Tattoos en tosti’s bij Studio Tat

Sinds eind 2014 zet Esther al tattoos bij vrouwen in haar studio aan de Korvelseweg. En sinds twee weken is er in datzelfde pand ook een lunchroom geopend die wordt gerund door haar partner Sylvia. Studio Tat is aan het uitbreiden en er liggen nog een hoop plannen in het verschiet. Wij zijn Tilburg ging langs om onder het genot van een kopje koffie een kijkje te nemen in de nieuwe horecagelegenheid en te praten met de oprichters.

Het pand van Studio Tat is opgedeeld in twee delen. Aan de voorkant, met het uitzicht op de bruisende Korvelseweg, zit de lunchroom. En achterin, grenzend aan een rustige tuin, zit de tattoostudio. De klanten van Esther liggen dus niet in het zicht van voorbijgangers zoals bij veel andere tattooshops. ‘Iets waarvan ik merk dat vrouwen het heel erg waarderen’, legt Esther uit. Toen Esther begonnen was met tatoeëren had ze haar studio licht en vrolijk ingericht, net iets anders dan de meeste tattooshops die er veelal donker en ruig uitzien. Als gevolg had Esther bijna uitsluitend vrouwelijke klanten. Omdat er zoveel belangstelling was voor een tattoo studio exclusief voor vrouwen besloot ze om zich daarin te specialiseren. Nu runt ze de enige tattooshop exclusief voor vrouwen in Nederland.

Toen de ruimte aan de voorkant van het pand (die Esther voorheen verhuurde aan een barbier) leeg kwam te staan, kwam ze samen met haar partner op het idee voor de lunchroom. De twee ondernemingen gaan hand in hand. ‘Als mensen een tattoo komen laten zetten zijn ze bijna nooit alleen. De lunchroom fungeert dan als een soort wachtruimte voor de aanhang. En vaak willen mensen na het tatoeëren nog even rustig aan doen. Ook dan kunnen ze lekker in de lunchroom gaan zitten.’ aldus Esther. Aan de andere kant kunnen mensen die de lunchroom bezoeken daar informatie krijgen over het laten zetten van een tattoo of een afspraak maken. In de lunchroom zijn mannen natuurlijk wel toegestaan en ook in de tattooshop maakt Esther wel eens een uitzondering. ‘Wij willen mannen niet buitensluiten, wij vinden mannen hartstikke leuk! Daarom hebben we eens in de zoveel tijd Stoere mannen dagen. Dan mogen mannen ook een keer langskomen voor een tatoeage.’

Het gebouw van Studio Tat heeft veel klassieke details; de plafonds zijn voorzien van ambachtelijke ornamenten, de originele houten vloer ligt er nog in en door de mooie hoge glas in lood ramen wordt de ruimte voorzien van veel natuurlijk licht. ‘Het heeft een tijdje geduurd voordat we al de spulletjes bij elkaar hadden voor de lunchroom [..] Gelukkig hebben Sylvia en ik precies dezelfde smaak als het aankomt op meubels’ zegt Esther. ‘We houden allebei van oude meuk’ lacht Sylvia. Leuk detail: de tafels waaraan je kunt lunchen zijn vintage tekentafels, en de krukken zijn oude atelier krukken, om toch een beetje in het thema ‘tattoo’ te blijven.

Esther en Sylvia werken met lokale producten. Op het menu van Studio Tat: tosti’s en broodjes met kaas van de Kaaszaak, ham van slagerij Van Hest en brood van de Turkse bakker op de Korvelseweg. De lunchkaart is bescheiden, maar heel Tilburgs en vooral heel erg lekker.


Esther en Sylvia zijn nog maar net met de lunchzaak begonnen of ze hebben alweer een idee voor een take away luik. ‘De binnentuin krijgt ook nog een luifel voor de mensen die daar willen roken.’ zegt Sylvia. ‘Oh en het zou ook leuk zijn om in de zomer het menu wat uit te breiden!’ Maar voor nu kun je er terecht voor een goede lunch, een lekker bakje koffie en, als je lekker gek wilt doen, een stuk of drie tattoos.

tattoos

Door: Lonneke de Jongh

Lonneke

Lonneke (28) is geboren en getogen in Broekhoven. Opgegroeid in een buurt waar mensen bij de geringste zonnestraal hun plastic tuinmeubelen op de stoep zetten, en waar de Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes nooit ver te zoeken zijn. Voor haar studie heeft ze een aantal jaar in Nijmegen gewoond, toch kon ze Tilburg niet vergeten. Nu woont de cultuurwetenschapper en barvrouw extraordinair weer in haar oude vertrouwde stad en zal ze voor Wij Zijn Tilburg over de vele ontwikkelingen in het bruisende Tilburgse horeca- en cultuurlandschap bloggen.