Jenny Janssens16 april 2018
11-04-2018-Beton-storten-Spoorpark_11-1024x684.jpg

2min

Foto © Roos Pierson

Vooral na het warme lentezonnetje van de afgelopen dagen, kan voor de meeste Tilburgers het Spoorpark niet snel genoeg komen. Menigeen begaf zich vorig weekend al buiten op picknickkleedjes en terrasjes, maar voor wie deze activiteiten het liefst in het toekomstige groene hart van Tilburg wil beleven, zal nog even moeten wachten! Gelukkig niet al te lang, er wordt intussen hard gewerkt om het grootste burgerinitiatief van Nederland te realiseren. Zoals het er nu voor staat opent het basispark zich deze zomer al voor bezoekers. De grote opening staat vooralsnog gepland in 2019.

Laten we eens kijken hoe het ervoor staat met de bouw, hieronder een kleine impressie door Roos Pierson:

© Roos Pierson
© Roos Pierson

Op de foto’s is te zien dat er aan de oostzijde van het park beton wordt gestort op de bewapeningsnetten. Dit wordt de basis voor het Waterplein. Ook is er al een aantal bomen geplant aan de westzijde van het park. Aan de kant van het spoor zien we nu duidelijk het talud ontstaan, waar in de toekomst de bloemrijke weide en de tribunetrap komen. Vanuit vogelperspectief krijgt het park steeds meer vorm. Dit is de plattegrond van het uiteindelijke Spoorpak:

Plattegrond Spoorpark

Wil je meer weten over wat er zoal in het Spoorpark te vinden gaat zijn, dan kun je op 18 april terecht bij alweer het vijfde bouwcafé.

https://www.facebook.com/events/217419142336064/


Jenny Janssens26 februari 2018
IMG_0038-1024x768.jpg

2min

Foto Roos Pierson ©

Wie momenteel een blik werpt over het Van Gend & Loos-terrein, ziet langzaam maar zeker de contouren van het toekomstige Spoorpark verschijnen. Het gebergte aan zandheuvels worden aan de kant van het spoor geplaatst, daar waar we in de toekomst op een kleedje kunnen zonnen op het talud. Ook zien we vanuit vogelperspectief (of hier, Westpointperspectief) dat er in het midden van het park een groot gapend gat wordt gegraven. Dat wordt in de toekomst gevuld met (levend) water, de toekomstige vijver en speelbeek. Daar niet ver naast zie je het silhouet waar men later, met uitzicht op het water, drankjes kan gaan nuttigen: horecagelegenheid T-Huis.

Spoorpark

Al met al kan men met een beetje beeldend vermogen het Spoorpark al voor zich zien. Zie jij jezelf de uitkijktoren al beklimmen? Of een koffietje drinken bij de kiosk? Je tentje opzetten bij de stadscamping? Een rondje wandelen met de (klein)kinderen? Gezellig borrelen bij het T-Huis? Of voor de durfal; skaten bij Urban Sports? Wij wel!

Werkzaamheden Spoorpark – Roos Pierson

Vooralsnog staat de opening van het basispark dit jaar nog gepland. De grand opening van het Spoorpark vindt in 2019 plaats!

Plattegrond Spoorpark

Jenny Janssens13 november 2017
DSC_0302.jpg

3min

Op 11 november was het dan zover; de werkzaamheden voor de bouw van het Spoorpark op het van Gend & Loos-terrein waren begonnen. Het burgerinitiatief mag na twee jaar uitgewerkt te zijn op papier dan eindelijk worden gerealiseerd. Tijdens deze feestelijke viering werd onder andere de aannemer voorgesteld en het officiële Spoorpark-logo (ontworpen door Vera van Duren) onthuld. Ook had het Spoorpark de eer om de kinderen van scouting Esjeeka te ontvangen, die de eerste spades in de grond kwamen slaan. Daarmee trapten zij de bouw officieel af. Het clubgebouw van de scouting krijgt volgend jaar ook een mooie plek in het Spoorpark.

De gelegenheid vond plaats in het VGL-gebouw, wat sinds kort ook dient als Spoorpark-hoofdkwartier. Het is een drukte van jewelste, een gezellige aangelegenheid waarbij de catering is verzorgd door het T-Huis. Tijdens alle officiële handtekeningenmomenten staan de kinderen van de scouting buiten te popelen om hun taak uit te voeren.
Spoorpark start

Het is een ietwat druilerige zaterdagmiddag, maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken. Wanneer het zo ver is scheppen de kinderen van Esjeeka vol enthousiasme de kluit van het eerste boompje onder de aarde, met een beetje hulp van wethouder Berend de Vries. Daarna is het uiteraard tijd om te proosten, met bubbels! Laat het Spoorpark maar komen.
Spoorpark start

Over een klein jaar is de binnenstad van Tilburg een bruisend, groen centrum rijker. Tilburgers mogen dan eindelijk genieten van deze oase van rust, al denkt wethouder De Vries dat het er niet ál te rustig gaat zijn.

Geïnteresseerden die benieuwd zijn naar verdere ontwikkelingen omtrent het park, kunnen overigens eens in de maand terecht bij het Bouwcafé waar iedere keer een andere spreker aan bod komt. Wanneer deze avonden plaatsvinden, is te vinden op de facebook-pagina van het Spoorpark.