TILBURGSE POLITICUS V/H JAAR VERKIEZING IS WASSEN NEUS

SPOEL
Jaarlijks reikt Tilburgers.nl de "Tilburgse Politicus van het Jaar" prijs uit, de Gouden Schietspoel. Het initiatief is ontstaan om de raadsleden meer waardering te geven. Ze staan immers voor een vrijwilligersvergoeding van 1800 eu per maand, dag en nacht klaar voor onze stad. Dit naast hun eigen baantjes, studies of sociale leven. Afgelopen jaar ging de titel voor de derde keer naar Hans Smolders, met meer dan de helft van de stemmen. Maar echt goud is die schietspoel niet, eerder geel koper, doublé.

Voorgaande jaren konden mensen enkel stemmen via de website van tilburgers.nl. De verkiezing was in mijn ogen dan ook een lachertje en meer een onderzoek naar de politieke voorkeur van tilburgers.nl-websitebezoekers, dan dat het echt een valide onderzoek te noemen was. Maar dit jaar kwam daar verandering in! Want samen met de Tilburgse Koerier en Omroep Tilburg is er flink campagne gevoerd voor de verkiezing. Onder andere aan de hand van podcasts konden de stemmers zich verdiepen in de raadsleden van de partijen. Ze namen plaats aan een tafel en werden geïnterviewd over verschillende onderwerpen en hun ambities. Iets wat ik alleen maar toejuich, want wat weten wij als bewoners nou echt van de mensen die onze stad besturen? Iedere vorm van ontmoeting met hen is mooi meegenomen. Maar laat nou net de winnaar van dit jaar, daar niet aan tafel hebben gezeten. Hans is namelijk herstellende van twee zware longoperaties. (Wel heeft hij, ondanks zijn twee longoperaties, maar één raadsvergadering gemist in 2019, laat hij via Facebook weten. Waarvoor diepe respect.)

Frank van Pamelen schreef al eerder een column over de verkiezing, waaróm zouden we in hemelsnaam de beste moeten kiezen? Dit doen we immers al tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.
Volgens hem is de verkiezing meer een prijs voor de grootste roeptoeteraar, oftewel, degene die er het luidst voor lobbyt. Ik durf dit nog wel verder te specificeren. Het is een verkiezing met een prijs voor het raadslid met de grootste en meest actieve achterban op Facebook. Een achterban die zich dusdanig ongehoord voelt, dat ze de Internetverkiezing gebruiken om hun ongenoegen flink kenbaar te maken. Het doel, raadsleden écht eens in het zonnetje zetten, schiet de verkiezing volgens mij totaal voorbij.

 

Foto: Screenshot van de facebookpagina van Hans Smolders. Bericht is inmiddels verwijderd.

Dat pakt ie toch wel handig aan die Hans ..

De verkiezing is al even geleden, maar zit mij nog steeds niet lekker. Waarom staan er alleen percentages bij de uitslagen? Afgelopen weken heb ik meerdere malen contact gezocht met de redactie van Tilburgers.nl over de verkiezing. Ik vroeg me dingen af zoals: Hoeveel mensen hebben er gestemd? Hoe voorkomen jullie dubbele stemmen? Kunnen er alleen mensen uit Tilburg stemmen? Maar hoewel ze pretenderen graag open en transparante journalistiek te bedrijven, kreeg ik helaas keer op keer geen reactie. Daarom heb ik de uitslagen maar uit laten rekenen.

Tabel: Uitslagen van de Tilburgse Politicus van het Jaar met daarachter het aantal stemmen volgens onze berekeningen.

Er zijn dus in totaal 1703 stemmen uitgebracht. Dit is berekend bij benadering, dus het kan één of twee stemmen afwijken. Er vanuit gaande dat het onmogelijk is dat exact alle genomineerden een even aantal stemmen hebben gekregen. Maar even voor de beeldvorming, 1703 stemmen is 0.78% van 217259 Tilburgers. Nog geen 1% van alle inwoners van Tilburg heeft dus met de verkiezing meegedaan. Dit zou betekenen dat de verkiezing aantoont dat 0,05% van de Tilburgers (als alle stemmers dan ook daadwerkelijk in onze gemeente zouden wonen) Hans Smolders de beste politicus vindt. Een wassen neus dus.

Je mag wanneer je stemt ook een motivatie achterlaten op de site. Volgens Tilburgers.nl komen daar prachtige antwoorden uit. “Omdat ik hem altijd tegenkom en hij altijd groet.” “Omdat zij me heeft geholpen met mijn aanvraag voor een rolstoel.” “Omdat dankzij hem nu de straat veiliger is geworden.” “Omdat zij altijd echt luistert.” “Omdat hij altijd komt als we hem uitnodigen.” – De conclusie is, kort gezegd, dat mensen soms hele kleine, persoonlijke redenen hebben om een politicus de beste te vinden. Maar wat ik me dan direct afvraag, waarom zijn deze reacties niet (al dan niet samengevat) te lezen bij de uitslagen! Dat geeft je pas echt inzicht in de betrokkenheid en daden van een politicus.

Dus, lieve, beste lezers. Laten we die Gouden Schietspoel even links liggen, maar wel onze waardering uitspreken naar zij die onze stad besturen. Zij die zo hun best doen onze mening te ventileren en zo betrokken mogelijk te zijn. En daar hun vrije tijd voor opofferen. Maar online met regelmaat weer een shitstorm over zich heen krijgen. Maar ik wil je vragen, mocht je er één in het wild tegenkomen, zo’n Tilburgse politicus, online of in het echt, zet dan eens niet je zeiksnor op. Zeg gewoon eens een keer bedankt. Of “tof dat je dit werk doet, zodat ik mezelf nergens zorgen over hoef te maken”. Of reageer eens onder een artikel van het Brabants Dagblad met een hartje en erbij “lekker bezig daar”. Dan weten zij ook weer waarvoor ze het allemaal doen en gaan ze weer eens een keer met een goed gevoel naar bed na een ellenlange raadsvergadering. Én kunnen we die beste politicus van het jaar verkiezing gewoon afschaffen volgend jaar. Amen.

Tim Frenken

Vlogger en blogger. Bevat hoge mate van zelfspot en ironie en is daarnaast vaak radicaal positief en ongenuanceerd. Trotse inwoner van de stad en lokaal nationalistisch. Is geïmporteerd in 2011, nu niet meer weg te krijgen. Helaas.