Lonneke8 februari 2019
OmroepTilburgGebouw-1024x576.jpg

3min

Ja die gèle ja! Waarom we dit gebouw hebben genomineerd mag geen geheim genoemd worden. Het markeert een onofficiële doorgang naar ons prachtige nieuwe Spoorpark en zoals veel van onze lillike nominaties steekt het gebouw zo lekker af tegen haar omgeving. Zoals Keep Tilburg Ugly zo mooi verwoordt: ,,Het pand is als een gele puist die klaar is om uitgeknepen te worden.” Het is: Omroep Tilburg.

Wij denken dat dees un een typisch vurbild is van de Modernistische stroming Purisme. Geometrische vormen, geen opsmuk, grote oppervlaktes met zuivere kleuren, allemaal kenmerken die overeenkomen meej onze gele puist. Het gebouw heeft een vieze gele kleur vierkante en rechthoekige kozijnen, sommige gevuld met glas, sommige met houten afdekplaten. Het heeft laatst een verfbeurt gekregen, dat dan weer wel. Hier sjoert dan:

Omroep Tilburg

,,Stem van de stad. Zegt vrij weinig meer. Pand is als een gele puist die klaar is om uitgeknepen te worden.” 

Nou vergeten we helemaal het pronkstuk van dit opzichtige gebouw: de ingang. Want man, man, man, wat een pareltje. We kunnen de doorgang alleen maar omschrijven als een okergele container, maar dan wel met een normale deur. En wederom komt daar de houten afdekplaat om de hoek kijken. Je kunt het een thema noemen.

De gele kleur paste tot voor kort mooi bij de banner van Omroep Tilburg die de voorkant van het gebouw sierde. Maar sinds kort heeft Omroep Tilburg haar huisstijl veranderd en kleurt het logo roze. Opvallend is het wel! Wellicht dat het pand zelf binnenkort ook een roze likje verf krijgt. Dèh zou laage zèn! Wij moedigen het aan. 

Hou jij ook zo van dees lillike gebouw? Of zeede: ,,Is himmol nie lillik! Wèh lulde gullie nou!” Laat het ons over twee weken weten in de ‘Lillikste gebouw van Tilburg 2019’ verkiezingspol. We hebben hierna nog 1 nominatie voor jullie.. Spannend!


Frank van Oers21 september 2018
81223789-1024x768.jpg

4min

De parel die wij vandaag aan jullie willen laten zien staat op de vijfsprong in het centrum van Tilburg. Dit pand is een prachtig stijlvol en rank gevormd gebouw op de hoek van de Noordstraat- Korte Schijfstraat (einde tuinstraat). Het pand volgt de straten en lijkt daarin op het strijkijzergebouw in New York of het Vesteda gebouw van Jo Coenen.

In dit bijzondere pand is Café de Spaarbank gevestigd. Daarnaast is ook een gedeelte van het pand ingevuld met kamerbewoning. Om de ruimte van de begane grond zoveel mogelijk te kunnen benutten is de bedrijfskeuken op de 1e verdieping gevestigd.  

Geschiedenis
De opdrachtgever was destijds het bestuur van de ‘Vereeniging Tilburgsche Spaarbank’. Kenmerkend is de zeskantige hoektoren. Het pand is in 1910 gebouwd als bankgebouw met bovenwoning naar een ontwerp van de Tilburgse architect C.F. van Hoof (1861-1952). Een bekende architect destijds in Tilburg, welke meerdere fraaie panden op zijn naam heeft staan. Onder andere de voorgevel van de Heikese kerk, De Spoorlaan 386, de Refter in de Nieuwlandstraat en diverse herenhuizen in de Sint-Josephstraat te Tilburg. Het pand in neo-renaissancistische stijl met zeer gevarieerd metselwerk maakt dat er een levendige gevel ontstaat. Dit is één van de stijlkenmerken van de architect. 

De Spaarbank
In de archieven kom je verhalen tegen over het functioneren van de bank. In 1871 was het reglement van de spaarbank goedgekeurd, met de vermelding ‘het doel is spaarpenningen in bewaring te nemen en daarvoor een matige rente te vergoeden’. Men begon op zaterdag zitting te houden op twee locaties. In het voormalige stadhuis, tegenover de Heikese kerk, ’s avonds van 18.00 tot 20.00 uur en in de Fraterschool (de Leo-school) op het Goirke van 18.00 tot 19.00 uur.

