“DAOR KAN IK MENNE ZULT TOCH NIE VÚR LAOTEN AONBRAANDE!”

“DAOR KAN IK MENNE ZULT TOCH NIE VÚR LAOTEN AONBRAANDE!”

In de drukste maand (voor een slagersfamilie) is Harrie van de Pas (sr) geboren, december 1941. Hij was de zoon van een slagersfamilie in de Hoefstraat te Tilburg. Een groot gezin met 10 kinderen. Heel hard werken, was hier de normaalste zaak. Werk vóór plezier, altijd!

Zelfs toen de moeder van Harrie(sr) tijdens één van haar bevallingen riep dat er twee kinderen geboren werden in plaats van één, riep zijn vader;

“Daor kan ik menne zult niet vúr laoten aonbraande!”

Werk ging voor, brood moest op de plank. Zeker in zo’n groot gezin. Bijna alle zonen uit dit gezin, hebben het beroep van hun vader voortgezet. Ook Harrie werd slager. Nadat hij zijn grote liefde Ans (ons moederke) had ontmoet en vader was van een dochter, heeft hij samen met Ans in 1975 een slagerij geopend aan de Tongerlosehoefstraat in Tilburg.

Samen maakte ze hier vele uren per week. Achter de slagerij hadden ze een eigen worstmakerij waar ze alle snijwaren, hammen, worsten, salades en kant en klare producten bereidden. Ze wonnen diverse prijzen en wisten elke keer weer iets nieuws te verzinnen. Samen genoten ze hier enorm van.

Drie jaar daarna werd hun zoon, de volgende Harrie(jr) geboren en was het gezin compleet. Samen woonden ze boven de slagerij in de Tongerlosehoefstraat en waren ook daardoor tot in de late uurtjes bezig.

Na bijna 10 jaar hebben Harrie en Ans de deuren helaas moeten sluiten. De gemeente Tilburg besloot de complete weg voor de zaak open te breken voor nieuwe riolering. De winkel was onbereikbaar geworden. Zelfs voor voetgangers was het een drama om te komen. De straat heeft 1,5 jaar open gelegen!! Dit is voor een “kleine zelfstandige” de nekslag en daarom ging helaas in 1984 de deur op slot.

Maar Harrie (sr) gaf niet op en beoefende zijn passie uit op andere plaatsen. Helaas werd Harrie ziek en hij was net 61 jaar, toen hij overleed. Harrie(jr) was toen 25 jaar en na 5 jaar slager te zijn geweest is hij in de telefonie terecht gekomen. Maar altijd bleef de droom; een broodjes zaak..

Nooit kwam het ervan, de stap werd niet gezet en Harrie kreeg met zijn vrouw Janneke en twee dochters, een eigen gezin. Na de telefoons kwamen horloges, bouten en moeren, het ondernemen en verkopen zat toch in het bloed. Na de horloges toch weer in de telefonie, totdat hij bij de professionele vaatwassers terecht kwam en zo onverwachts kon proeven van de horecawereld.

In mei 2017 liep Harrie het pand Bank 15 binnen om eens te gaan informeren welke vaatwassers daar gebruikt werden. En daar was het moment..  de kans die Harrie kreeg. Deze heeft hij met twee handen aangegrepen en is in juli gestart met zijn broodjeszaak.

Vol enthousiasme kwam het ondernemerschap en de creativiteit in Harrie naar boven. Hij bedacht het inmiddels bekende broodje “Dirty Harrie”. Gebruikt de messen van zijn vader. Oude tijden herleven en Ans (ons moederke) kan haar geluk niet op. Zij maakt nu met haar zoon de overheerlijke verse soepen die ze vroeger in de slagerij met haar man maakte.

De familie van Harrie ziet, nu hij ouder wordt en uiteindelijk doet wat hij altijd heeft willen doen, steeds vaker zijn vader voor hun staan. Qua uiterlijk maar zeker ook de gedrevenheid en de liefde voor het vak.

Hoe mooi is dat! Ondanks alle grote winkelketens en concerns die er op dit moment zijn, de kleine ondernemers vanuit hun passie en de genen van de familie, kunnen bestaan. Maar dit kan alleen doordat de klanten deze ondernemers een kans geven en blijven steunen door trouw klant te blijven, te kiezen voor “gunnen” en natuurlijk voor “kwaliteit”.

Nu, jaren later, is de cirkel rond!

Harrie: “Super tof! Dat ik de messen, het hamblik en vele andere spullen van ons pa en ons moeder kan gebruiken om de lekkerste broodjes en beste biefstukken klaar te maken! Maar dit alles kan natuurkijk niet zonder de backup van een sterke vrouw, net zoals bij mijn ouders vroeger!”

Meer over Harrie Jr’s Broodje Per Centimeter lees je hier.

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.

X