VERBORGEN PAREL: VOOR LOCALS, DOOR LOCALS

YYUIoGtjSF+NEBCJy37Ibg

Bijna 6 jaar geleden, toen het Dwaalgebied nog in ontwikkeling was en er nog geen sprake was van een koffiecultuur in Tilburg, zijn Rachel en Shenol begonnen met een klein koffiebarretje. Na een jaar lang hard werken was Locals geboren. Een koffiebar voor lokale Tilburgers. Nu, weer 5 jaar verder, is Locals niet meer weg te denken en is het nog steeds aan het groeien. Ik sprak Rachel en Shenol over hun passie: Koffie.

Het verhaal achter Locals, hoe zijn jullie begonnen?
“Tilburg was en is nog steeds een stad in ontwikkeling. In het Noorden van het land zagen we allemaal leuke koffiebarretjes en een hele leuke koffiecultuur ontstaan. Dat was hier nog helemaal niet. Daarin zagen wij een kans: laten we kijken of dat ook hier kan en of het potentie heeft.”
Nadat ze het huidige pand in de Heuvelstraat zagen waren ze opslag verliefd. Na een jaar stond het concept, de inrichting, de kaart, etc: Locals. Een plekje voor de lokale bevolking, verborgen, toch midden in de stad, waar ze overheerlijke koffie schenken en waar een goede sfeer hangt.

Maar daarnaast ook voor de lokale ondernemers. Daar worden de producten vandaan gehaald. Streekproducten gebruiken was toen nog vrij nieuw, nu zie je het steeds meer. Er kwamen al snel samenwerkingen met bijvoorbeeld de Walhoeve in Goirle, Pig&Rye, wat toen nog Tilburg Sourdough heette, voor het brood, en De Kaaszaak, waar ze de kaas vandaan halen. Voorheen werd er ook nog samengewerkt met een Oisterwijkse koffiebrander, maar uiteindelijk is die brander bij ons in huis gekomen. De Oisterwijker, die inmiddels een vriend is geworden werd met zijn bedrijf steeds groter en Rachel en Shenol wilden ook groter worden. Uiteindelijk hebben ze het naar zichzelf toetrokken en heeft Shenol geleerd om koffie te branden. Dat doen ze nu ook alweer bijna 5 jaar zelf. “Dat is ook een beetje het concept, dat we alles zoveel mogelijk zelf willen doen. Dus ook de zoetigheden zelf maken, de verschillende humus variaties, de sauzen. Zoveel mogelijk zelf doen.”

Koffiebranden
De koffie werd voor een lange tijd in de zaak zelf gebrand. Deze kleine brander was toen groot genoeg voor de eigen klanten van Locals, maar de vraag ging later steeds verder groeien. Er kwam vraag van andere ondernemers uit de buurt en er moest een grotere brander komen. Ook de locatie was niet heel geschikt meer; een brander maakt lawaai en geeft veel warmte af. Gasten zouden er te veel last van krijgen en dus werd er een andere locatie gevonden.
In de Spoorzone bij Gebouw88 staat nu een grotere brander. Ook een ‘Verborgen Parel’ volgens Rachel: “Heel veel mensen weten niet dat daar een branderij is, denk ik. Ik moet zeggen dat hij ook niet altijd open is. Het zit aan de achterkant in een kantoor, van de boulevard die uiteindelijk daar gaat komen. Dan zullen er misschien meer mensen langs komen, maar nu moet je maar net daar werken of daar ergens in de buurt zijn, anders zie je het niet. Uiteindelijk denk ik dat, net als deze Koffiebar, de Branderij gewoon tijd nodig heeft. Op den duur zal het daar ook steeds drukker worden, net als met het Dwaalgebied destijds.” De capaciteit van de branderij en de vraag naar koffiebonen is gestegen en inmiddels levert Locals ook aan lokale horecazaken en kantoren.

De bonen zijn ook particulier te koop in de winkel (dan kun je meteen proeven) en op de webshop. Er zijn zakjes te koop van 250 gram en van 1 kilo.
Over mijn vraag welke koffie het meeste verkocht wordt springt Shenol, als koffiebrand-expert Rachel bij: “De Colombia en Guatemala, die zijn rijker van smaak. Ethiopië light roast verkopen we ook veel voor filterkoffie. Dat is een hele lichte fruitige koffie. En aan de horeca verkoop ik veel India, die is donkerder gebrand. Het ontloopt elkaar niet heel veel. De Brazilië loopt ook goed.” Wel voegt Rachel daaraan toe dat mensen in het noorden van het land toch meer verstand van koffie hebben dan hier in het zuiden. “Klinkt heel gek maar daar zijn ze gewoon verder op dat gebied. Daar zie je ook veel meer dat mensen filterkoffie drinken, hier is het toch meer het donkere, sterke bakkie dat mensen graag willen. Mensen vinden dat toch een beetje eng en ze moeten wennen aan de smaak.”Ze snapt het echter wel, maar ze denkt dat als mensen zich meer zouden verdiepen of het vaker proeven je koffiesoorten steeds meer kan onderscheiden en je eraan gaat wennen. “Dat heeft even tijd nodig. Het is gewoon een kwestie van proberen wat je lekker vindt.”

Duurzaam
Ook op het gebied van duurzaamheid zijn de twee al op de goede weg.
Met een aparte groentebak in de keuken hebben ze laatst getest hoeveel afval er geproduceerd wordt. Ook laten ze meer producten terugkomen in verschillende gerechten, zodat je niet te veel verschillende soorten groenten en fruit hoeft te kopen. Daarnaast wordt er van overgebleven groentes elke dag verse soep gemaakt. En alsof dat nog niet genoeg is proberen ze ook hun klanten te stimuleren dat ze hun eigen koffiekop meenemen, in ruil voor korting op de koffie (10%!).

Waar zouden jullie over 5 jaar willen staan?
“Dat is best moeilijk om te zeggen, het is maar net wat er een beetje op ons pad komt. Wij willen echt groeien en willen ook niet dat het maar één zaakje is. Ook met de koffiebonen gaan we proberen meer naam te maken en steeds groter te worden met het merk Locals als koffiebonen. Uiteindelijk zouden we heel graag zelf rechtstreeks bij een plantage willen gaan kopen. Maar daarvoor moeten we wel meer gaan groeien. Dat is wel een doel dat we heel graag willen bereiken. Er zijn wat ontwikkelingen maar daar kan ik nog niks over zeggen, maar stilzitten, dat zit er bij ons echt niet in.”

Ik ben benieuwd naar deze ontwikkelingen en wat deze ondernemers onze stad nog meer kunnen bieden. Ze zijn in ieder geval al super goed bezig, en ze hebben er een fan bij, want na één bakje overheerlijke cappuccino heb ik al een zak bonen gekocht voor thuis.
Ga zo door Rachel en Shenol!

 

 

Ingrid Peeters

Ingrid (22) woont al haar hele leven in Riel maar Tilly is toch wel echt haar stadje. Na een (te) lange tijd op de middelbare school (wat een feestje was dat) volgt zij nu lessen in Communicatie, natuurlijk ook in Tilburg. Hoewel Tilburg veel ‘lelijke’ plekken heeft, gaat Ingrid graag opzoek naar nieuwe verborgen parels in de stad… en dan het liefste restaurantjes, want eten blijft een grote hobby.