TERMEN WAARVAN JE PAS HOORT ALS JE PAPA WORDT

Te horen krijgen dat je papa wordt is echt iets speciaals. Je beseft dat je huidige leven voorbij is en gedachten over de meest onzinnige toekomstbeelden schieten door je hoofd. Gaat het goed komen met zijn studie? Zal hij wel goed eten? Krijgt hij wel toffe vrienden. Allemaal nieuwe gedachten waarvan de een realistischer is dan de andere.

Ook krijg je te maken met een nieuw (vak)jargon waarvan je daadwerkelijk nog nooit gehoord hebt. De meest wonderbaarlijke dingen zorgen er de eerste maanden voor dat je allemaal nieuwe termen leert die je tijdens de eerste babyverjaardagen van vrienden kan oefenen. Hieronder bespreek ik een aantal van de termen waar ik mij nog tot de dag van vandaag over kan verwonderen.

De vrucht erkennen
De (ongeboren) vrucht erkennen is een futiliteit die je als ongetrouwd, niet-geregistreerd stel voor de 24ste week moet doen bij de gemeente waar je woont. Met het erkennen van de (ongeboren) vrucht wordt de achternaam van het ongeboren kind vastgelegd en wordt de verzorgingsplicht (niet ouderlijk gezag) vastgelegd.

Ik vind het erkennen van de vrucht zo’n aparte term. Waarom is het niet gewoon het erkennen van het ongeboren kind. Het is toch niet dat mijn vriendin ondertussen is bevallen van een volgroeide mango. Waarschijnlijk schuilt hierachter een volledig legitieme en misschien wel romantische onderbouwing, maar tot het moment van het schrijven is het voor mij nog steeds een vage term.

Rooming in
‘Rooming in’ is niets meer dan dat je spruit de eerste weken gewoon komt logeren bij papa en mama op de slaapkamer. Je leert zo wennen aan de baby met al zijn geluiden en bewegingen en het is ook heel makkelijk om hem snel te troosten.

Hoewel het heel fijn is om de eerste maanden bekend te raken met de bizarre geluiden die onze kleine kan maken zal ik blij zijn als de tijd rijp is dat ie naar zijn eigen kamer kan. Het is toch wel apart om zo lang je slaapkamer met zijn drieën te delen.

De Regeldag
Eigenlijk weet ik nog steeds niet goed wat een regeldag is. Mijn vriendin beschrijft het als een dag waarop vraag en aanbod van borstvoeding op elkaar wordt afgestemd. Ik ervoer het als een aantal dagen waarop je eigenlijk geen idee hebt wat die kleine muppet van je nu eigenlijk wil. De kleine vraagt veel aandacht en heeft bijna de gehele dag honger, zeurt (omdat hij honger heeft) en mijn vriendin heeft het idee dat ze door de volledige voorraad melk zit.

We hebben nu een aantal van deze dagen achter de rug en over het algemeen vallen ze allemaal wel mee. Als je beseft dat het gaat om een regeldag weet je gewoon dat ie non-stop wilt eten en dat je dat dan ook moet aanbieden.

Het sprongetje
Het sprongetje. Elke keer als de baby een mentale groeispurt doormaakt wordt een ‘sprongetje’ genoemd. Zoals beschreven in de babybijbel ‘Oei ik groei’ zijn dit perioden waar je jezelf op kan voorbereiden. Het waarnemen van één of meerdere vloeiende bewegingen kan al de inhoud van een sprongetje zijn. Sprongetjes zijn mijn inziens redelijk overtrokken en veel minder herkenbaar dan bovengenoemde regeldag. Ook mijn kompaan Nick heeft hierover een duidelijke mening waarin hij in een latere post op terug wil komen.

Toeschietreflex
Misschien de term waar ik echt nog nooit van gehoord had. De toeschietreflex is een natuurlijke reactie van je lichaam die ervoor zorgt dat de moedermelk begint te stromen zodra je baby aan de borst begint te zuigen (de borst van mama dan wel). Nu vind ik heel het mechanisme van borstvoeding fascinerend, maar het de toeschietreflex was wederom een van de termen die ik echt niet kon plaatsen toen ik deze voor het eerste hoorde.

Let op. De toeschietreflex werkt enkel bij de baby.. het is een no-no voor papa 🙂

Voor zover mijn eerste relaas over vreemde termen. Ik ben benieuwd of er papa’s dit blog lezen die mij kunnen voorzien van een aantal voor hun vreemde termen.

Papavertelt is het papablog voor en door papa’s. Mama’s mogen het uiteraard ook lezen.Op deze papablog schrijven twee jonge vaders over de dingen die zij tegenkomen. Dit kunnen baby- of opvoedingsgerelateerde situaties zijn, maar ook alledaagse situaties rondom het vaderschap.

Mocht je ook een keer iets achter willen laten op papavertelt.nl of wil je contact opnemen? Stuur dan gewoon een berichtje naar info@papavertelt.nl

Thijs

Ik ben Thijs van Beers, muziekliefhebber, hardloper (en trainer), online specialist, onderdeel van het illustere trio Batzzwerk en trots Brabander. Wie had ooit verwacht dat ik als kersverse vader een blog zou beginnen over het vaderschap en alles daaromheen. Als je het mij anderhalf jaar geleden had gevraagd, had ik waarschijnlijk hardop gelachen en je voor gek verklaard. Echter kunnen dingen snel veranderen. Na een weloverwogen keuze en een ‘voorbereidingstijd’ van 9 maanden ben ik nu de trotse vader van een zoon. Mijn muppet.