Treasures of Tilburg – editie 5

Dat Tilburg een stad is gevuld met allerlei verborgen schatten hoef je de meiden van BRUKT. niet te vertellen. Zij hebben oog voor de mooiste tweedehands en gebruikte items. In deze maandelijkse column interviewen zij Tilburgers die deze passie delen en nemen zij een kijkje in hun interieur of in hun kledingkast.

Wie: Janneke van Opstal
Leeftijd: 31 jaar
Waar: Boomstraat, Tilburg
Werk: Model/DJ

Deze keer zijn we op bezoek bij onze goede vriendin, onze meubelmaker en ons model Janneke. Ja, je kunt gerust zeggen dat we bij BRUKT. veelvuldig ‘gebruik’ maken van deze creatieve alleskunner! Dus ook voor onze maandelijkse column, Treasures of Tilburg, klopten we bij haar aan. Want haar huis mag volgens ons zeker niet ontbreken in deze reeks.

Ondanks het feit dat Janneke alweer drie jaar in de Boomstraat vertoeft komt ze oorspronkelijk uit Gilze. De connectie met Tilburg is niet ver te zoeken, want vanaf haar 12e fietste ze elke dag naar school in deze stad. Echter werd Brabant tijdelijk verruild voor een studie in Maastricht en werd Maastricht verruild voor het avontuur, Janneke reisde hierna namelijk nog zo’n twee jaar de globe rond. Maar ook zij voelde op een gegeven moment de drang om een vast plekje te vinden, een plekje waar ze zich fijn voelde. Dat werd toch weer Tilburg. Op haar 25e vond ze een anti-kraak woning waar ze zo’n drie jaar heeft gewoond en daarna verhuisde ze naar haar koophuis in de Boomstraat.
Treasures of Tilburg

Die Boomstraat en de bijhorende Bomenbuurt is overigens wel een bewuste keuze geweest zegt Janneke. “Ik vind het een van de fijnste buurten van Tilburg! Het is dichtbij het centrum, het zijn mooie, sfeervolle oude panden met tuintjes, veel groen en een goede sfeer! Er zijn natuurlijk meer mooie plekken maar ik zou dit niet willen missen!” Op de vraag wat ze nog meer niet zou willen missen binnen Tilburg antwoordde ze; haar grote sociale kring en de vele nachtelijke feestjes. “Die twee gaan overigens ook vaak hand in hand” lacht Janneke.

Maar nu, haar huis, haar prachtige bijna geheel door haarzelf in elkaar ‘geknutselde’ huis. Want dat valt op. Het is geen twaalf in een dozijn huis en interieur. Het is een bonte verzameling van haar eigen bouwwerken en ideeën, en dat straalt authenticiteit uit.
Treasures of Tilburg

Maar waar komt die inspiratie vandaan? “Het is meestal zo dat ik thuis ben wanneer ik op ideeën kom. Gewoon aan tafel, al kijkend naar wat er nog mist of wat anders kan en/of mag. Ik heb geen Pinterest waar ik ideeën opdoe of plaatjes verzamel, ook Instagram gebruik ik niet heel veel. Woonbladen of woonprogramma’s kijk ik eigenlijk ook niet. Ik bedenk gewoon heel vaak of ik nog iets met die oude planken in de schuur kan doen en daar komt dan vaak weer een nieuw leuk idee uit voort.”

Treasures of Tilburg

Die leuke ideeën zijn overal terug te vinden in haar huis. Van de scheve planken aan de muur, waarbij het lijkt of de vazen die erop staan ze omhoog houden, haar zelfgebouwde DJ-booth (die ze overigens nooit meer wil missen) tot aan haar pronkstuk, de ladekast die ze maakte van de oude poort-deur van haar broer. “Hij is heel grof en een beetje scheef. Bijna iedereen die bij mij thuis komt zegt er wel iets over. En ik ben ook erg trots op mijn houten keukenblok, die heb ik betimmerd met het hout dat uit mijn plafond kwam en stukken pallet.” Het hergebruiken van materialen is bij Janneke vaste prik. In eerste instantie begon dat met een laag budget, haar inboedel bestond in het begin sowieso uit spullen gevonden in de kringloopwinkel. En daarnaast met een heel handige familie, werd het haar met de paplepel ingegoten om van niets iets te maken en milieu vriendelijk en uniek werd het haar met de paplepel ingegoten om van niets iets te maken. Milieuvriendelijk én uniek, twee woorden waar wij van houden!

Treasures of Tilburg

Heeft iemand die (bijna) alles zelf kan maken nog wel een verlanglijstje? Ja, dus. Een eindeloze lijst zelfs! “Er zijn nog zoveel klusjes die ik wil doen in huis. Dat houdt volgens mij nooit op. Zo heb ik bedacht dat ik mijn volledige puntdak van binnen wil betimmeren met oude planken en heb ik in de tuin ook nog een paar on-uitgevoerde plannen. Zo houd ik mezelf altijd wel bezig!”

Dat geloven wij ook Janneke! En als je je een keer verveelt (kan dat?) dan weten wij je vast wel te vinden! Bedankt dat we, wederom, een beroep op je mochten doen!

Liefs,

TEAMBRUKT.

Brukt

Heb jij een interieur of een kledingkast vol met tweedehands parels? Laat het team BRUKT. weten! Of ben je juist op zoek naar meer toffe gebruikte items? Ga dan naar de webshop en sla je slag. www.brukt.nl | info@brukt.nl