ROBBIE REIJNEN: HALVE DUITSER EN TILBURGS HORECABAASJE

Jullie zijn ongetwijfeld op de hoogte van het aankomende Oktoberfest. Wij Zijn Tilburg sprak de man die mede verantwoordelijk is voor de Tilburgse editie van het Duitse volksfeest; Rob Reijnen. Horecaondernemer in het Tilburgse die een aantal jaar geleden Oktoberfest in München heeft ontdekt.. 

Geen ontkomen aan
Horeca, gezelligheid en bourgondisch genieten zitten bij Rob in zijn bloed. Door zijn liefde voor Duitse schlager, après ski muziek en bier wordt hij doorgaans liefkozend bestempelt als ‘halve Duitser’. Er was bijna geen ontkomen meer aan dus; een bezoekje aan het Oktoberfest in München. “Het is echt bizar en zó groot, dat kan je bijna niet bevatten. Het heeft mijn hart gestolen.”

Oktoberfest Tilburg
Na zijn reisje naar het grootste bierfestival van de wereld dacht Rob: “Dit wil ik ook in Tilburg! Dat moet haalbaar zijn!” Natuurlijk op een kleinere schaal, maar zeker niet minder gezellig. Dat was het begin van Oktoberfest Tilburg. De eerste edities vonden plaats op evenemententerrein ’t Laar. Nu is het feest verplaatst naar de Koepelhal in de Tilburgse Spoorzone. “Een prachtige locatie waar wel 2000 feestgangers kunnen genieten van de fijnere dingen van het leven: bier, bratwurst, schnitzels en nog meer bier.” De schnitzels worden geleverd door een echte schnitzel specialist: Schnitzels by Ed uit Goirle. Zeker proberen dus! 

Traditiegetrouw
“In heel Nederland schieten de Oktoberfest vieringen als paddenstoelen uit de grond, maar bijna overal wordt er een Nederlandse draai aan gegeven. Dan draaien ze bijvoorbeeld meer carnavals- of après ski muziek dan echte Oktoberfest muziek. Wij leveren niet in als het aankomt op tradities. “In Tilburg doen we het net als op het echte Oktoberfest. Je komt binnen, wordt door een van onze ‘Heidi’s’ naar je tafel begeleid en vervolgens voorgesteld aan de dame of heer van de bediening. Je besteld lekker wat te drinken en kiest wat uit van de uitgebreide menukaart. Schnitzel, half haantje, currywurst of een van de Biergarten Schmankerls, een plank met allerlhande Duitse lekkernijen. Na verloop van lekker wat eten en drinken verandert de Koepfelhalle vanzelf in een festhalle, waarbij je op de banken mag staan.” Welke kleding je aandoet mag je zelf weten, maar waarschuwt Rob: “Je valt wel uit de toon in je doordeweekse kloffie, een dikke 90 procent van de bezoekers draagt namelijk de echte traditionele lederhosen en dirndl.” 

Misschien kan je ‘fest-DJ’ Rob nog een aantal schlager toppertjes zien draaien op 5 en 6 oktober (want ja, dat doet deze creatieve duizendpoot ook wel eens).

Lonneke

Lonneke (28) is geboren en getogen in Broekhoven. Opgegroeid in een buurt waar mensen bij de geringste zonnestraal hun plastic tuinmeubelen op de stoep zetten, en waar de Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes nooit ver te zoeken zijn. Voor haar studie heeft ze een aantal jaar in Nijmegen gewoond, toch kon ze Tilburg niet vergeten. Nu woont de cultuurwetenschapper en barvrouw extraordinair weer in haar oude vertrouwde stad en zal ze voor Wij Zijn Tilburg over de vele ontwikkelingen in het bruisende Tilburgse horeca- en cultuurlandschap bloggen.