Met de 60-urige (!) werkweek, dus 10 uur per dag, ook op zaterdag, was het haast onmogelijk voor de werknemers zelf om ‘zo vroeg’ op zaterdag naar de bank te komen. Vandaar dat het bestuur van de spaarbank, overwegend eigenaren van textielfabrieken, een circulaire aan de overige fabrikanten stuurde. Hierin werd gevraagd om ‘voortaan het wekelijksche loon aan hunne werklieden des zaterdagsch voor den middag te willen uitbetalen teneinde hen, die daartoe genegen en bij machte zijn, te gemakkelijker in staat te stellen hunnen spaarpenningen tijdig in de bank te kunnen brengen’.  

Nieuwe locatie
De bank kreeg er in de loop van de jaren steeds meer filialen bij zodat men in 1974 besloot tot de bouw van een nieuw hoofdkantoor aan de Tivolistraat. In de periode hierop volgend was de Spaarbank lange tijd een crèche. 

In de jaren 90 is het pand inwendig verbouwd. Het was enige tijd een winkel in interieurobjecten. De laatste 9 jaar heeft het een horecafunctie. Bijzonder aan het interieur zijn de glas-in-lood deuren die toegang geven tot de achterzijde van het café. Centraal in die deuren staan de wapens van Tilburg en Brabant. Het pand is een rijksmonument en maakt onderdeel uit van het beschermd stadsgezicht. 

In de zomer kun je heerlijk in achtergelegen stadstuin genieten en onthaasten. Je waant je daar meteen in een stadstuin zoals in Parijs!

Ga ook eens langs en bezoek het pand voor een hapje of drankje!


Frank van Oers24 mei 2018
pand-zeeman-2-LR-1024x1024.jpg

3min

Voor 1900 zag de binnenstad van Tilburg er anders uit dan wij nu gewend zijn. De meeste oude panden waren oorspronkelijk woonhuizen, welke later werden omgebouwd naar winkelruimtes. De verdiepingen veranderden in woonruimtes, waar vaak dakkapellen werden opgezet om meer lichtinval en ruimte te creëren. Vanaf de wederopbouw maakten de woonruimtes boven de winkels plaats voor extra opslag.

Vroeger: een tijd van vooruitgang
In de jaren 60 tot en met de jaren 90 werden diverse panden in de binnenstad voorzien van nieuwe gevels. Dit was een vorm van vernieuwing. Een moderne uitstraling was wenselijk: de tijd van vooruitgang! Het hoogtepunt was in de jaren 70. Pas later waardeerden we de oorspronkelijke architectuur van weleer.

Zo ging het ook met de Heuvelstraat 105b. Het gebouw dateert uit ca. 1905 en werd in 1928 verbouwd tot winkelruimte. Deze verbouwing was in opdracht van een koopman genaamd A. Van Beurden junior. In 1928 begon hij in het pand zijn winkel in hoeden en petten.

Verbouwing voor een moderner uiterlijk
In 1970 werd het opnieuw verbouwd om het pand een modern uiterlijk te geven. Wie kent de grijze gevel opgebouwd uit vierkante kunststof panelen niet? Deze ontsierde de complete bovengevel van de voormalige Wibra winkel (sinds 1989).

Gevel voormalige Wibra winkel uit 1989

In 2004 werd gestart met de verbouwing van het pand waarbij de bovenruimte omgebouwd werd tot verschillende appartementen. De reden hiervoor is dat de bovenruimten van panden in de binnenstad vaak leeg staan of enkel dienen als opslag van de onderliggende winkel. De behoefte aan opslag is beduidend minder geworden: de winkels worden vaker bevoorraad en extra opslag is niet meer wenselijk. De gemeente stimuleerde de appartementenbouw een aantal jaren via de actie “wonen boven winkels”.

Oude pracht hersteld
Tijdens de sloop van de witte kunststoffen voorzetgevel kwam geheel onverwachts de originele gevel tevoorschijn. En in een goede staat. De verwachting was dat de gevel van slechte kwaliteit en niet te behouden zou zijn. Architect Jeroen Weijers dacht hier anders over en ging in overleg met de Welstandcommissie. Ook zij bestempelden de oude gevel als zeer bijzonder! Daarom besloot de opdrachtgever (Walco) om de gevel volledig in ere te herstellen met een prachtig resultaat!

Originele gevel Heuvel 105B

Onder meer het authentieke glas-in-lood uit de bovenlichten kwam tevoorschijn en werd gerenoveerd. Het resultaat zijn vier prachtige woonstudio’s op de 1e en 2e verdieping met volledig behoud van de oorspronkelijke buitengevel. Een parel in ere hersteld!