STADSBROUWERIJ 013 GEOPEND

We zijn er al eens langs geweest toen de verbouwing van het monumentale pand aan de Piushaven nog maar net was gestart. Nu is Stadsbrouwerij 013 open en we hebben er geen moment aan getwijfeld om deze feestelijke opening bij te wonen en de verschillende nieuwe Tilburgse speciaalbieren uit te testen. En we waren natuurlijk ook heel benieuwd naar wat eigenaars David en Youri van het bijzondere gebouw hadden gemaakt. 

Grote biertanks in de hal van Stadsbrouwerij 013

De bieren zijn klassiekers, Stadsbrouwerij 013 laat de moderne, experimentele brouwsels achter zich en focust zich op de traditionele technieken. Met super Tilburgse namen als Piuspils, Kruikje Blond en Op Den Ophef gaan ze terug naar de basis. Een pils, blond, dubbel, tripel, IPA, Session IPA, Russian Stout en wit die vanaf de eerste slok herkenbaar is. Dat beloofde Youri en David toen we voor het eerst langs kwamen, en die belofte hebben ze waargemaakt.

Het proeflokaal van Stadsbrouwerij 013

De brouwerij is gevestigd in een oude graan en meel fabriek, een prachtig staaltje architectuur in de stijl van de Amsterdamse School, en sinds 2003 een Rijksmonument. De binnenkant is nu omgetoverd tot een moderne brouwerij met wel acht grote brouwketels. Heel indrukwekkend en high tech. Naast de brouwerij zit het proeflokaal. Een gezellige horeca gelegenheid met een eigentijdse inrichting, een leuke muurschildering vol met Tilburgse gebouwen en kenmerken en comfortabele zitplekken. Ook heeft Stadsbrouwerij 013 een schitterende bar met wel 20 tappunten en een mooi beschut terras.

Het proeflokaal van Stadsbrouwerij 013

Kortom; een verrijking voor de Piushaven en een aanrader voor de speciaalbier fans. 

Lonneke

Lonneke (28) is geboren en getogen in Broekhoven. Opgegroeid in een buurt waar mensen bij de geringste zonnestraal hun plastic tuinmeubelen op de stoep zetten, en waar de Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes nooit ver te zoeken zijn. Voor haar studie heeft ze een aantal jaar in Nijmegen gewoond, toch kon ze Tilburg niet vergeten. Nu woont de cultuurwetenschapper en barvrouw extraordinair weer in haar oude vertrouwde stad en zal ze voor Wij Zijn Tilburg over de vele ontwikkelingen in het bruisende Tilburgse horeca- en cultuurlandschap bloggen.