VERBIJSTEREND: OLIEMEULEN HAD BLIJKBAAR GEWOON OPEN MOGEN BLIJVEN

Puck Probeert
Begin april luidden de verzorgers van het park de noodklok. Het park mocht door de coronacrisis geen bezoekers ontvangen en dit terwijl de kosten voor het verzorgen van de dieren gewoon doorlopen. De vrees bestond dat De Oliemeulen het niet vol zou kunnen houden. Door een crowdfunding heeft de Oliemeulen meer dan €40.000,- binnen weten te halen om het park overeind te kunnen houden. Een fantastische prestatie, maar nu blijkt dat het park gewoon open had mogen blijven zolang het zich aan de 1,5 meterregels hadden gehouden.

Dat blijkt uit een bericht op de pretparknieuwtjespagina looopings.nl. Nadat iemand op Twitter opmerkte dat attractie- en dierenparken nergens genoemd worden in de plannen voor de komende periode, reageerde het RIVM als volgt: “Deze zijn nooit door de overheid gesloten, dat is door de parken zelf besloten. Zij kunnen zelf kijken of ze open kunnen gaan volgens de richtlijnen of overleggen met de veiligheidsregio.”

Met andere woorden: dagattracties zoals de Oliemeulen hoeven niet te wachten op groen licht van premier Mark Rutte. Sterker nog, in de noodverordering van de veiligheidsregio stond überhaupt niets over dierenparken en pretparken. Daar waar de Efteling zelf besloot na kritiek om haar deuren te sluiten, tevens om de gezondheid van de bezoekers en medewerkers te kunnen waarborgen, lijkt het er op dat het verplicht sluiten van de dierenparken zoals de Oliemeulen nu berust op één groot misverstand. De premier, het RIVM en het kabinet hebben de parken dus helemaal niets verboden, meldt Looopings.

“Het nieuws bereikte ons ook een uur geleden en we zijn enorm verbaast. We gaan nu uitzoeken hoe dit misverstand heeft kunnen ontstaan. Het is allemaal nog erg vers en er is nog veel onduidelijk. Morgen gaan we onszelf er goed in verdiepen en dan bepalen op welke manier we open zouden kunnen” laat Bastiënne Meulenbroek, verzorgster bij de Oliemeulen, ons weten.

Foto: Wij Zijn Tilburg bij de Oliemeulen

Een bittere pil dus voor het dierenpark. Hopelijk gaat de Oliemeulen snel haar deuren weer kunnen openen, weliswaar voor minder publiek, maar hierdoor zullen er wel voorzichtig weer inkomsten binnenkomen. Al is het dierenpark ook afhankelijk van haar horeca “Het is ook maar de vraag hoe horeca in het geval van een dierentuin eruit gaat zien. Waarschijnlijk mogen er maar 30 personen per keer zijn in ons geval, het is dat ook een beetje een grijs gebied.”

Nu er ruim 40.000 euro op is gehaald, én het park al weer vroegtijdig open mag, kan mogelijk snel de grootste financiële schade hersteld worden. Er lijkt op het eerste oog dan misschien ook wel een klein beetje geld over, maar volgens Bastiënne ligt dit genuanceerder, “het is voor ons niet duidelijk of we ook daadwerkelijk open mogen en de crowdfunding was vooral om de maanden april en mei door te komen met gesloten deuren. Wij kunnen niet direct morgen al weer volledig open, dus de steun is nog steeds heel hard nodig, vooral nu.”

Wanneer alles de komende dagen positief uitpakt en er zou geld van de crowdfunding overblijven, dan is de langverwachte verhuizing van het reptielenhuis misschien een stapje dichterbij.  “We zouden graag verhuizen, al ligt dat proces een beetje stil. Maar daar zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden. We blijven vooral in gesprek met de gemeente over alle opties en hopen snel verder te kunnen.”

In ieder geval is er licht aan het einde van de tunnel en kunnen alle 750 dieren nu weer gerust ademhalen.
Wij wensen de Oliemeulen heel veel succes de komende tijd!

> Bekijk hier onze video over het werk bij de Oliemeulen.

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.