemand te verstaan die nog écht Tilburgs praat. Maar ik ben blij, want we mogen hier de taal spreken die wel zelf willen,Nederlands, in welke hoedanigheid dan ook. Dat we nu geen Duits spreken, al dan niet met Tilburgs accent, hebben we te danken aan de geallieerden die Nederland in 1944 bevrijd hebben. Maar Nederland is niet in één keer bevrijd, dat is deel voor deel gebeurd en zo heeft Tilburg haar eigen hoofdstuk in deze geschiedenis. Maar wanneer en hoe is Tilburg precies bevrijd? We zochten het voor je uit.

Onze echte eerste bevrijders zijn onze doedelende westerburen, de Schotten. Op 17 oktober 1944 komt de 15e Schotse infanteriedivisie, bijgenaamd de ‘Red Lions’, via twee kanten onze stad binnen. Niet alleen vergezeld door tanks, maar ook door een korps doedelzakspelers. De divisie stond onder leiding van Collin M. Barber, waar de Generaal Barberstraat in Tilburg later na vernoemd is. Een dag later werd de generaal, gekleed in vol Schots ornaat (inclusief kilt), ontvangen door burgemeester J. van Mortel en kreeg hij, waarschijnlijk door gebrek aan zilver of goud, een bronzen legpenning.

Er volgde en muzikale show geleid door het de pipe band van de divisie. Ten zuiden van het Paleis in Tilburg staat een beeld van een bronzen doedelzakspeler in militair ornaat om ons Tilburgers te herinneren aan de bijdrage van de Schotten in de bevrijding van Tilburg. Het beeld is in 1989 opgericht, er waren veel Schotse oud-strijders bij de onthulling.

In de laatste slagen om de Tilburgse vrijheid hebben 54 burgers het leven gelaten. Ook waren er veel slachtoffers onder de Schotse en Nederlandse militairen, die een heftige strijd voerde tegen de bezetters in Broekhoven. Na de bevrijding van Tilburg is er nog twee maal een V1 neergestort op de stad, iedere keer met 22 slachtoffers als gevolg.


Floris Biemans2 mei 2018
IMG_20180426_151801-1024x576.jpg

4min

Ik ken Mick van Geene al een jaar of zeven als barman bij Bet Kolen, waar hij negen jaar gewerkt heeft. Toen ik hoorde dat hij de Lamme Goedzak ging heropenen onder de naam ‘de Lange Goedzak’ maakte ik meteen plannen om daar een keer een biertje te gaan drinken. Maar voor het zover is heb ik eerst met Mick, in de Lange Goedzak, om de tafel gezeten en heeft hij me alles verteld wat ik moet weten over de Tilburgs nieuwste aanwinst.

Mick heeft hiervoor negen jaar met heel veel plezier bij Bet Kolen gewerkt, maar toen hij het pand van de Lamme Goedzak online te koop zag staan kon hij die kans niet laten schieten. Binnen een week heeft hij een bod gedaan en na drie weken was het van hem. Alles bij elkaar heeft het minder dan drie maanden geduurd voordat hij er in zat. Hij wist ook al meteen wat hij met het pand wilde doen, de sfeer van de Lamme Goedzak terugbrengen. Dat was immers ook de tent waar hij zelf 25 jaar geleden in de horeca is begonnen.

Wat die sfeer inhoudt? Een bruine kroeg met normale prijzen en veel vaste gasten. Muziek die wel hard kan, maar niet altijd hard hoeft te staan. Je kunt veel jaren ’70 en ’80 muziek verwachten op een praatbaar volume . Het is een open gastvrij café dat zich richt op 35+, maar waar iedereen welkom is. Mick denkt namelijk dat er voor die doelgroep veel te weinig te vinden is in het centrum. Veel horeca richt zich op de jeugd, wat vaak betekent dat het dak er af moet ’s avonds. Iets dat bij de Lange Goedzak dus minder vaak zal gebeuren, gewoon lekker borrelen tot in de late uurtjes.

