SUSTAINABLE MONDKAPJES VAN EIGEN BODEM

Processed with VSCO with j2 preset
Een aantal dagen geleden was op de site van het Brabants Dagblad een, enigszins cynisch, artikel te vinden over lokale ondernemers welke niet weten hoe snel ze momenteel de "cowboymarkt" van de mondkapjes moeten betreden. Tegelijkertijd hangen er bij de zonnestudio aan de cityring grote posters met daarop "Hier mondkapjes te koop!" Wie vanaf 1 juni met het openbaar vervoer wil reizen, is verplicht een mondkapje te dragen. Maar de vraag naar de maskers was al enorm, dus ontstaan nu overal lucratieve initiatieven om de markt te kunnen bedienen.

Blijkbaar dus tot groot ongenoegen van Brabants Dagblad journalisten. Wie woekerprijzen voor wegwerpmaskers zonder verhaal liever vermijdt is hier aan het goede adres.

Noem haar een visionair of een hele scherpe trendwatcher, maar Senna van Esch maakt met haar label SEVAES onder andere trendy mondmaskers van duurzame stoffen, haar ontwerp komt al uit eind 2018. Puur toeval is het in ieder geval niet. “Ik wilde met mijn nieuwe collectie graag mensen bewust maken hoe vervuilend de wegwerpcultuur in de mode-industrie is. Met de mondkapjes in mijn collectie hoopte ik mensen te laten zien, dat als we zo door blijven gaan, we er in de toekomst misschien allemaal zo bij zouden lopen. Nooit verwacht dat het in 2020 al zo ver zou zijn!”

We stelden haar een aantal vragen over het ontstaan van haar label, en hoe het nou zit met haar mondkapjeslijn.

Ik volg je al wat langer via instagram en je maakt onder de naam Sevaes zelf kleding, waar staat Sevaes voor?
“Sevaes is een slow fashion label dat zich richt op duurzaamheid. Sevaes zet zich bewust af tegen de massaproductie en de wegwerpmaatschappij. Met mijn kledingmerk wil ik een bewustzijn creëren. Kleding moet gerespecteerd worden als waardevol product en is niet bestemd om zomaar weg te gooien.”

Vorig jaar hield je jezelf ook al bezig met mondkapjes, hoe kwam dat?
“Dat klopt, dat had te maken met mijn nieuwe collectie RE-USE.” Voor het ontwikkelen van die collectie heeft Senna toen een succesvolle crowdfunding campagne opgezet. “Ik ben in 2018 begonnen met schetsen. Ik hoopte toen met mijn nieuwe collectie graag mensen bewust te maken over hoe vervuilend de wegwerpcultuur in de mode industrie is. Met de mondkapjes in mijn collectie probeerde ik mensen te laten zien, dat als we zo door blijven gaan, we misschien allemaal we met een mondmasker op zouden rondlopen. Dat het in de toekomst misschien we heel gewoon zou zijn in het straatbeeld en in de uitgaansscene. Ik had alleen nooit verwacht dat dat moment al in 2020 zo zou zijn!”

Foto: De instagrampagina van Sevaes, een mondkapje in het uitgaansleven

Hoe reageerden mensen er toen op en hoe nu?
“Ik weet nog goed wat mijn vader zei toen ik mijn mondkapjes en gasmasker liet zien voor de modeshow: Ik snap niet zo goed waarom dit in je collectie gebruikt.
Waarop ik zei: als wij zo doorgaan en wanneer er geen veranderingen komen in ons gedrag, dan zal er ooit een dag komen dat de lucht zo vervuild is, dat we niet meer zonder kunnen. Toen waren de reactie een beetje bedenkelijk, maar nu begrijpt iedereen het volkomen.”

Je maakt deze mondmaskers en veel van je andere kleding, van tweedehands items, waarom?
“Omdat je van oude broeken en kledingstukken nog hele toffe nieuwe dingen kan maken. Vooral denim is een hele hoogwaardige kwaliteit stof, welke lang mee kan gaan. Mensen brengen regelmatig hun oude broeken naar mij. Vaak zien die broeken er dan ook nog super goed uit. Ik begrijp nooit waarom mensen ze weggooien. Bij mij zijn ze meer dan welkom, ik vind het een leuke uitdaging om er iets nieuws mee te maken. Meestal doe ik dat in de vorm van patchwork. Ik denk dat het belangrijk is dat mensen ook zien dat je van oude spullen, hele nieuwe dingen kunt maken. Mocht je iets weg willen gooien, vraag jezelf dan eerst af, zou iemand anders hier nog iets mee kunnen? Laatst kwam een vriend van mij naar me toe met de lederen bekleding van zijn oude bankstel. De bank ging weg, maar ze hadden de lederen bekleding eraf gehaald en aan mij gegeven. Heb daar weer hele leuke nieuwe fanny packs van gemaakt.”

Senna van Esch, hier in de Spoorzone met een mondmasker uit haar collectie. Foto: Rana Mirhadizadeh / Visuals By Raan

Kun je iets vertellen over je achtergrond en waarom je veel met kleding bezig bent?
“Ik ben na 6 jaar in Tilburg afgestudeerd voor de opleiding Mode Maat Kleding aan het ROC Tilburg. Al heel vroeger wilde ik iets met mode doen, maar wist nooit echt duidelijk wat ik precies zou willen doen. Nadat ik mijn diploma van het VMBO haalde, heb ik me aangemeld voor die mode-opleiding. Ik had nog nooit kleding gemaakt of überhaupt achter een naaimachine gezeten, maar het is me uiteindelijk super goed bevallen, want inmiddels ben ik er iedere dag uren mee bezig!”

Lekker bezig! Waar wil je over 5 jaar staan?
“Over 5 jaar wil ik een goedlopende webshop hebben en hoop ik dat mijn merk bekender is geworden in Nederland, daarnaast lijkt het me ook echt leuk om naast mijn webshop een fysieke SEVAES winkel te hebben!”

Momenteel zijn haar custom-made mondmaskers te bestellen via instagram. Omdat het stof dat ze gebruikt gemaakt is van unieke gerecyclede item, ziet ieder kapje er anders uit. Haar webshop is nog in ontwikkeling “eerst even weer wat meters maken achter het naaimachine nu.” Als Senna zo door blijft gaan komt het met die naamsbekendheid ook wel in orde!

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.