TILBURG KRIJGT HAAR EIGEN ROOSEGAARDE

csm_LEVENSLICHT_bij_895c7de19d
In het Vrijheidspark is van 27 januari t/m 2 februari een deel van het lichtmonument LEVENSLICHT te zien. Het monument staat stil bij de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz. Op 27 januari 2020 is dat 75 jaar geleden. Het monument is gemaakt door kunstenaar Daan Roosegaarde.

Doel van het monument is om het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten en buren waren. Het totale monument bestaat uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen, een deel hier van komt dus in Tilburg te liggen. Het kunstwerk ligt dus verspreid door heel Nederland. Het aantal stenen is gelijk aan het aantal slachtoffers in Nederland van de Holocaust. De stenen lichten om de paar seconden op, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de plaatsen waar ze liggen, wordt gemist.

LEVENSLICHT is gemaakt op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het wordt 27 januari om 17:00 uur geopend door burgemeester Theo Weterings en het Comité Nationale Herdenking 4 mei Tilburg. Tilburg krijgt naast LEVENSLICHT ook een permanent Holocaustmonument. De Tilburgse kunstenares Tine van de Weyer is bezig met de realisatie van dit monument, dat voor 4 mei 2020 een plek krijgt in het Vrijheidspark. Meer informatie over de activiteiten rond Tilburg 75 jaar vrij staat op de website tilburg75jaarvrij.nl.

 

Meer lezen over lichtkunst in Tilburg? Klik.

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.