Het pand is helemaal verbouwd naar eigen inzicht van Mick. Er is een retro stijl aangebracht in het pand wat je overal aan kunt zien. Sommige van de stoelen en tafels zijn al wel 40 jaar oud. De bar heeft Mick naar eigen ontwerp laten timmeren en bestaat uit één stuk eikenhouten stam.

Het is een écht en eerlijk Tilburgs café, met producten van lokale leveranciers. Zo komen de bloemen bijvoorbeeld van stadsfavoriet ’t Boeketje. Ook staat kwaliteit hoog in het vaandel bij Mick en is er kleine eetkaart beschikbaar. De Lange Goedzak is vooralsnog donderdag tot en met zondag open, maar daar kunnen de dinsdag en woensdag nog bij komen deze zomer. Dus zoek jij nog een lekkere oude bruine borrelkroeg, dan moet je de Lange Goedzak zeker een bezoekje brengen!


Floris Biemans22 april 2018
17917368_1361332187290920_4982046995309478474_o-1024x683.jpg

4min

Op Koningsnacht mag heel Tilburg mag zich weer van haar beste kant laten horen tijdens het beste volksfeest van Nederland, Tilburg Zingt. Nu begrijpen we bij Wij Zijn Tilburg heel goed dat het zingen van maar liefst 50 nummers misschien wat voorbereiding nodig heeft, daarom presenteren wij de volledige lijst met nummer die tijdens Tilburg Zingt gezongen gaan worden. Kun je alvast wat oefenen onder de douche.

En 50 zijn er heel wat. De lijst bestaat uit een fijne combinatie van oud en nieuw, Nederlandstalig en Engels. Zo kon de nieuwe megahit van BLØF, Zoutelande niet ontbreken, maar kunnen we ook 36 jaar nadat hij is uitgebracht nog meezingen op Africa van Toto, wat overigens één van mijn eigen lievelingsnummers is. De volledige lijst vind je hier onder, tot donderdag bij Tilburg Zingt!

Blok 1
1. Tilburgs volkslied
2. André Hazes – Ik meen ‘t
3. René Schuurmans – Laat de zon in je hart
4. Dolly Parton – Jolene
5. Peter Koelewijn – Angeline
6. Anita Meijer – Why tell me why
7. Oasis – Wonderwall
8. Frans Duijts – Jij denkt maar dat je alles mag van mij
9. The Beatles – Hey Jude
10. Peter Smulders – My little lady
11. Chef Special – In your arms
12. Walk the Moon – Shut up and dance
13. Fats Domino – Blueberry Hill
14. Pink ft. Nate Ruess – Just give me a reason
15. Aretha Franklin – I say a little prayer for you
16. Guus Meeuwis – Tranen gelachen

Blok 2
17. Wolter Kroes – Viva Hollandia
18. Marco Borsato – Je hoeft niet naar huis vannacht
19. Racoon – Oceaan
20. J. Geils Band – Centerfold
21. Dré Hazes – Leef
22. De Dijk – Als ze er niet is
23. Toto – Africa
24. U2 – Pride (in the name of love)
25. Johnny Jordaan – De vrolijke koster
26. Peter Maffay – Du
27. Ronnie Flex – Energie
28. Anouk – R U kiddin’ me
29. Acda & De Munnik – Het regent zonnestralen
30. Ed Sheeran – Perfect
31. Vader Abraham – Kleine café aan de haven
32. Katy Perry – Firework
33. Bløf & Geike Arnaert – Zoutelande
34. Willeke Alberti – Samen zijn

Blok 3
35. Guus Meeuwis – Drink Schrobbelèr
36. Billy Joel – Pianoman
37. Tom Jones – Delilah
38. Het Goede Doel – Vriendschap
39. Ruth Jacott – Vrede
40. Robbie Williams – Angels
41. Rob de Nijs – Jan Klaassen de Trompetter
42. Queen & George Michael – Somebody to love
43. Jason Mraz – I’m yours
44. Fool’s garden – Lemon tree
45. Neil Diamond – Sweet Caroline
46. Paul de Leeuw & Simone Kleinsma – Zonder jou
47. Rames Shaffy – Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
48. Guus Meeuwis – Brabant
49. Wilhelmus
50. Gerry & the Pacemakers – You’ll never walk alone

Tilburg Zingt is op donderdag 26 april van 18:00 tot 01:00 uur op de Schouwburgring. Daarna is er een afterparty in de kroegen van de Stadhuisstraat.


