TILBURG: HOOGTEPUNTEN UIT 2018

Tilburg, 2018 was ons jaar! Ons schòòne Braobantse stadje hee nie stil gestaon, op z’n allerminst nie. Want wat hebben we er toch een stel mooie wijken, horecagelegenheden en evenementen bijgekregen. Maar niet alleen de ontwikkelingen in de stad zorgen ervoor dat we trots kunnen zijn op Tilburg. In de categorie sport hebben we onze Tilburg Trappers, die de Duitse Oberliga domineren. Ook is Tilburg duurzamer en bewuster geworden in 2018. Onze Eefke van de Wouw is sinds eind dit jaar Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling bij de VN. Het duurzame online platform Tilburg Circulair is in oktober gelanceerd. En tijdens de gemeenteraadsverkiezingen hadden we dit jaar een opkomst van 45,3 procent. Als we dit percentage vergelijken met dat van 2014 (44 procent) constateren we (na lang rekenen) een stijgende lijn in de politieke betrekking van het Tilburgse volk. Lekker bezig mensen! Natuurlijk zijn er in 2018 ook minder leuke dingen gebeurt; verschillende ondernemers waren genoodzaakt hun zaak te sluiten, er was een flinke droogte door een abnormaal lange zomer, en er waren evenementen die dit jaar voor het laatst plaatsvonden.. Maar voor Wij Zijn Tilburg staat 2018 vooral voor een hoop positieve ontwikkelingen in de textiel/kruiken/burger stad die wij thuis noemen.

‘Murca
Hoe goed of slecht je het ook wil noemen, Tilburg heeft in 2018 de aandacht getrokken van veel grote bedrijven uit Amerika. De specialisatie van deze bedrijven? Fastfood. Op het Pieter Vreedeplein zijn deze zomer tegelijkertijd Dunkin’ Donuts en Baskin Robbins geopend, voor de zoetekauwen onder ons. En één zaak zag na 22 jaar afwezigheid weer potentie in de Tilburgse snackcultuur; Burger King. Voorheen op de Heuvel, nu tegenover de McDonald’s aan het Piusplein. Met de terugkeer van deze fastfoodketen werd de grote burgeroorlog van 2018 ingeluid. Die na de pasta en sushi hype van de voorgaande jaren volledig uit de hand is gelopen. Niet dat de ketens met elkaar op de vuist gaan, maar vanwege de gigantische BURGERdichtheid is de concurrentie moordend. Want naast de in voorgaande jaren gevestigde Johnny’s Burgers, Burger Business, World Burger, McDonald’s, Thrill Grill, Starburger, Burger Company en Broodje Jantje, heeft ook de Amerikaanse hamburgertent Five Guys vanaf eind dit jaar voor een locatie in Tilburg gekozen. 2019 wordt naar onze mening dan ook het jaar van de survival of the fattest. 

Five Guys op het Pieter Vreedeplein

Grote warenhuizen
Eind 2017 mochten we al de gigantische warenhuizen Hudson’s Bay en Decathlon verwelkomen. In 2018 is daar ook het Ierse Primark bijgekomen. Bij elkaar de Big 3; een unieke combinatie in het zuiden van ons land. De ketens worden elders wel los vertegenwoordigt, maar bij ons kan je ze allemaal tegelijk bezoeken!

Een antwoord op de invasie van de grote ketens is de Kweektuin Retail Expo: het warenhuis van de toekomst. Waarin kleine ondernemers samenkomen om zich te verzetten tegen een totale overname van ‘de grote jongens’. ,,We willen inspireren.’’ Aldus initiatiefnemer Jerry Opier van Bank15. Wat staat nou centraal voor de consument van de toekomst? Kleine ondernemers bieden miljoenen mensen shop-plezier en een unieke, persoonlijke ervaring die je online en in grote ketens vaak mist. Dat mag niet verdwijnen uit het stadsbeeld. De Kweektuin Retail Expo opende eind 2018 haar deuren en is een mooi voorbeeld van de creativiteit en solidariteit van Tilburgse ondernemers.

Kweektuin Retail Expo onder constructie

We build this city!
Als we het aantal bouwhelmen welke dit jaar gedragen werden in onze stad gaan tellen, dan hebben we misschien wel een nieuw lokaal record! Want wat hebben we een hoop de grond uit gestampt dit jaar! Zoals je hierboven al las bouwden we de Primark. Maar ook legden we de laatste hand aan Clarissenhof, veranderde het Van Gend en Loos terrein van gedaante en ontstond langzaam het Spoorpark, kreeg de LocHal een totale make-over, zetten ze bij Vormenrijk de laatste puntjes op de i, was er naast Pax in de Magazijnstraat ineens het Tilburgs Arsenaal, “stenigden” we het Wagnerplein, doen we tegenwoordig ook onze boodschappen op Stappegoor bij de nieuwe grote Jumbo, kreeg “de Mac” een nieuw innerlijk en kunnen we al meer dan een half jaar gebruik maken van de Frederikstraat. We blijven ondertussen nog even door sleutelen aan het nieuwe busstation en het “centraal” station heeft ook nog even nodig. Heel veel verschillende partijen hebben in onze stad flink de handen uit de mouwen gestoken en zo kunnen we nu nog trotser zijn op ons stadje dan dat we al waren. <3

