‘T KAASBOLLEKE WEER OPEN! ZELFDE BROODJES; NIEUW JASJE

20200521_103418
Het Kaasbolleke, een begrip op broodjesgebied in Tilburg, sloot vlak voor de coronacrisis haar deuren. De lunchzaak ging verbouwen. De eerste verbouwing sinds 1978, dus het was nodig "het was oud, maar vooral een beetje versleten en onpraktisch." Afgelopen dinsdag werd er nog volop gezaagd, gesjouwd en behang gehangen. Ongelofelijk, maar twee dagen later staat alles er piekfijn bij voor de heropening.

Eerst even terug in de tijd! Het Kaasbolleke begon zo’n 100 jaar geleden als Kaasgroothandel Peters met kwaliteitskazen op de hoek van de Sint Annastraat en de Capucijnenstraat in Tilburg. Later verhuisde de zaak naar d’n Besterd, waar ’t nu nog steeds voor veel Tilburgers hun vaste lunchadresje is. Maar hun assortiment is dan ook in al die jaren, naast kaas, flink uitgebreid. Ze hebben huisgemaakte salades, ambachtelijke gehaktballen en (een hit!) halal worstenbroodjes. Een beetje broodjeservaring en een servetje zijn een vereiste, de broodjes zijn zó rijkelijk belegd dat er altijd wel ergens een klodder filet americain of saus weet te ontsnappen richting je shirt.

IMG_6895
IMG_6898
IMG_6900
IMG_6901
IMG_6911
IMG_6912
IMG_6914
IMG_6915

Foto’s: ‘T Kaasbolleke midden in de sloopwerkzaamheden.

“Sinds onze verhuizing naar de Besterd is er niet meer verbouwd. Voor heel veel mensen was het interieur dan ook een stukje nostalgie.” Het donkere plafond, de kronkelende lampenkappen en de lange bank aan de muur. Als je daar plaats wilde nemen moest je eerst aan je buurvrouw vragen of deze even op wil schuiven. Anders kon je er namelijk niet uit. Maar de verbouwing was hoognodig, “het was oud en inmiddels ook wel een beetje versleten. Vooral praktisch was het vaak onhandig, we hadden voor in de winkel bijvoorbeeld geen water” verteld Maaike, de eigenaresse van de zaak. “Maar we wilden de huislijke sfeer zeker behouden. Het is voor veel voor onze klanten toch alsof ze hier moeders of grootmoeders broodjes komen eten, daar past geen retestrak modern interieur bij, meer zoals het nu ook bij veel mensen thuis is. Het Kaasbolleke moest wel het Kaasbolleke blijven, maar dan frisser en praktischer.” De broodjeszaak heeft nu ook een open keuken, wat veel meer past bij de huidige tijdsgeest.

Kaasbolleke
Kaasbolleke2

Foto’s: Peters’ Kaas Groothandel, de voorloper van ‘T Kaasbolleke

De zaak is net 10 minuten open, maar de eerste vaste gasten staan al in de rij om eindelijk, na bijna 2 maanden tijd, weer van hun favoriete lunch te kunnen genieten. In de keuken wordt voor het eerst gebruik gemaakt van de vlamnieuwe grill, gemarineerde kip, kan niet missen.

Meneer Peters is er ook, de founder van ‘T Kaasbolleke. Hij zit tevreden in één van de nieuwe groene velvet stoelen. Trots op het nieuwe kaasbolleke is hij zeker “In 1978 hebben we hier zo gebouwd en het is al die tijd zo gebleven. Toen ik over de nieuwe plannen hoorde en ze vertelden van dit komt zus en zo hier, dacht ik wel, nondeju, wat gaan ze nu weer doen.” Vooral het verwijderen van de lange bank lijkt een gevoelig onderwerp. “Tijdens het verbouwen was het al helemaal één grote puinhoop, maar nu vind ik het wel erg mooi. Het past beter bij nu, maar het is toch nog steeds een buurtwinkeltje. En zo kunnen we er weer een paar jaar tegenaan.”

20200521_104126
20200521_103418
20200521_103810
20200521_103134
20200521_103325
20200521_103649
20200521_103853
20200521_104102

 

Wanneer je binnen komt loop je direct af op een splinternieuwe vitrine vol lekkernijen met daarnaast een grote poster van vroeger, het originele kaasbolleke aan het werk. Vroeger en nu komt op deze manier mooi samen. Nu is de broodjeszaak alleen open voor afhalen, maar straks is er genoeg ruimte om samen een broodje te eten, of gezellig met medebezoekers plaats te nemen aan de grote krantentafel. Daar waar het vroeger donker en krapjes was, ademt de zaak nu licht en ruimte. Een andere look en feel, maar wel nog altijd dezelfde broodjes volgens authentiek recept. “Ey, al hadden ze het pimpelpaars geverfd, kan mij niet verrekken. Ik kom hier voor de broodjes, de beste van de stad!”. En dat na al die moeite, ach, van je vaste klanten moet je het hebben zullen we maar zeggen.

Het Kaasbolleke is vanaf vandaag weer iedere dinsdag t/m vrijdag open van 09.00 uur t/m 18.00 uur. Zaterdag open van 09.00 t/m 17.00 uur.

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.