Floris Biemans18 april 2018
Naamloos-4-1024x681.jpg

2min

De zon schijnt, de terrassen zitten vol en overal zie je korte broeken met melkflesbenen lopen. Het is weer lente en dat betekent dat Tilburgers weer opzoek gaan naar de nodige verkoelingen.

Nu kun je natuurlijk een ijsje of een koud glas cola halen, maar soms heb je gewoon zin in iets extravaganters. Nou, zoek dan niet verder! Pig & Rye komt vanaf nu namelijk iedere week met een nieuwe ‘shake van de week’. Deze week een ode aan rock’n roll legende Elvis Presley met de ‘Full Elvis Peanut Butter & Banana Milkshake’, inclusief een goede schijf bacon. Een guilty pleasure? Zeker, maar met dit weer mag je jezelf best een keertje trakteren!

Benieuwd naar de volgende shake van de week? Denk bijvoorbeeld aan een milkshake met extra suikerspin, of popcornsmaak! Hou dan de Facebookpagina van Pig & Rye in de gaten!

Meer lezen? Lees hier ook over de heerlijke croissants van Pig & Rye!

 


Floris Biemans16 april 2018
Wij_Zijn_Tilburg-1024x517.jpg

7min

Aanstaande vrijdag hebben we weer een landelijke primeur in ons stadje. Vanaf 15:00 vindt Nederlands eerste studentenspeciaalbierfestival, Preau Millage, namelijk plaats in de Spoorzone op het buitenterrein van Club Smederij. De disputen Fabras en In Vino Veritas slaan de handen ineen om van deze eerste editie een succes te maken!

Waar Tilburg aan studentenfeesten niks te kort komt, weet Preau Millage zich toch te onderscheiden op een heel belangrijk vlak. Want waar de meeste van deze feesten zich richten op luide muziek en veel bier, hoopt Preau Millage in een andere behoefte te voorzien. De behoefte van de student om ook eens ’s middags lekker rustig een speciaal biertje te drinken, liefst in de zon, zonder dat er gegoten hoeft te worden. Dat idee komt overigens niet helemaal uit de lucht vallen, de mannen van Fabras zagen de afgelopen jaren een verschuiving in de interesses van de student. Een pilsje werd steeds vaker ingeruild voor een speciaalbiertje en een rustig plekje aan de bar wordt ook steeds meer verkozen boven de drukke dansvloer.

Dat het nou juist Fabras is die voor een speciaalbierfestival gaat is ook niet vreemd, de mannen zitten wekelijks aan de bar bij Café Jacks voor een speciaalbiertje en een babbeltje. Als studenten willen ze er dan ook voor zorgen dat Preau Millage binnen de comfortzone van de student blijft. Het festival mag zich immers best onderscheiden van de rest. Ze willen meer een festival zijn en minder een proeverij. Zo hebben ze er voor gezorgd dat de biertjes voor een zeer schappelijke prijs over de bar gaan (€2,60 voor 25cl), komen er overdag ook al DJ’s en gaat het feest vanaf een uur of 21:00 door in club Smederij waar Soepel by Desperados de lekkerste plaatjes zal draaien.

Op het festival zelf staan twaalf brouwerijen met achttien bieren. Daarnaast zijn er nog twee foodtrucks aanwezig op het festival, van Burger Business en Italy on Wheels, en hebben ze op het terrein nog een heuse mobiele escaperoom weten te verwezenlijken. Wij zijn in ieder geval niet bang dat we ons gaan vervelen!

Bij de volgende brouwerijen kun je aanstaande vrijdag op het festival een speciaalbiertje bestellen:
Jopen
Meantime Brewing Company
The Musketeers Brewery
BrewDog
Weihenstephan
Oedipus Brewing
Leroy Breweries
Timmermans Beers
The Brooklyn Brewery
Anchor Brewing Company
Speciaalbierbrouwerij St. Christoffel
Mort Subite