Tilburgers besef: We leven in een frietwalhalla!

Frites, friet, patat, patatjes, goudgele rakkers uit de frituur. Ik kan geen andere plek opnoemen waar je zo dicht bij elkaar, zoveel verschillende soorten fantastische friet kunt eten. Dat kan natuurlijk komen doordat ik hier in mijn eigen kleine fastfoodbubbel leef, maar wanneer we die gedachten even links laten liggen, betoog ik jullie graag waarom we hier in Tilburg in een frietwalhalla leven. Volledig op willekeurige volgorde.

Bram’s Captains Beef Stoof
Als je een half jaar geleden “frietje stoofvlees” tegen mij zou zeggen, zou ik direct denken aan een smoezelige familiesnackbar uit de jaren ’90 waar een lompe dorpskerel van midden 50 een frietje bruine drab naar binnen aan het werken is op vrijdagmiddag. Sinds ik de Captains Beef Stoof ken is mijn beeld over stoofvlees 360 graden omgedraaid en durf ik hardop te zeggen dat stoofvlees anno 2017 geweldig is. Deze portie, goed voor een compleet avondmaal, bevat een stoof van rundvlees, kidneybonen, piccalilly, bosuitjes, geraspte kaas én optioneel, maar zeker aan te raden, spekjes.

De friet word voor je neus schoongemaakt, fijngesneden en direct van aardappel tot patat verwerkt. Boerenfriet, met schil, geen kruiden, hartstikke puur. Het rundvlees is mals en samen met de jus en piccalilly een prachtige combinatie. De spekjes geven net dat extra zoutje. Het idee dat er kidneybonen in zouden zitten, viel me in eerste instantie beetje tegen. Ze bleken echter niet te hard of te zacht en een zeer weloverwogen, goede aanvulling op het gerecht.

Taco Bell’s Cheesy Fries
Nieuwkomer Taco Bell verrast op een positieve manier wanneer ik roodgekleurde frietjes op de menukaart zie staan. Maar gaan deze gekruide frietjes mijn jeugdherinneringen aan Kernwasser Wunderland (een pretpark in Duitsland waar je als kind de hele dag gratis onbeperkt friet met rode kruiden kon eten) overtreffen? Een combinatie met sour cream en warme kaassaus maken me alleen nog maar meer nieuwsgierig. En terecht.

Een redelijke portie met prachtige gekruide friet. Van de buitenkant een krokant korstje en van binnen een beetje puree-achtig goedje, een soort dikkere versie van de welbekende McDonalds frites. Toen ik een friet zowel in de zure room als in de kaassaus had gedipt, was ik verkocht. Één minpuntje: geen vorkje en geen servetten bij mijn bestelling. Taco Bell, vertel me, hoe eet ik dit smeuïge gerecht zonder dat ik er daarna zelf ook uit zie als een portie cheesy fries?


Truffle Parmesan Cheese Fries van Thrill Grill
We hebben ze even moeten missen, maar nu het restaurant weer hersteld is van een brand, kunnen we ze weer bestellen: Truffle Parmesan Cheese Fries van TV-chef Robert Kranenborg. En dat blijft voor mij, keer op keer weer, het beste gerecht van de kaart. Een grote portie (waarschijnlijk voor 2 personen?) friet met schilletje aan de uiteinden, besprenkeld met truffelolie en versierd met geraspte Parmezaanse kaas, welke langzaam aan het wegsmelten is. Persoonlijk vind ik truffel al snel te overheersend in een gerecht, maar bij deze frietjes durf ik de balans perfect te noemen.


Zoete aardappel friet van Dwars Hotdogbar
Ergens tussen de Korvel en de Trouwlaan ligt de Korte Dwarsstraat, met sinds kort ook Hotdogbar Dwars op de hoek gevestigd. De hotdogs, met hun hilarische namen als Scheve Sjoerd, zijn om bij weg te kwijnen, maar natuurlijk te verwaarlozen in dit artikel. Hier gaat het namelijk om friet en dan komen we uit bij de zoete aardappel frietjes van de hotdogbar. Zoet en hartig tegelijkertijd, een hele nieuwe frietervaring. Mij is aangeraden om ze met guacamole te eten, maar aangezien ik zelf geen avocado liefhebber ben probeer ik ze met mayonaise. En wat blijkt: zonder saus, gewoon puur, zijn ze het allerlekkerst. Wel één probleem, je raakt direct verslaafd!

Puntzak met mayo van De Frietboetiek Tilburg
De Frietboetiek in de Heuvelstraat is een waar begrip onder de Tilburgers. De ambacht en authenticiteit spat van de zaak af. Ik heb zelfs ooit gelezen dat iedere dag alle friet vers wordt gesneden en gewassen in een grote badkuip achter in de zaak “omdat dat vroeger ook al zo ging”. Ik kan hier dan ook redelijk kort over zijn. Gewoon verrèkes lekkere friet. In een puntzak. Klassieker. Niets meer aan doen.


Conclusie: of je nu een traditionele frietliefhebber bent of een heuse exotische patatavonturier, Tilburg heeft het allemaal én van aanzienlijk hoge kwaliteit. Naast deze zaken zijn er natuurlijk nog talloze andere friettenten om je vingers bij af te likken. En daarom, beste mede-Tilbo, mogen we onze stad een echt frietwalhalla noemen. Snack ze!

Liefs,

Een anonieme frietverslaafde

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.