TILBURG BLIJ MET CORONAVIRUS: EINDELIJK MOGELIJKHEID QUARANTAINEWONING IN GEBRUIK TE NEMEN

Theo-Weterings-foto-Omroep-Brabant
Burgemeesters Jack Mikkers van Den Bosch, Theo Weterings van Tilburg en John Jorritsma van Eindhoven hielden dinsdagmiddag als voorzitters van de Brabantse veiligheidsregio's een persconferentie over de situatie in Brabant over het coronavirus. Het ging om een update en toelichting op de stand van zaken in onze provincie. Zo worden ook grote evenementen in Brabant verboden en gaan eredivisiewedstrijden dit weekend niet door. Ook beurzen en festivals, waaronder de carnavalsoptocht in Oosterhout (who cares), worden afgelast. Na deze persconferentie gaf Burgemeester Weterings een exclusief interview aan Wij Zijn Tilburg met een bijzondere onthulling.

De burgemeester ziet er bovengemiddeld vrolijk uit, achteraf geeft hij aan dat dit interview echt een enorme last van zijn schouders is. “We hebben het meer dan een decennium geheim moeten houden voor de inwoners van Tilburg. Dat is een lastige taak, ook voor de rest van de gemeente. Vooral in periodes van heftige discussies over het bestaansrecht van het desbetreffende leidend voorwerp, hebben we de beste smoezen uit de kast moeten trekken om dit niet uit te laten lekken. Maar we zijn enorm trots, dat we hier in Tilburg, al jaren in het diepste geheim aan hebben kunnen werken. Dat we de situatie zoals deze nu is met het Coronavirus al in een zeer vroeg stadium in 2008 hebben weten te voorspellen.” Ook ontwerper John Körmeling spreekt vol trots, maar ook vol ongeloof. “Dat heel Tilburg oprecht bijna 12 jaar heeft geloofd dat het een kunstwerk is, vind ik echt bizar. Welke frikandel geloofd nou zoiets achterlijks.” John, welke als verknipte kunstenaar aan het publiek is voorgesteld, blijkt in werkelijkheid een medisch architect. “Nu de aap uit de mouw is, zijn we gelukkig ook af van dat geroeptoeter van Hans Smolders. Hij heeft het ons erg lastig gemaakt, maar kan nu eindelijk weer rustig slapen. We zijn blij dat we het al die tijd in de doofpot hebben kunnen stoppen.”

Vanaf woensdag 11 maart zal het Draaiend Huis op de Hasseltrotonde in gebruik worden genomen als ‘s werelds eerste quarantainewoning. “De locatie is perfect, midden op een rotonde zit je volledig afgesloten van ieder menselijk sociaal contact. Door de grote ruiten kan men 24/7 je gezondheid monitoren.” Daarnaast staat de woning vlakbij het ziekenhuis waarbij de eerste Coronapatiënt van Nederland werd opgenomen. “Dat is natuurlijk geen toeval,” geeft Weterings toe, “mogelijk heb je je ook wel eens afgevraagd waarom er überhaupt stoplichten op een rotonde staan. Zodra het rood is draai je je raampje open, pleur je een zak worstenbrood met spek op de veranda, twee keer toeteren en het coronaslachtoffer kan weer een dag vooruit. Het was allemaal part of the plan.”

Toch vroegen wij ons af waarom het dan in godsnaam nodig was om dat huis te laten draaien. “Twee weken in quarantaine is voor niemand leuk, al helemaal niet als je zelfs geen Willem II kunt kijken, omdat ze alle wedstrijden aflassen. Je verveelt jezelf al snel de touwtering, vandaar dat het huis je op ieder moment van de dag van een ander uitzicht voorziet. Op televisie is tegenwoordig toch alleen maar troep te zien en de WIFI op een rotonde is ook niet al te best. Maar vanuit de Hasseltrotonde valt er veel te bekijken: Werkzaamheden aan de Ringbaan Oost, overvallen op de Total aan de Ringbaan West en af en toe schept men een fietser. Persoonlijk geniet ik het meeste van de file met neuspeuterende kantoorslaven die er dagelijks rond een uur of 5 ontstaat, al zal dat de komende weken wel iets minder zijn. Maar allemaal vele malen vermakelijker dan het vorige seizoen van Temptation Island” geeft Weterings aan.

Ook Citymarketing is trots, “Mede dankzij de pakkende slogan Make it in Tilburg heeft het virus voor ons gekozen als eerste stad van Nederland. Vroeger werden we wereldwijd uitgelachen om ons draaiende huis, maar inmiddels spreekt de hele Italiaans media al over “casa alla rotonda” en waarom hun regering alleen maar achter de feiten aanloopt. Fantastisch dat we nu eindelijk die erkenning krijgen.”

Of er nu wereldwijd in razend tempo meerdere draaiende huizen komen is onwaarschijnlijk, “als ze ons met z’n allen nu niet zo te kakken hadden gezet al die jaren, viel er nog wel over het octrooi te onderhandelen. Maar als je het aan mij vraagt kunnen ze nu gewoon lekker kapotvallen allemaal,” aldus Körmeling. “Sowieso hebben we de prijs van het patent flink opgedreven, daarnaast hebben andere besmette landen momenteel bijna geen noodfondsen beschikbaar voor een dergelijk project en al dat gehandjeklap is in coronatijden ook onverstandig,” vult de Burgemeester aan.

Hoelang het Draaiend Huis ingezet zal worden als quarantainewoning is niet bekend, maar waarschijnlijk minimaal 2 weken. Hans Smolders was niet beschikbaar voor commentaar.

Tim Frenken

Vlogger en blogger. Bevat hoge mate van zelfspot en ironie en is daarnaast vaak radicaal positief en ongenuanceerd. Trotse inwoner van de stad en lokaal nationalistisch. Is geïmporteerd in 2011, nu niet meer weg te krijgen. Helaas.