Lange zomer
Oh wat was het dit jaar heerlijk vertoeven op de nieuwe stijgers en vlonders langs de Piushaven. Menig Tilburger heeft dagen lang in haar water gedobberd, een haven die voorheen werd beschouwd als een vieze fietsendump, waar je nu zonder moeite de bodem van kan spotten vanaf de steigers. Een schone Piushaven, daar zorgt onze Max van Zon wel voor! Ook leuk; hij heeft sinds dit jaar een bootje gekregen van de gemeente om zijn schoonmaakwerkzaamheden mee voort te zetten. Lees er hier meer over. Ons havengebied wordt met de dag mooier en was deze zomer the place to be voor een frisse duik. Volgens het KNMI kwam in 2018 de temperatuur 45 procent van de dagen boven de 20 graden. Dat is een record aan warme dagen. Met genoeg bootjes, waterfietsen, terrasjes, grasvelden en vlonders langs en in de Piushaven, was de hittegolf van juli 2018 goed uit te houden. Deur uit, hoek om, plons! Ook heerlijk ’s zomers en verfrissend: de Perzische ijsjes van Vittorio, #neverforget. En vergeet ook de pop-up locatie van Ice Rollas niet!

Icerolls

Kunst is subjectief
2018 draaide ook wel een beetje om het Draaiend Huis, want het is jullie vast niet ontgaan dat deze stil stond, alweer. Jèh, tis me ammaol wèh heh, dèh aorige kunstwerk. Heel Tilburg had er een mening over. Kost het nou te veel? Valt het wel mee? Is het lelijk en onzinnig of juist een symbool voor onze stad? Aan het einde van dit jaar bereikte de discussie een hoogtepunt met petities vóór en tégen het huis. Ons Tim had ook zijn mening klaar, die is te lezen in het subtiel genaamde artikel: KAP MET ZEIKEN OVER HET DRAAIEND HUIS. Wel mooi; het huis zet aan tot denken, het daagt uit en dat is precies wat kunst zou moeten doen. Het vraagstuk ‘Moet het Draaiend Huis blijven?’ zorgt op haar eigen manier voor betrokken burgers, het verbindt en leert verschillen te overbruggen. Te zweverig? Sja, dat is ook subjectief. Even leek het er ook op dat we in 2018 afscheid zouden gaan nemen van de Love Boat, de Maawmuur en het Draaiend Huis. Want als het aan LST lag, zouden deze liever nog vandaag, dan morgen verdwijnen uit de openbare ruimte. Het leek er in 2018 even op dat hij onze stad zou gaan regeren, maar daar straks meer over.

Het Draaiend Huis op de Hasseltrotonde

Nieuwe festivals!
In het Leypark vond dit jaar voor het eerst Circusfestival Circolo plaats. Circolo vervult een voortrekkersrol bij het ontwikkelen van circus tot een erkende en gewaardeerde discipline in het Nederlandse Podiumkunsten landschap. Het is een cross-over van circus, theater, moderne dans, muziek, vormgeving en beeldende kunst. Circus verrast, verbaasd en verwondert. Maar het is vooral kei gezellig! En we kijken nu al uit naar de volgende editie!

Daarnaast mochten we tijdens de kermis, en de gelijktijdige hittegolf, genieten van de Desperados Road Show. Het langst durende festival van Nederland! Na wat kleinere edities ging de organisatie in 2018 all in: “Kijk nou naar de Zomerfeesten in Nijmegen, mensen die daar heen gaan zijn vaak niet eens geïnteresseerd in heel die Vierdaagse. We willen dat mensen hiervoor naar Tilburg komen en ook meteen een middagje kermis meepakken”. Er was tijdens de Tilburgse Kermis wederom een breed scala aan de meest diverse en toffe attracties naar onze stad gekomen. De Kermisexploitanten bouwden hier op, lieten zien wat ze in hun mars hebben, en braken ook vakkundig weer af. Tijdens Desperados Road Show Festival gebeurde exact hetzelfde, de vetste festivalconcepten uit heel Nederland waren uitgenodigd om naar Tilburg te touren, de mainstage als hun eigen standplaats te exploiteren en daar hun beste muzikale attracties met veel bravoure aan Tilburg voor te stellen, en allicht, de boel af te breken. En dat tien dagen lang. Mega-pluspunt: er stond een zwembad op het festivalterrein.

