SPOORPARK IS KLAAR EN BINNEN AANLEGBUDGET

3B023EFB-BB63-44E4-883F-32B0CA7CB317_1_201_a
Met de laatste aanplant in de T-tuin heeft de Stichting Spoorpark deze week de aanleg van het Spoorpark afgerond. De uitvoering van het grootste burgerinitiatief van Nederland ging op 11 november 2017 van start met een officiële eerste spade en een budget van 5,3 miljoen waar de Stichting de zeggenschap over had. Vanaf dag één was de opdracht van het stichtingsbestuur aan projectmanager Roger Bueters van RESAproject: ‘We willen als burgers laten zien dat we binnen het door de gemeenteraad vastgestelde budget dit karwei kunnen klaren’. Nu, 2,5 jaar later, kunnen we zeggen: ‘Het is gelukt’. Deze week is in samenwerking met de gemeente de eindafrekening opgemaakt en van de 5,3 miljoen is 484 euro over. Plus een nog gereserveerd bedrag van 293.550 euro voor de inrichting van het Van Beurdenterrein op het moment dat dat grondgebied aan het park kan worden toegevoegd.

“Een prestatie van ons totale team”, stelt projectmanager Bueters. Dat het gelukt is om binnen het budget te blijven was overigens allerminst een eenvoudige opgave, stelt bestuurssecretaris Anita de Haas. “De berekeningen waren gebaseerd op het prijsniveau van 2016/2017, terwijl de laatste werkzaamheden pas in het plantseizoen 2019/2020 konden plaatsvinden. De opening van het park moest in 2018 door de grote droogte immers worden uitgesteld en dat betekende onder meer ook dat bestelde bomen en heesters langer bij de leverancier moesten worden vastgehouden en verzorgd en alle werkzaamheden over een veel langere periode werden uitgesmeerd.’’

Niettemin kon de stichting van de beschikbare 5,3 miljoen ook extra’s realiseren die niet in het basisbudget waren opgenomen. De inschrijving van Brouwers Groenaannemers uit De Moer was dermate scherp geprijsd dat er geld over bleef voor de realisering van de overkapping, de kiosk en de openbare toiletten. Toevoegingen die feitelijk essentieel zijn gebleken voor het verblijfsklimaat in het park. Ook bleek het nog mogelijk dit jaar een beregeningsinstallatie aan te leggen voor het speelveld.

Ondanks zijn scherpe prijs en een projectleider die namens de Stichting boven op de centen zat, kijkt directeur Ronald Kuster van Brouwers Groenaannemer BV terug op een ‘bijzonder project in de eigen regio’. Desgevraagd zegt hij hierover: “Bij ons overheerst vooral de trots dat wij aan zo’n grootschalig en uniek project hebben mogen meewerken. In het begin was er een typische Opdrachtgever versus Opdrachtnemer houding, naarmate de tijd vorderde hebben we elkaar gevonden en binnen budget slimme oplossingen gevonden. De waardering over en weer, alsmede de samenwerking met alle betrokkenen was overweldigend en heeft geresulteerd in dit geweldige stadspark. De burgerparticipatie vormde soms een uitdaging, maar maakte het wel spannend. Ik kijk er naar uit, wanneer ik over een jaar of 20 mijn kleinkinderen kan laten spelen en genieten in deze groene parel die we maakten voor de Tilburgers. “

Ook binnen de gemeente spreekt de projectcontroller van ‘Een knappe prestatie’. Budgetoverschrijdingen zijn nagenoeg aan de orde van de dag; dat een burgerinitiatief zo’n grootschalig project van 10 hectare binnen het budget realiseert is dan ook een gegeven waar de Stichting Spoorpark als opdrachtgever ‘met trots melding van maakt’, aldus voorzitter Johan Dunnewijk.

In april 2017 maakte de gemeente 8,2 miljoen vrij voor het park: 5,3 miljoen voor de aanleg, 2,7 miljoen voor alle grondwerkzaamheden die de gemeente voor haar rekening moest nemen en 0.2 miljoen voor kosten rente.

De kwartiermakers – inmiddels aangeduid als parkpartners – investeerden samen ook nog eens zo’n drie miljoen in het park. Dat zijn de horeca-exploitant T-Huis, Scouting Esjeeka, Stadscamping Tilburg, de Kempentoren en BeweegR/Beach volleybal. Het paviljoen van BeweegR/Beach is het enige dat nog moet worden opgeleverd. Het is in aanbouw en in de loop van dit jaar klaar.

Het budget voor de aanleg van het park staat overigens los van de jaarlijkse gemeentelijke bijdrage voor beheer en onderhoud van het park.

 

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.