TILBURG HARTJE BOKBIER

Foto: Café Bakker

Als je twee weken geleden bij Opbokken op de Korte Heuvel niet je eerste bokbiertje van het seizoen hebt genuttigd, dan toch zeker wel vorig weekend bij de Dwaalboktour door het Dwaalgebied of Bokbier Zondag bij Het Elfde Gebod? Mocht je denken: Verrek! Door dit vage weer ben ik helemaal vergeten dat het al herfst is! Ja wij hebben er ook last van. Maar kijk eens naar de bomen, het is toch echt bokbierseizoen. 

Klein geschiedenislesje
Weten jullie waar de naam bokbier vandaan komt? Het is me een verhaal. Het schijnt dat de naam afgeleid is van bier uit Einbeck, een beroemde Middeleeuwse bierstad, genaamd: Einbecker Bier. Je leest het goed, de b en de k zitten er in, maar zelfs als je heel hard je best doet en het heel snel en op een vreemde manier uitspreekt komt het niet in de buurt van bok. Toch is het ze gelukt, die Duitsers. Einbecker Bier werd op z’n Beiers namelijk als ‘Ainpöckisch Bier’ uitgesproken.. (oké) Verkort was dit ‘Ainpöck’, wat vervolgens weer werd bestelt als ‘Ein Bock’. Helemaal prima, zelf weten. 

Bokbier is traditioneel gezien een ondergistend seizoensbier. De herfstbok is de bekendste variant. Een sterk donker bier met zoete tonen dat vrij laag is in bitterheid. Daarnaast heb je de lentebok die een blond of amber van kleur is. Je raadt het al, dat wordt weer gebrouwen voor een ander seizoen. Dus daar gaan we het nu even niet over hebben. 

Herfst in het Wandelbos – © Tim Frenken

Tilburg hartje bokbier
Tilburg is momenteel in de ban van het bokbier. Menig kroeg heeft verschillende varianten op de tap en op fles en ook aan evenementen rondom het bier is er zeker geen tekort. 

Mocht je je eerste bokbier van het seizoen dus nog niet hebben genuttigd dan raden we de Piushaven Bocktour op 28 oktober aan (ook als je dat al wel hebt gedaan overigens). De Piushaven Bocktour brengt je met de watertaxi naar verschillende café’s waar steeds een bokbiertje met bijpassend hapje op je staat te wachten. 

Ein Bock Bitte! 

Lonneke

Lonneke (28) is geboren en getogen in Broekhoven. Opgegroeid in een buurt waar mensen bij de geringste zonnestraal hun plastic tuinmeubelen op de stoep zetten, en waar de Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes nooit ver te zoeken zijn. Voor haar studie heeft ze een aantal jaar in Nijmegen gewoond, toch kon ze Tilburg niet vergeten. Nu woont de cultuurwetenschapper en barvrouw extraordinair weer in haar oude vertrouwde stad en zal ze voor Wij Zijn Tilburg over de vele ontwikkelingen in het bruisende Tilburgse horeca- en cultuurlandschap bloggen.