TILBURG MINNENDE BALKANBAND DUBIOZA KOLECTIV MORGEN IN 013

Morgen treden ze wederom op in Tilburg, een stad waar ze graag komen, die ze beschouwen als een tweede huis. Deze keer mogen ze de grote zaal van 013 plat spelen. En daar hebben ze ontzettend veel zin in! “We hebben op verschillende locaties in Tilburg opgetreden; festivals, clubs, café’s, maar de Main van 013 miste nog. Tot nu!” We hebben het over de altijd gezellige en energieke Balkanband: het Dubioza Kolektiv.

Oorsprong
De band heeft zeven leden, allen afkomstig uit de Balkan, maar niet uit dezelfde landen. “Het was een aaneenschakeling van gebeurtenissen. Twee bands uit verschillende steden in Bosnië gingen uit elkaar rond dezelfde tijd. De muzikanten uit die bands hebben elkaar toen ontmoet en besloten om samen het Dubioza Kolektiv te vormen. Dat was 15 jaar geleden. Sinds die tijd hebben een hoop bandleden zich aangesloten en zijn er ook weer wat gegaan. De huidige formatie bestaat uit muzikanten uit Bosnië & Herzegovina, Croatië, Slovenië en Servië.”

Muziekstijl
Welke muziek ze spelen? Het wordt omschreven als een mix van ska, dub, reggae, klezmer, Balkan en hiphop. Maar de band zelf zegt: “Onze muziekstijl is bijna onmogelijk om te beschrijven, omdat we nooit geprobeerd hebben om in een specifiek genre te passen. Onze focus ligt op de boodschap en de ideeën die we over willen brengen. Onze muziek heeft de functie om de lyrics zo goed mogelijk te ondersteunen. Dat is waarom het Dubioza Koletiv zo’n eclectische muziek maakt. Het enige consistente element in onze muziek is de authentieke ‘Balkan-sound’ waardoor je gelijk hoort waar we vandaan komen.”

Muzikale boodschap
De boodschap die ze over willen brengen: “We proberen jonge mensen geïnteresseerd te krijgen in politiek activisme en waar de burgermaatschappij om draait. Het was niet erg gebruikelijk voor muzikanten om openlijk over politiek te praten. We wilden die visie veranderen en de band als platform gebruiken om zoveel mogelijk mensen te mobiliseren wanneer het aankomt op belangrijke kwesties in de samenleving. Het is vandaag de dag belangrijker dan ooit om de confrontatie aan te gaan een je uit te spreken tegen haat, racisme, fascisme of intolerantie van elke soort.” 

Wereldtour
Ze zijn met hun tournee al over heel de wereld geweest. “We hebben door heel Europa gereisd en opgetreden. Maar we zijn ook in India, Amerika, Australië en Colombia geweest, onder anderen. We kijken heel erg uit naar onze Zuid-Amerikaanse tour volgend jaar. Op dit moment zitten we midden in onze Europese tour en na Tilburg hebben we nog 8 shows in Frankrijk. Daarna eindigen we met concerten in Croatië, Slovenië, Macedonië en Hongarije. Daarna duiken we de studio in voor een nieuw album!” 

Maar welk optreden is hun nou het meest bijgebleven? “Dat is een lastige vraag, want we hebben op zoveel plaatsen opgetreden. Van hele kleine clubs met maximaal 50 man publiek, tot festival podia met wel 100.000 toeschouwers. Maar we moeten zeggen, dat de Nederlands poppodia altijd indrukwekkend zijn. Ze hebben geweldige faciliteiten en de mensen zijn erg vriendelijk. Dat is waarom we het zo leuk vinden om zo vaak mogelijk terug naar Nederland te komen.” 

Dubioza Kolektiv hartje Tilburg
En met name Tilburg. Het Dubioza Kolektiv komt al jaren met veel plezier naar onze Brabantse thuishaven. “We hebben hier veel vrienden en één van hen werkt in het toerisme. Hij was degene die ons het ‘Tilburgse platteland’ heeft laten ontdekken. Steeds als we even een pauze hebben in ons drukke tourschema hebben komen we naar Tilburg om bij te komen. De stad heeft een handige geografische positie en voor ons is het een perfecte thuisbasis tijdens onze Europese tour. En na tien jaar steeds weer terug te zijn gekomen naar Tilburg hebben we een hele leuke vriendengroep opgebouwd en voelen we ons hier, en dit is geen overdrijving, echt thuis.”. 

Kedeng Kedeng
Leuk feitje; het Dubioza Kolektiv heeft recent het lied Kedeng Kedeng van Guus Meeuwis gecoverd. “We geven op deze manier een knipoog naar de locale muzikale helden. We veranderen de tekst en proberen het in de originele taal te zingen. Guus is een Tilburgse held en hij was een voor de hand liggende keuze. Plus, het liedje is geweldig en zeer verslavend – als je eenmaal begint kan je niet meer ophouden met ‘Kedeng kedeng’ zingen.”

Morgen zijn ze te bewonderen op de Main bij 013, de Tilburg-lovende balkan muzikanten. “Wij komen uit vijf verschillende steden. Maar we hebben allemaal het gevoel dat Tilburg ons tweede thuis begint te worden.” Benieuwd naar de moeilijk te omschrijven, politiek geëngageerde muziek die ze maken? Dan kan je hier nog snel een kaartje kopen. Zorg ervoor dat je de dag erna niet te vroeg op kantoor moet zitten, want de concerten van het Dubioza Kolektiv zijn één groot feest.

Lonneke

Lonneke (28) is geboren en getogen in Broekhoven. Opgegroeid in een buurt waar mensen bij de geringste zonnestraal hun plastic tuinmeubelen op de stoep zetten, en waar de Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes nooit ver te zoeken zijn. Voor haar studie heeft ze een aantal jaar in Nijmegen gewoond, toch kon ze Tilburg niet vergeten. Nu woont de cultuurwetenschapper en barvrouw extraordinair weer in haar oude vertrouwde stad en zal ze voor Wij Zijn Tilburg over de vele ontwikkelingen in het bruisende Tilburgse horeca- en cultuurlandschap bloggen.