VERSLAG VAN DE SILENT DISCO IN “DE MAC” – VOOR IEDEREEN DIE ER NIET BIJ WAS

TILBURG – Het kan haast niet onopgemerkt zijn gebleven, afgelopen nacht was er een Silent Disco in “de Mac”. De wereldwijde primeur lag natuurlijk, als hamburgerimperium van Nederland, in de McDonald’s van Tilburg. Zo’n 180 bezoekers, welke aan hun ticket waren gekomen door verschillende winacties, maakten er de bovenverdieping onveilig. Foto: Red Epic Studios.

Als zelfs Domien Verschuren en Valerio Zeno balen van hun afwezigheid, dan weet je zeker dat je iets gemist hebt. Niet getreurd. Hier een uitgebreid ervaringsverslag in geur én kleur. Geur; het rook dus voornamelijk naar hamburgers en friet. Laten we daarmee beginnen. De kleur; deze avond waren de koptelefoons blauw of groen gekleurd. Degene die rood op hadden staan waren een stelletje fakers, want daar werd helemaal niets op afgespeeld. ,,Moet je deze eens luisteren!” kreeg ik een aantal keren naar mijn ietwat aangeschoten (donderdagmiddagborrel gehad, casual) hoofd geslingerd. Nee daar trappen we mooi niet in. Maar goed, rewind naar het begin van de avond.

De laatste hand wordt gelegd aan de versiering en het testen van de koptelefoons. Aan alles is gedacht, van opblaashamburgers tot confettistaven en van discobollen tot rookmachines, maar ook fysiek hoeft de bezoeker niets tekort te komen. Beneden staan de large bekers drinken klaar en backstage worden grote bladen hamburgers en kignuggets geprepareerd, daarnaast zijn er twee kanalen met muziek, dus dansen is gegarandeerd. Soepel by Desperados verzorgt het meer “dans- en schuurbare” werk en Fatguys zorgen voor maximale escalatie en 100% feest. Als je de context niet zou weten en een foto van de setting zou zien, is de kans klein dat je geloofd dat het geen nachtclub, maar een McDonald’s is.

Silentdisco.xxx in de Mac

Rond de klok van 11 begint zich beneden aan de trap een kleine rij te vormen. Alle enthousiaste bezoekers hebben hun ticket stevig in hun handen geklemd, op dat moment misschien wel hun meest dierbare bezit ooit. Gereed om hem te gaan verzilveren. “Wat voor volk komt daar überhaupt op af”, ja, ik hoor het je denken. Nou, een grote groep gewoon gezellig, jeugdig stappubliek. Een aantal lichtelijk corperaal ogende studenten, je kent ze wel, blouse en nette schoenen, daarnaast wat typische Tilburgse “hipsters”, lekker oversized tweedehands jas en een boyfriend jeans met toffe sneakers. Een grote groep dames die voornamelijk tijdens de DJ set van Sjannies alles uit de kast trokken, ze zijn gehuld in flared (glitter) broeken en printrijke tops. Ook wat markante “Korte-Heuvel-koppen”, wat vloggers cq. influencers, pers en een handjevol 35-plussers. Zeer gemeleerd, maar wel een match, iedereen snapt de gimmick van een silent disco en is stiekem ook gewoon groot fan van McDonald’s.

Het dj-duo Fatguys

De sfeer is zo uitgelaten, zouden de Happymeals hun werk doen? Staan de DJ’s écht hun best te doen? Is er hier en daar toch een blikkie bier in een jaszak naar binnen gesmokkeld of is er vooraf vooral gezellig geborreld elders in de stad? Wie het weet mag het zeggen, maar gezellig is het wel besef ik me terwijl er een polonaise langs me afbanjert gevuld met kipnuggetkauwende feestgangers.

Terwijl boven inmiddels het feest flink op gang is en met regelmaat de rust beneden verstoord wordt door een “SWEET CAROLINE OH OH OH OOOOH”, blijven groepjes mensen, ook zonder ticket, zich melden aan de trap. Met het kwartier worden de smoezen van Tilburgse internationals welke zojuist van een biercantus bij I*ESN afkomen, te herkennen aan hun inmiddels vloeibare loopje door het hoge alcoholpercentage in het bloed, creatiever. Van ,,But I really bought 2 tickets a few days ago” tot ,,I REALLY GOT TO PEE UPSTAIRS” tot ,,Maybe my friends are on the first floor, it’s vital that I speak to them”. Maar helaas, er konden geen uitzondering gemaakt worden, want met 180 koptelefoons in omloop stond de bovenverdieping rammetje vol om half 12.

Fatgirls met “onbeperkt” hamburgers

De Fatgirls, dames die bij de act Fatguys horen, compleet gehuld in hamburgerjurkjes, blijven binnenlopen met bladen hamburgers en kipnuggets. Noem het onbeperkt, noem het in overvloed. ,,Ik dacht hier wel eens even flink te gaan bunkeren, maar na twee McKrokets zit het al hier”, zegt Sven, één van de bezoekers, terwijl hij naar zijn keel wijst. Het kan aan zijn lengte liggen, maar het lijkt er op dat anderen ook niets te kort komen. Één van de hoogtepunten van de avond is toch wel de sitdown op kanaal groen. Op Narcotic van Liquido trilt het restaurant op zijn grondvesten terwijl de confetti je om de oren vliegt. Na een toegift van een half uur èn als grote verrassing een afterparty in Café Brandpunt met gratis fust bier, verplaatst het publiek zich langzaam naar de overkant van het Piusplein.

Aftermath …

Om half 3 is de bovenverdieping van “de Mac” weer compleet opgeleverd. Geen discolampen meer, geen hamburgers meer aan de vloer, geen confetti meer in het trappengat, wat overblijft is enkel hier en daar nog een beschonken bezoeker. Niet van de silent disco, maar uit het Tilburgse nachtleven, welke ongestoord van hun hamburgertjes kunnen genieten alsof er die avond niets gebeurt is. Want voor de McDonald’s geldt: The show must go on …

Lonneke

Lonneke (28) is geboren en getogen in Broekhoven. Opgegroeid in een buurt waar mensen bij de geringste zonnestraal hun plastic tuinmeubelen op de stoep zetten, en waar de Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes nooit ver te zoeken zijn. Voor haar studie heeft ze een aantal jaar in Nijmegen gewoond, toch kon ze Tilburg niet vergeten. Nu woont de cultuurwetenschapper en barvrouw extraordinair weer in haar oude vertrouwde stad en zal ze voor Wij Zijn Tilburg over de vele ontwikkelingen in het bruisende Tilburgse horeca- en cultuurlandschap bloggen.