TILBURG CULINAIR STOPT “LOCATIE NIET TOEKOMSTBESTENDIG EN CONCEPT ACHTERHAALD”

Tilburgs bekendste culinaire festival, Tilburg Culinair, houdt op te bestaan. Het is een beslissing die bij de organiserende stichting zorgt voor gemengde gevoelens. "Aan de ene kant is het verdrietig nieuws, omdat een geweldig evenement verdwijnt. Aan de andere kant staat horeca Tilburg inmiddels zo stevig op de kaart, dat het evenement gewoonweg niet meer nodig  is. En dat is natuurlijk positief nieuws," laat de organisatie weten.
Foto: Tilburg Culinair Facebook

 

In 1990 is het festival ontstaan om de Tilburger kennis te laten maken met wat Tilburg op culinair gebied te bieden heeft. Maar na drie decennia heeft Stichting Tilburg Culinair besloten om te stoppen met de huidige opzet van het evenement. Eerder stond het evenement ook al op losse schroeven, maar dit besluit is volgens de stichting tot stand gekomen na diverse evaluaties met deelnemers, bestuur, commissieleden en de gemeente Tilburg. Geen gemakkelijke beslissing, maar volgens de stichting wel de enige juiste.

“De binnenstad van Tilburg is volop in beweging en voorlopig nog niet uit de steigers. Dit heeft voor ons drie jaar geleden geleid tot een verhuizing van het Willemsplein naar het Louis Bouwmeesterplein. Nu blijkt deze locatie ook niet toekomstbestendig te zijn. Met als resultaat dat de huidige opzet onvoldoende mogelijkheden voor een gezonde exploitatie biedt. Het evenement verdient een groter centrumplein met meer mogelijkheden en minder operationele kosten. Helaas is deze momenteel niet beschikbaar in Tilburg,” geeft de organisatie aan.

“De oorspronkelijke doelstelling om de Tilburger kennis te laten maken met de culinaire mogelijkheden in de regio is enigszins achterhaald. Maandelijks worden er vernieuwende en unieke concepten gelanceerd die bezoekers uit het hele land naar Tilburg weten te trekken. De noodzaak voor restaurateurs om potentiële gasten via een evenement als Tilburg Culinair aan zich te binden is hierdoor minder relevant. Daarnaast heeft Tilburg als ‘evenementenstad’ een overvolle festivalkalender waarbij het voor een ongesubsidieerd en niet commercieel evenement als Tilburg Culinair steeds moeilijker wordt om het hoofd boven water te houden.” Deze combinatie van factoren heeft de Stichting Tilburg Culinair doen besluiten om te stoppen. “Wij hopen dat er in toekomst nieuwe culinaire tradities ontstaan die net zo spraakmakend zullen zijn als dat de onze was.”

De stichting had nog natuurlijk nog het nodige budget voor een volgende editie op de rekening staan, dat saldo wordt gedoneerd aan Stichting Met je hart Tilburg.

Zo zag Tilburg Culinair er uit:

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.