VERBORGEN PAREL: TE KOOP,- IN TILBURG

WhatsApp Image 2019-09-26 at 13.13.13

Ruim vijf jaar geleden opende Roy zijn restaurant in de Armhoefse Akkers: ‘Te Koop In Tilburg,-‘. Een bijzondere naam voor een restaurant, waar ik graag het fijne van wilde weten. Ik ging met hem in gesprek.

Hoe het begon
Roy is altijd chef geweest van origine, in Tilburg maar ook in het buitenland. Het inkopen van partijen en deze weer verkopen heeft Roy ook altijd interessant gevonden. Hij bracht detailhandel en horeca samen en zo is ‘Te Koop In Tilburg’ ontstaan. Van het bestek tot het servies en het glaswerk, van de lampen tot de stoelen waar je op zit, alles is te koop. “Wij zijn wel echt een restaurant, dat is hetgeen wat ons drijft. De handel daaromheen is eigenlijk een beetje als knipoog naar onze gast toe.”

Locatie
We zitten samen in de knusse binnentuin van het restaurant. Iets wat je totaal niet verwacht als je de voorkant van het pand ziet. Hierover zegt Roy: “De binnentuin doet mensen ook nog steeds verrassen, en het is leuk dat je met de warme dagen zoiets aan kunt bieden. We zitten sowieso op een heel bijzondere plek in Tilburg, buiten het centrum, in een geliefde woonwijk. Ik zie steeds meer mensen van buitenaf komen. Steeds meer mensen die hier nog nooit van gehoord hebben.”

Hecht team
Het team van 12 man, waarvan 6 parttime, is een hechte groep. “We doen wat we leuk vinden om te doen. Dat is super!” Iedereen in het restaurant is gelijk, en ook Roy zelf is ‘one of the guys’. Samenwerken en luisteren naar anderen zijn de factoren die een grote rol spelen binnen dit bedrijf. ‘Samen sta je sterk en samen kun je iets bereiken’ is het motto. Ook communiceren is erg belangrijk: “Als je alleen maar oogkleppen opzet en je eigen visie volgt denk ik niet dat dat juist is. Je moet juist praten met elkaar en luisteren hoe je bepaalde punten kunt verbeteren.” Maar ook naar gasten luisteren Roy en zijn team goed.
Wanneer gasten ergens iets op aan te merken hebben zien we dat altijd als opbouwende kritiek. We gaan er dan niet tegenin, daar schiet je niks mee op. We proberen het juist mee te nemen in ons werk, zo kunnen we het de volgende keer nóg beter doen.”

Wedstrijden winnen
Voor Roy is het nog altijd niet gaan vervelen. “Het is leuk om te zien waar die jonge gasten die net van school afkomen mee bezig zijn en wat die meekrijgen. Ook als inspiratiebron, je kunt altijd bijleren. Wat er aan nieuwe producten en nieuwe kennis constant bijkomt. Het verveelt nooit, het wordt geen routineklus. Elke dag is weer een nieuwe wedstrijd en met je team moet je die gaan spelen en dan moet je gefocust zijn. Maar het geeft ook een kick als een avond loopt zoals je die in je kop hebt zitten en iedereen zijn steentje daaraan heeft bijgedragen. Dan klopt het gewoon. Dan heb je een voldaan gevoel, dan heb je gewonnen.”

Lunch
Toch is het behoorlijk aanpoten voor de jonge vader. Hij heeft net twee kleine kinderen gekregen. De energie probeert hij te verdelen, zowel zakelijk en privé gezien. Daarom heeft Roy ervoor gekozen om sinds de geboorte van zijn oudste een dag extra dicht te gaan om extra tijd voor het gezin te maken. In ruil daarvoor is het wel mogelijk om ook te lunchen. “Dus nu zijn we van woensdag tot en met zondag open vanaf twaalf uur ’s middags in plaats vanaf vijf uur”. 

Dankjewel Roy voor de gastvrijheid en het inspirerende gesprek. Ik denk dat veel ondernemers van jouw visie kunnen leren. Heel veel succes in de toekomst, ik kom zeker nog eens langs!

Ingrid Peeters

Ingrid (21) woont al haar hele leven in Riel maar Tilly is toch wel echt haar stadje. Na een (te) lange tijd op de middelbare school (wat een feestje was dat) volgt zij nu lessen in Communicatie, natuurlijk ook in Tilburg. Hoewel Tilburg veel ‘lelijke’ plekken heeft, gaat Ingrid graag opzoek naar nieuwe verborgen parels in de stad… en dan het liefste restaurantjes, want eten blijft een grote hobby.