STADSTUINDERIJ BLIJFT TOT EIND 2020 AAN DE PIUSHAVEN

kruidenperceel mei 2019- foto Michaël Molenaar
StadsTuinderij Piushaven is een collectieve tuin aan de Havendijk waar ruim 60 vrijwilligers en een aantal dagbesteders onder professionele begeleiding groenten, bloemen en kruiden telen. Er wonen ook bijen, varkens en kippen. In de winkel worden groenten, kruiden en eieren van de StadsTuinderij verkocht, maar ook streekproducten van o.a. Stadsimkerij Beezzzz….De tuin is een project van Stichting Het Werkt waar mensen van verschillende komaf elkaar inspireren, zich in een natuurlijke omgeving kunnen ontwikkelen en samen waardevolle activiteiten ondernemen.

De ontwikkelingen voor de nieuwe locatie, werktitel GroeiTuin013, op de Stadsakker zijn nog steeds in volle gang. De processen m.b.t. de bestemmingsplanprocedure, partners en financiën nemen echter meer tijd in beslag dan verwacht. Verhuizing van de StadsTuinderij naar de Stadsakker is daarom nog niet mogelijk in 2020. Gelukkig is er de mogelijkheid om nog een jaar aan de Piushaven te blijven. Want hoewel De Wever, de gemeente Tilburg en Heijmans op 20 november jl. bekend maakten dat zij een overeenkomst hebben getekend voor de ontwikkeling van de huidige locatie aan de Piushaven, zullen de bouwwerkzaamheden nog niet in 2020 starten. Dit betekent dat de StadsTuinderij nog een jaar de Piushaven zal verrijken met planten, dieren en mensen.

Het concept en doel van StadsTuinderij Piushaven
Rond 2013 zocht Stichting Het Werkt naar mogelijkheden om kwetsbare burgers in een brede en creatieve maatschappelijke omgeving actief te laten zijn. Tegelijkertijd vroeg de politiek om meer burgerinitiatief en burgerkracht. Op basis van ervaringen in binnen- en buitenland heeft Het Werkt toen gekozen voor stadslandbouw als middel om te werken aan duurzame sociale vernieuwing.

Hein van den Hurk, directeur van Het Werkt: “Al lijkt stadslandbouw vooral te draaien om groenten, kruiden en bloemen, uit alle onderzoeken komt naar voren dat het vooral draait om mensen. Stadslandbouw verbindt. Een collectieve tuin biedt bovendien volop ruimte aan initiatieven rondom voeding, gezondheid en educatie en biedt daarmee veel mogelijkheden voor samenwerking met andere organisaties in de stad. Dat StadsTuinderij Piushaven mensen inspireert, blijkt ook wel in de praktijk: er zijn zo’n 60 vrijwilligers en een aantal dagbesteders op de tuin actief. Ook is er goede samenwerking met partners als o.a. Contour De Twern, 013 Food, No Food Wasted en Helicon en met tevreden restaurants zoals Villa Pastorie en Pig and Rye die o.a. met de verse stadsgroenten en scharrelvarkensvlees werken.”

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.