[VIDEO] BOUW EL FETH MOSKEE BIJNA KLAAR

De nieuwe moskee in de Tilburgse Stedekestraat wordt medio maart deels in gebruik genomen. Een slordige 17 jaar duurde het om dit gebouw gerealiseerd te krijgen.

Onze stad is constant in ontwikkeling. Soms zo snel en groots, dat we nauwelijks stil kunnen staan bij de veranderingen. Soms ook tergend langzaam, dat je je afvraagt of er ooit een einde aan gaat komen. Daarom fietst één van onze stadsvloggers door de stad om jullie bij te praten over “blokkendozen” of “architectonische hoogstandjes”. In deze aflevering bezoekt Tim de El Feth moskee aan de Stedekestraat.

,,Dit geeft een gewéldig gevoel”. Abdelkader Barkane staat middenin de gebedsruimte op de eerste verdieping van de nieuwe moskee van El Feth in de Stedekestraat. Twee kolossale lichtkoepels van acht bij acht meter bieden zicht op overdrijvende wolken. Links in de hoek is ook de opbouw van de minaret zichtbaar. Hier buigen zich op 20 maart voor het eerst honderden moslims in de richting van Mekka. ,,Dat maakt me trots en blij.”

De nieuwe moskee is niet geheel onomstreden. Omwonenden procedeerden tot bij de Raad van State, zij vrezen vooral parkeerproblemen in dit smalle woonstraatje. Inmiddels heeft de moskee een grote eigen parkeerterrein en een parkeergarage. Ook zal er in de openbare ruimte geen oproep plaatsvinden, om de buurt tegemoet te komen. Maar ook toen de bouw in mei 2018 startte, geeft de financiering voortdurend kopzorgen. Pas 60 procent van de aanneemsom was binnen. ,,Onze achterban was na al die tijd het vertrouwen kwijt”, zegt de woordvoerder van het bestuur. De moskee is volledig betaald door de gemeenschap door middel van donaties ,,al zo’n 15 jaar lang, dus onze toekomstige bezoekers hebben samen met ons kunnen sparen” en crowdfunding.

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.