[VIDEO] DE DAG VAN DE ARCHITECTUUR – PALEIS RAADHUIS

CAST zette tijdens de Dag van de Architectuur in 2019 de Tilburgse architectuur in de schijnwerpers. Je kon deelnemen aan verschillende excursies, rondleidingen en activiteiten. Maar alles in 2020 is anders, zo ook deze dag. Daarom heeft CAST een online excursie voor je. In de aflevering neemt Tim je mee langs het Paleis Raadhuis.

Iedere Tilburger kent het witte paleisje, oftewel Het Paleis-Raadhuis. Maar wat gebeurt er achter die grote majestueuze deuren? Nou, bar weinig eigenlijk. En daar moet verandering in komen volgens PalaceToBe. Hun doel is om het paleis terug te geven aan het volk. Helemaal geen gek idee eigenlijk als je beseft dat het paleis namelijk al vanaf het begin af aan onderhevig geweest is aan veranderingen en dus helemaal geen traditioneel paleis is.

Koning Willem II ging dood vlak voordat Het Paleis werd opgeleverd, hierna werd het al snel een school. Onder de leerlingen was niemand minder dan Vincent van Gogh. In de jaren ’30 is het hele paleis leeg getrokken en opnieuw ingericht als raadhuis. Vandaar de herkenbare details uit die periode. Ook de buitenkant is meerdere keren aangepast: andere ramen, het dankraam werd toegevoegd en de kantelen werden er pas later opgezet.

 

 

De laatste jaren wordt het vooral gebruikt als trouwlocatie. Maar volgens Gert-Jan en zijn collega Berny is dat veel te weinig. Daarom ontstond in het voorjaar het idee voor ‘royaal aanklooien’. Tilburgers werden opgeroepen om leuke plannen in te dienen.

Maar helaas: corona gooide roet in het eten. Blaaskapellen konden er ‘proefblaoze’, daarna was het uit met de pret. In het najaar hoopt de organisatie de draad weer op te pakken. De definitieve bestemming van het Paleis-Raadhuis kan nog wel even duren. Waarschijnlijk wordt er een paar jaar geëxperimenteerd voordat de gemeenteraad daarover een beslissing neemt. De komst van het nieuwe stadsforum zal daarin een belangrijke rol spelen.

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.