TILBURGS HITKANON BAND WITH BENEFITS IN POPPODIUM 013

Afgelopen zomer organiseerden ze de vijfde editie van de Eindejaarscantus voor 3.500 bezoekers, in december speelden ze een uitverkochte show in TivoliVredenburg, in januari stonden ze samen met de Jeugd van Tegenwoordig in de Franse Alpen. Niet de minste agenda. Maar op vrijdag 13 maart keren de mannen terug voor een zege tijdens een thuiswedstrijd, de stad waar het voor hen allemaal begon: Tilburg! En ook hier zal spoedig de stempel ‘UITVERKOCHT’ op vallen. Wij waren benieuwd naar hun verhaal dus spraken we met Niek de Groot (gitaar en trompet) en Nico Calder (toetsen en doedelzak?!).

Hoe zijn jullie ooit bij elkaar gekomen?
Niek: De meesten van ons kennen elkaar al heel lang eigenlijk. Ivo en ik zijn broers en Robbert kwam sinds de peuterspeelzaal al bij ons over de vloer. De rest heeft elkaar leren kennen tijdens het studeren in Tilburg. Iedereen maakte muziek in diverse bandjes en toen er ooit een aanvraag kwam voor een biercantus is deze groep bij elkaar gesprokkeld om dit optreden te doen. Het klikte toen zo goed, dat we besloten hiermee verder te gaan. Een paar jaar later ontstond het idee van Band with Benefits!

Wat is jullie gaafste optreden tot nu toe?
Nico: Publiek is voor ons het allerbelangrijkst, dus als zij flink meedoen, krijgen wij alleen maar nóg meer energie. De clubshows in o.a. TivoliVredenburg en de 013 behoren dan ook tot de meest speciale optredens. Het verschil met festivals waar we geprogrammeerd worden, is dat de bezoekers hier enkel en alleen voor ons komen. De intensiteit die dan ontstaat is fantastisch!

 

Foto: marcoscheurink.nl

 

Is muziek maken nu jullie werk of een uit de hand gelopen hobby?
Niek: Het is absoluut begonnen als een uit de hand gelopen hobby. De band is ontstaan in onze studententijd en onze studierichtingen lopen uiteen van ondernemingsrecht tot marketing en finance. Het was dan ook een redelijke stap om dat te parkeren en met z’n zessen vól voor de muziek te gaan. Dat is echter wel waar we unaniem voor gekozen hebben! Naast de band werkt iedereen parttime om de doordeweekse verveling tegen te gaan.

Jullie zijn 40 weekenden per jaar op pad. Worden jullie nooit gek van elkaar?
Nico: Verrassend genoeg niet! Sterker nog, naast optredens zijn we verdacht vaak samen te vinden met een biertje in de hand. Het summum voor ons zijn de optredens in het buitenland. Vorig jaar zijn we een week in Frankrijk geweest bij Enter the Wave en vorige maand zijn we ingevlogen in Avoriaz om te spelen op de piste. Dit is een absurde logistieke operatie maar uiteindelijk ben je met je beste vrienden aan het optreden en vakantie vieren tegelijkertijd. Veel mooier wordt het niet!\

Hebben jullie ook van die belachelijke riders als andere bands?
Niek: haha nee hoor, wij nemen onszelf gelukkig niet al te serieus. We hebben een technische en een hospitality rider om alles in goede banen te leiden, maar dat is ook echt hoognodig om een productie te draaien van ons kaliber. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kunnen we altijd volle focus op de show hebben.

Nico: Wat wel nog leuk is om te vermelden, is dat we een lokale alcoholische versnapering op de rider hebben staan. Een mooie kans voor een organisatie om iets moois uit hun omgeving te laten proeven door hier samen met ons mee te proosten! Voor ons de ideale manier om alle ‘schrobbelèr’s’ van Nederland te ontdekken.

De heren staan op 13 maart dus in Poppodium 013. De laatste kaarten zijn beschikbaar via hun ticketshop. Voor de liefhebbers is er achteraf nog een after-party in Cul de Sac.

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.