TOEKOMSTBLIK: DIT GAAT GEBEUREN IN 2019

“De beste wensen allemaal, hè.” “Ja, thanks, zal wel goedkomen.” En dan? Ook naarstig op zoek naar gespreksstof tijdens de naderende Nieuwjaarsborrels c.q. -recepties. Lul een eind weg over de volgende onderwerpen, welke sowieso staan te gebeuren in 2019! Snij het topic aan met uitspraken als “oh, ik ben zo benieuwd naar [onderwerp x]” of “Hey, heb je trouwens al gehoord dat [gebeurtenis y]” en dan ga jij die nieuwjaarsgelegenheden af met twee vingers in je neus! You’re welcome!

HET DAK GAAT ER AF BIJ DE EMMAPASSAGE
In de jaren ’90 was de Emmapassage nog de Emmastraat. En nu, zo’n 2 decennia later, gaat het dak er weer af. Gemeente Tilburg en Wereldhave zijn het hierover eens geworden. De gemeente wil dat de passage weer dag en nacht openbaar toegankelijk wordt, mede omdat er ook aan het Hendrikhof (het pleintje tussen de Hema en de Emmapassage) voor 12.000 vierkante meter aan woningen moet verrijzen. Daarnaast vindt de gemeente dat het dak er oubollig uitziet en moet de nieuwe Emmastraat meer groen gaan bevatten.

De verbouwing van de passage gaat samen met de verbouwing van de parkeergarage plaatsvinden. Begin 2019 begint men hier aan, tijdens de werkzaamheden zal een deel van de winkels gewoon open blijven. In het laatste kwartaal van 2019 kunnen we dan gaan genieten van een open, èn groene Emmastraat.

emmapassage
Emmapassage


HET DRAAIEND HUIS WEER GAAT DRAAIEN
Eind 2018 stopte het gevaarte met draaien. Toen waren er ineens 2 petitie’s, waarvan het “voor”-kamp de meeste stemmen ophaalde. Uiteindelijk boeiden die petities helemaal niets, en werd in de raad besloten dat het Draaiend Huis essentieel is voor onze stad, en dat eventuele aanpassingen aanbrengen in kunst een onwenselijke situatie is. Eindstand: Het huis blijft zoals het is en er komt een reparatie van 45.000 euro, ,,een eenmalige fikse uitgave, maar daarmee voorkomen we grote onderhoudsbeurten in de toekomst.” Het is de bedoeling dat het huis in het voorjaar van 2019 weer goed functioneert.

Stilstaand huis

DE OPENING VAN HET SPOORPARK IN 2019
De officiële opening van Het Spoorpark staat gepland op zaterdag 21 juni 2019. Er is afgelopen jaar hard gewerkt om alle zwerfkeien, boompjes en struiken op de juiste plek te krijgen. In het voorjaar kunnen deze alvast goed acclimatiseren en dan gaan in de zomer de poorten van het park eindelijk open! Benieuwd wat er allemaal te zien en te beleven is? Check de video.


IN 2019 GAAT TACO BELL WEER OPEN
Taco Bell maakt een doorstart, en dus gaan de drie vestigingen van de keten met Mexicaans fastfood vermoedelijk al binnen een paar dagen weer open. Dat meldt de curator Frank van den Berg. “We moeten het met de eigenaren van het pand eens worden over wanneer het restaurant weer open kan. Hopelijk zo snel mogelijk.” De vestiging in Tilburg is in 2019 weer open. Oh, en de FEBO is binnenkort ook weer te bezoeken!

CARNAVAL IN KRUIKENSTAD DIT JAAR 55 JAAR
Een speciale jubileumeditie van het carnaval in Kruikenstad dit jaar, dat wordt extra uitpakken! Want 5×11, dat laten wij en
Prins Etienne en Adjudant Jean niet zomaar voorbij gaan. Zo komt er onder andere een documentaire uit èn gaat de stichting onze stad een groot cadeau geven, maar dat is nog een verrassing.


NIEUWE FESTIVALS DIE IN 2019 GAAN PLAATSVINDEN
Better Get Hit is één van de eerste nieuwe festivals die we in 2019 tegen gaan komen. Daarnaast staan in de lijst van evenementensubsidies van 2019 meer nieuwe namen. Wat dacht je van Hiphop Kingz Festival of De opening – De grasmat? Ook een oude bekende, de LunaLunaLuna, lijkt dit jaar dat toch echt plaats te gaan vinden.

LunaLunaLuna

WELVARENDE “FERRY” IN 2019
Het pontje dat de wijken Armhoef en Jeruzalem straks met elkaar verbindt, wordt naar verwachting begin 2019 te water gelaten. Maar, er gaan nog meer boten te water in de Piushaven dit jaar, want “de kappersboot” zou in september 2018 eigenlijk al omgetoverd moeten zijn tot boot013. Vlees van bijzondere koeien en speciale koffies staan op het menu. “In 2019 gaan we echt knallen” aldus eigenaar Rob Ammersdorffer. Daarnaast zal de Loveboat na reparatie en onderhoud terug aanmeren in de Piushaven.

DWALEN NAAR DE ROOFTOP BAR
In 2019 zullen de deuren open gaan van de grootste rooftop bar van de Benelux, dit voorjaar al staan mensen te borrelen op een immens terras (zo’n 400m²) aan de Spoorlaan, bovenop het oude postkantoor. ,,Ik kreeg kippenvel toen ik hier voor het eerst kwam”, zegt Van Ham tegen Brabants Dagblad, hij is de eigenaar van café Polly Maggoo, Café Bakker en (sinds kort) Het Ketelhuis. ,,Dit dak leent zich voor iets prachtigs. Het wordt de grootste rooftop-bar van de Benelux.” Hij, Joep van Gorp (Qanvas) en Gijs van der Velden (Cookaholics) staan aan het roer van het dakterras, welke door een groot binnengedeelte ook bij slecht weer te bezoeken zal zijn. De verbouwingen zijn nog in volle gang en de oplevering zal tegelijkertijd zijn met het surrealistische doolhof Doloris. Nu maar hopen dat je na een paar pintjes niet de verkeerde uitgang neemt …

Wij deden er afgelopen jaar alvast een paar drankjes!

DE BIBLIOTHEEK IN DE LOCHAL GAAT OPEN
De verhuizdozen met boeken gaan nog steeds vrachtwagen in en uit. De bibliotheek is er bijna klaar voor, de opening van de LocHal in 2019. Er is in korte tijd door Binx flink gerenoveerd en verbouwt en daar mogen we dit jaar eindelijk van gaan genieten. Begin december heeft Seats2meet hun gedeelte al in gebruik genomen, eind januari gaat “de bieb” open. Studeren en lezen in de tofste hal van de stad – CHECK!


We wensen je veel succes met alle small talk de komende dagen! Hou vol, voor je het weet is het weer voorbij.

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.