VUURWERKVERBOD TILBURG: DAN MAAR DRONES?! NAAIT UM.

low-light-photography-of-firecrackers-1585221
De vuurwerkshows die de gemeente wil organiseren tijdens jaarwisseling 2020 / 2021 gaan waarschijnlijk eerder laser- en droneshows worden. Dat laat het Brabants Dagblad vandaag weten op basis van uitspraken van burgemeester Theo Weterings. Hij gaat uitzoeken hoe de vuurwerkshows een aantrekkelijker en milieuvriendelijker gezicht kunnen krijgen. We zijn een worst voorgehouden.

Laat me voorop stellen dat ik een voorstander ben van een algemeen vuurwerkverbod voor consumenten. Alles wat je onder de honderd euro afsteekt is sowieso altijd een teleurstelling en het is gewoon gevaarlijk om met je katsbezopen harses met explosieven te gaan spelen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Daarnaast is de hele dag dat geknal ook nergens voor nodig, andere mensen en dieren hebben daar last van en pas om 00:00 uur is het de jaarwisseling. Niet al vijf weken vantevoren om 04.31 uur ‘s nachts.

Maar ik ben óók voor een vuurwerkverbod, omdat dan eindelijk de gemeente het heft in handen kan nemen en kan zeggen “Nou beste inwoners, jullie mogen het niet meer, maar laat ons het dan professioneel en mooi voor jullie regelen. Zodat we samen kunnen genieten van iets spetterends én de nostalgie een beetje bewaren.” En ja, daar zitten allemaal haken en ogen aan, want dat kost veel geld en er zijn niet genoeg vuurwerkspecialisten om dat te regelen voor iedere stad in Nederland. Maar A. Het kost ook minder geld omdat je al die zooi en vernielingen niet op hoeft te ruimen en B. Het kapitalisme lost zoiets razendsnel op. Vuurwerkverkopers laten zich dan vlot omscholen, doen zelf de inkopen, scoren bij jullie een vergunning en voeren een toffe show op, in iedere wijk één om 00.00 uur.

Als we met zijn allen samen geen vuurwerk meer afsteken de hele oudjaarsdag door, maar het beperken tot één show per wijk, levert het ook een stuk minder klachten op, minder plastic in de natuur (door die dopjes) en een stuk minder fijnstof en andere uitstoot. Het leek mij zo’n mooi gegeven. Niet allemaal individuen die lopen te klootviolen voor hun deur, maar samen collectief als stad het nieuwe jaar inluiden. Win-win-win situatie leek me.

Tot vandaag. Mijn mond valt open van verbazing. Want het vuurwerkverbod voor consumenten, lijkt ineens een algeheel vuurwerkverbod te zijn. Dus ook de gemeente of een enkele vergunde particulier voor mijn part, gaat geen vuurwerk afsteken, want er is dus een algeheel verbod. Maar zo heb ik dat nooit begrepen uit de partijprogramma’s hoor.

De burgemeester pleit nu voor een drone- en lasershow. Betutteling eerste klas. En ja, misschien kunnen we uiteindelijk met drones en geluidseffecten heel dicht in de buurt komen van een echte vuurwerkshow. Maar seksrobots worden ook steeds beter en toch blijven we hunkeren naar een bedpartner van vlees en bloed. Het is gewoon niet hetzelfde. En ja, ik begrijp dat het een duurzame oplossing is, maar het feit dat we massaal vuurwerk afsteken beperken tot een paar shows per gemeente, is toch al een hele grote stap richting verduurzaming?

Daar houden de plannen van de burgemeester nog niet op. Want als we door corona straks met oud en nieuw de straten niet op mogen, dan wil de burgemeester die drone- en lasershow voor ons livestreamen naar onze laptops en telefoons.

Maar lieve burgemeester, als we inderdaad tot eind december niet samen massaal de straten op mogen. En we moeten oud en nieuw vieren in onze woonkamer met maximaal 10 mensen (of wat de regels dan ook zijn op dat moment), waar we dan alweer 8 maanden in opgesloten zitten. Dan hoop ik toch oprecht dat u ons met zijn allen wil belonen en heel snel die livestream met een paar lichtgevende speelgoedhelicopters op accu’s uit uw hoofd zet. Dat we vanuit ons dakraam kunnen genieten van een prachtige vuurwerkshow waar je u tegen zegt. Van u, aan ons.

Want als 2020 eindelijk achter de rug is en die show niet het geval is, dan kan ik mijzelf niet meer inhouden hoor. Dan haal ik wel een slijptol bij de Action en begin ik spontaan aan de pilaren van de veranda om nog iets van een vonkenregen te kunnen meemaken. Nog altijd 100x beter dan een livestream met een stel laffe drones, waarvan er inmiddels al duizenden van op YouTube te vinden zijn.

Tim Frenken

Vlogger en blogger. Bevat hoge mate van zelfspot en ironie en is daarnaast vaak radicaal positief en ongenuanceerd. Trotse inwoner van de stad en lokaal nationalistisch. Is geïmporteerd in 2011, nu niet meer weg te krijgen. Helaas.