En vergeet Kaapstad niet! Deze zomer werd de Tilburgse binnenstad een weekend lang gekaapt door kunstenaars. Oh! En wat denken jullie van de eerste editie van de Tilburgse Wipe Out? Allemaal nieuw!

Kaapstad 2018

Politiek een bewogen jaar
Ook politiek was het een bewogen jaar. Zo was dit voor onze “nieuwe” burgemeester Theo Weterings zijn eerste volle jaar en waren er gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen hadden we dit jaar een opkomst van 45,3 procent. Als we dit percentage vergelijken met dat van 2014 (44 procent) constateren we (na lang rekenen) een stijgende lijn in de politieke betrekking van het Tilburgse volk. Lekker bezig mensen! Maar de periode na de verkiezingen ervoeren veel Tilburgers als een bittere pil, want hoewel de partij van Hans Smolders een overwinning boekte met 20,88% van de stemmen, belandde hij toch weer in de oppositie. Door deze situatie leek er in de stal van wethouders weinig te veranderen, maar plots was daar Esmah Lahlah, zij is de enige wethouder zonder partij in Tilburg. Ook stapten een aantal raadsleden uit hun vertrouwde nest, zo besloot Linda Oerlemans om uit de partij Voor Tilburg te stappen. Oerlemans was bij de verkiezingen in maart lijsttrekker van VoorTilburg maar werd daags na haar installatie als raadslid ‘op non-actief gesteld’ door de partij. Ook Bob Jansen verliet zijn partij en zei de SP gedag. Daarnaast kwamen er in 2018 echt een flinke batterij aan moties over tafel. Zo kreeg Tilburg een eerlijk en humaan kinderpardon, werd gaswinning een halt toegeroepen, kreeg Max een eigen boot, babbelden we over parkeeroverlast in de Piushaven en kreeg Berend de Vries toch geen motie van wantrouwen. En dat is slechts een hele, hele, kleine greep.

Shout out
Er zijn zo veel mooie horecazaken bijgekomen dit jaar, dat we hier nog even een korte shout out doen naar de creatievelingen, doordouwers, grensverleggers en droom-najagers die onze stad rijk is. 

Ten eerste Het Ketelhuis, de imposantste horeca-onderneming van 2018, durven wij wel te zeggen. Deze gigantische pannenkoeken ‘fabrique’ heeft dit jaar haar deuren geopend op het AaBe terrein. Ze hebben met hun concept zelfs een nominatie bemachtigd voor de prestigieuze Entree Awards. 

Het Ketelhuis

The Cat’s Back. Een kleine, knusse, Amerikaanse stijl-bar in de schaduw van de Kattenrug. Je kunt hier terecht voor veel bier, heerlijke barfood en een relaxte sfeer. Naast tal van hiphop feesten kan je sinds kort ook genieten van jazz tijdens JazzCats.

Burgers bij The Cat’s Back

The Fat Greek. Naast Anvers is dit jaar The Fat Greek geopend, de naam zegt het al, je kunt hier genieten van heerlijke vettige Griekse maaltijden en enorme milkshakes. 

Gyros en Cheesefries bij The Fat Greek

Dons Noodleshop. Een ander deel van de wereld! Een nieuw creatief zaakje dat Aziatische snacks en ramen serveert. Een gezond initiatief en een hele gezellige plek met lekker eten. Wij zijn het helemaal eens met de leus die prominent op het raam van het noodlezaakje staat: ,,You can buy me flowers, but you better ba-mi-soup.”

In Love With The Coco en Salt Bae For Shio bij Dons Noodleshop

Wat een jaar. Tilburg, we willen jullie bedanken. Voor jullie prachtige ideeën, jullie support, jullie drang om verder te gaan, te ontwikkelen, en samen een mooie stad te bouwen die onze buren (zie 9 WAAROM REDENEN WAAROM TILBURG DE HOOFDSTAD VAN BRABANT IS) jaloers zal maken. Wat nou randstad? Denk eens aan Brabant, door dik en dun, Tilburg en ik! (deze Guus Meeuwis mash-up is mede mogelijk gemaakt door de slechte grappen afdeling van WZT). Op naar een jaar met nog meer om trots op te zijn! Luv you Tilburg!

Lonneke

Lonneke (28) is geboren en getogen in Broekhoven. Opgegroeid in een buurt waar mensen bij de geringste zonnestraal hun plastic tuinmeubelen op de stoep zetten, en waar de Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes nooit ver te zoeken zijn. Voor haar studie heeft ze een aantal jaar in Nijmegen gewoond, toch kon ze Tilburg niet vergeten. Nu woont de cultuurwetenschapper en barvrouw extraordinair weer in haar oude vertrouwde stad en zal ze voor Wij Zijn Tilburg over de vele ontwikkelingen in het bruisende Tilburgse horeca- en cultuurlandschap bloggen.