[VIDEO] AANNEMERS-OVEREENKOMST MINDLABS GETEKEND

MindLabs, hoe zit dat nou precies en wat kunnen we verwachten? 🤖 En waar heeft Berend nou weer zijn handtekening onder gezet? Onze Tim van SpoorzoneTV doet het een en ander uit de doeken...

Mindlabs is een samenwerking van drie Tilburgse onderwijsinstellingen en de persgroep. Het ROC Tilburg, de Fontys, de Universiteit van Tilburg werken hier samen met de Persgroep in een innovatief centrum waar de menselijke kant van (media-) technologie centraal staat. De oude treinenwerkplaats ‘gebouw 70’ in de spoorzone is de inspirerende plek waar dit alles bij elkaar komt. CIVIC-architects ontwierp samen met Inbo een gebouw waarin kennis gemaakt, verspreid, gevalideerd en geëxposeerd wordt. Onderwijs, onderzoek en ondernemerschap lopen hier naadloos in elkaar over.

Centraal in de ruimtelijke strategie staat het voortbouwen op het verleden. In het ontwerp wordt de bijzondere staalconstructie en de bestaande baksteenwanden behouden en uitgangspunt. Door de historische wanden te behouden en volledig open te houden ontstaat een vrije vloer die aan alle zijden contact maakt met buiten. Deze ”expovloer” refereert aan historische kennis- en expogebouwen: hier worden nieuwe producten en diensten aan verschillende gebruikers en aan de stad gepresenteerd.

De open werkvloer stimuleert het contact tussen de organisaties en programma’s met een informeel karakter. Boven deze vloer hangen besloten, maar transparante laboratoria. Op de lagen hierboven, een gradatie rustiger, wordt gestudeerd en gewerkt. De domeinen hebben hun eigen karakter, maar zijn visueel en functioneel met elkaar verbonden. Ruimtes worden gemaakt door vloeren, niet door wanden. Vloeren verspringen en grenzen zijn fluïde. De expovloer zelf is voorzien van ‘interactieve paviljoens’. Ze zijn ongedwongen op de open werkvloer geplaatst tussen de organisaties in. In en op de paviljoens ontmoeten de organisaties elkaar.

Mindlabs heeft een stevige architectuur: een constructieve en logische architectonische taal die spoorzone eigen is. Een architectuur die ontstaat uit de dialoog tussen ‘gevonden voorwerpen’ en een nieuwe structuur van grote betonportalen. Een eenvoudige, maar verrassende architectuur gebaseerd op constructieve helderheid, een pragmatische gevelbehandeling, de zichtbaarheid van het interieur en eerlijk materiaalgebruik.

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.