Treasures of Tilburg – editie 4

Dat Tilburg een stad is gevuld met allerlei verborgen schatten hoef je de meiden van BRUKT. niet te vertellen. Zij hebben oog voor de mooiste tweedehands en gebruikte items. In deze maandelijkse column interviewen zij Tilburgers die deze passie delen en nemen zij een kijkje in hun interieur of in hun kledingkast.

Wie: Danica van Oirschot
Leeftijd: 26 jaar
Waar: Hobbemastraat, Tilburg
Werk: Begeleidster bij Amarant

Danica van Oirschot is opgegroeid in Riel, een klein dorpje aan de rand van Tilburg. Toen zij haar ouderlijk huis verliet voor de “grote” stad, heeft ze eerst een tijdje anti-kraak gewoond. Ongeveer twee jaar geleden kocht ze haar mooie, lieve huisje aan de Hobbemastraat in Tilburg. “Voordat ik dit huis kocht moest er erg veel gerenoveerd worden, dat heeft de op-/verkoper allemaal nog gedaan. Hij heeft een nieuwe keuken geplaatst, een nieuwe badkamer en niet het minst belangrijke: een verwarming! Dat was echt ideaal. Wat wel erg jammer is, is dat hij ook een aantal oude elementen heeft vervangen. Zo was de houten trap mooi wit, en nu ligt er grijze bekleding op. De klinken waren uniek en als deurbel hing er een oude trekbel. Dat was tof, maar dat hebben ze zonder overleg weggehaald. Daar baalde ik zo erg van, dat ik de plastic bel heb weggegooid en er zelf nu even provisorisch een trekbel heb opgehangen die ik voor kerst heb gekregen.”
Treasures of Tilburg - editie 4

Gelukkig zijn er nog tal van mooie elementen bewaard gebleven in Danica’s huis, waaronder de originele glas in lood ramen en de schouwen. “Laatst wilde ik de ene schouw een beetje aankleden. Op zo’n moment doe ik een “rondje Tilburg.” Ik ga dan langs alle kringloopwinkels in de buurt. De glazen whiskeyflessen en karaffen mocht ik hebben voor €2,50. Dat is echt geen geld! Ik heb dan ook maar besloten om er gewoon 4 euro voor te geven, dat zijn ze zeker waard!”

Treasures of Tilburg - editie 4

De manier waarop Danica haar huis heeft ingericht past helemaal bij de jaren 30 sfeer die er heerst, en dat heeft ze ook op de bovenverdiepingen doorgetrokken! Zo staat er in de logeerkamer een antieke stoel (links) die van de overgrootmoeder van een overleden cliënt van Danica is geweest (volg je ‘m nog?) en die dus al heel wat jaartjes meegaat! “Eigenlijk zou ik niet eens weten wat er niet tweedehands is in mijn huis. Ja, de tafelklem op de eettafel waar de bloemen aan hangen is nieuw. Ik zag ergens op internet iemand die kratjes met bloemen boven zijn tafel had hangen, dat vond ik een tof idee en daar heb ik mijn eigen draai aan gegeven. Ook mijn bank en mijn platenspeler zijn tweedehands. De plaat die erop staat heb ik alleen gekocht omdat die hoes zo mooi is.
Treasures of Tilburg - editie 4

Danica hecht de meeste waarde aan de meubels en spulletjes die van haar “Opi en Omi” zijn geweest. De tafel stond bij hen op zolder en de grote stoelen hadden zij in gebruik. Ook veel boeken in het huis van Danica komen van haar grootouders af. “Ik vind het tof dat mijn interieur mede door deze spullen uniek is, maar dat is niet perse wat ik het belangrijkst vind. De spulletjes hebben vooral veel emotionele waarde voor mij.”

Als Danica haar “rondje Tilburg” doet, shopt ze niet alleen mooie decoratie maar koopt ze ook veel tweedehands kleding. De broek die ik aan heb kocht ik laatst bij La Poubelle, voor 2 euro! Gelukkig heeft Danica’s heerlijke huis ook nog een grote zolder (zie dit voor je als een kleine kledingwinkel) waar ze haar hele garderobe heeft uitgestald. Hoeden, schoenen, jassen, jurken: het houdt niet op. Er hangt zelfs een geweldige trouwjurk tussen die Danica ooit tweedehands kocht voor carnaval, maar die ze eigenlijk te mooi vindt om over een biervloer vol confetti te slepen. Ze besluit dan ook per direct dat ze maar weer eens een themafeestje bij haar thuis moet gaan organiseren, dan kan ze ‘m een keertje showen. Goed partyexcuus Danica, wij zijn er bij!
Treasures of Tilburg - editie 4

Maar hoe mooi de jurk ook is en hoe goed hij Danica ook zal staan, één van haar lievelingsitems is een trui die van haar opa is geweest. “Deze trui heeft Opi gedragen toen hij jong was, er zit zelfs een broek bij. Die kleuren zijn zo tof, ik zou willen dat ik nu in de kringloop of op een rommelmarkt meer van dat soort truien zou vinden.” In die laatste uitspraak kunnen wij ons als TEAM BRUKT. helemaal vinden, we houden onze ogen open voor je Danica!
Treasures of Tilburg - editie 4

Liefs,

TEAMBRUKT.

Brukt

Heb jij een interieur of een kledingkast vol met tweedehands parels? Laat het team BRUKT. weten! Of ben je juist op zoek naar meer toffe gebruikte items? Ga dan naar de webshop en sla je slag. www.brukt.nl | info@brukt.nl