TILBURG KRIJGT EIGEN JAZZFESTIVAL

Foto: Organisatie Make It v.l.n.r. Neil van der Drift, David Romanello en Koen Smits

Wat is er toch gebeurd met de jazz in Tilburg? Dat vroegen Koen Smits, Neil van der Drift en David Romanello zich af. De drie gingen voor de jazz opleiding van Fontys Hogeschool voor de Kunsten op zoek naar een antwoord en kwamen tot de conclusie dat Tilburg, een stad die eens een van de grootste was in de jazz scene van West-Europa, haar aanzicht heeft verloren. Met het festival Make It willen de heren Tilburg weer op de kaart zetten. 

Op vrijdag 21 en zaterdag 22 september is het zover. Dan is de eerste editie van jazz festival Make It. Koen en zijn collega’s hebben er al een jaar naartoe gewerkt. ‘Wij willen ons met het festival focussen op opkomende en beginnende artiesten in de jazz. Zo’n festival is er nog niet voor dit genre.’ Koen noemt Eurosonic Noorderslag als een voorbeeld. ‘Het zou toch vet zijn als we de legendes van de toekomst op ons podium hebben staan!’ 

Het festival bestaat uit twee onderdelen. Op vrijdag zijn er door heel de Tilburgse binnenstad in intieme kroegen en bruine cafés optredens te zien van lokaal talent in de AMPA Jazzronde. Deze is gratis te bezoeken. Daarnaast is er een betaald programma in de Paradox en drie zalen van Theaters Tilburg. In de Paradox zijn een aantal internationale acts geprogrammeerd. En in Theaters Tilburg hebben de heren nationale artiesten neergezet; Jameszoo en New Cool Collective Big Band, om er maar eens twee te noemen. ‘Het regelen van de locaties was heel makkelijk, podia in Tilburg gunnen het je en willen graag meehelpen om het festival tot een succes te maken. Dat zie je in andere steden veel minder.’ Ook Fontys was een grote hulp bij de organisatie. De hogeschool heeft natuurlijk veel connecties en ervaring en daar hebben de heren van Make It baat bij.

‘Ik hoop dat we hiermee ook de muzikanten terug naar Tilburg kunnen halen’ aldus Koen. ‘De stad is de laatste jaren een beetje leeggelopen, de succesvolle bands en artiesten gaat vaak naar de randstad. Er zijn ook weinig podia voor professionele jazz muzikanten. Maar daar willen wij dus verandering in gaan brengen.’ 

Lonneke

Lonneke (28) is geboren en getogen in Broekhoven. Opgegroeid in een buurt waar mensen bij de geringste zonnestraal hun plastic tuinmeubelen op de stoep zetten, en waar de Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes nooit ver te zoeken zijn. Voor haar studie heeft ze een aantal jaar in Nijmegen gewoond, toch kon ze Tilburg niet vergeten. Nu woont de cultuurwetenschapper en barvrouw extraordinair weer in haar oude vertrouwde stad en zal ze voor Wij Zijn Tilburg over de vele ontwikkelingen in het bruisende Tilburgse horeca- en cultuurlandschap bloggen.