VLUCHTELINGENKINDEREN HOCKEYEN AL DRIE JAAR BIJ MENEER RENÉ

pandateam_foto rene
Op 22 juni 2019 organiseren de Panda Teams uit Tilburg het ‘Panda Integratie hockey toernooi’. De Panda Teams, waarin vluchtelingenkinderen en Nederlandse kinderen samen hockeyen nodigen hockeyclubs uit, uit het hele land. Tijdens de opening presenteert René Dinant zijn nieuwe en eerste boek: Yell, yell, yell! De Panda’s winnen wel, hockey is een samenspel! Het verhaal achter drie jaar vluchtelingenhockey.

Fragment uit het boek
Zahra loopt elke week mee van de opvanglocatie naar het hockeyveld van de universiteit. Al maanden is zij erbij. Ze is in zichzelf gekeerd en speelt rustig langs de lijn. Haar broer speelt mee in het veld. Zahra durft niet mee te doen. Ik heb haar nog nooit horen praten. Als ze in de zandbak naast het veld zit, zit ik erbij. We spelen niet. Ik ben er gewoon. Op een dag begint ze te praten. “René hockey”, zegt ze. Voorzichtig gunt ze me een glimlach.

De Panda Teams
In 2015 vinden veel vluchtelingenfamilies een plek in Tilburg, bij de opvanglocaties St. Jozefzorg en het oude belastingkantoor. René Dinant kreeg het idee om met de vluchtelingenkinderen te gaan hockeyen. Met een tas vol hockeyspullen haalt hij de kinderen elke vrijdagmiddag op. De start van de Panda Teams en het begin van een band voor het leven.

Veel meer dan hockey
Voor de kinderen en hun families is René een vertrouwd gezicht, een vriend en een gezinscoach. Hij zit letterlijk bij de gezinnen aan tafel om te kijken hoe het met ze gaat en wat ze nodig hebben om uit hun isolement te raken, hun gevoel van veiligheid en vertrouwen terug te krijgen en maatschappelijk mee te tellen. De families hebben veel meegemaakt en veel vragen. Het zijn die families die in een rubberen boot de overtocht waagden naar Europa. René zit vol verhalen sinds hij de vluchtelingenfamilies kent. Die heeft hij opgeschreven in zijn eerste boek.

Aanmoedigen
De glimlach van de kinderen op het hockeyveld is onbetaalbaar. Juist omdat zij zoveel hebben meegemaakt. Panda Hockeyclub Tilburg wil hockey mogelijk maken voor ieder kind dat vanuit vertrouwen, veiligheid en plezier wil sporten. En daarmee de integratie van gezinnen bevorderen zodat ze zich echt thuis voelen. Kom jij de Panda Teams uit Tilburg aanmoedigen? Ze hockeyen al drie jaar!

Datum: 22 juni 2019
Locatie: sportvelden Universiteit van Tilburg, Sportweg 13A Tilburg
Opening en boekpresentatie: 10.30 uur tot 12.00 uur door Nour, Aynaz, Fatima en Salaam
Hockeywedstrijden: start 12.00 uur

Voor meer informatie:
https://www.facebook.com/PandaHockeyclubTilburg/ Panda Hockeyclub Tilburg
https://www.facebook.com/events/2091084010981464/ Evenement hockeytoernooi

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.