Willem II: Een voetbalclub met een rijke geschiedenis

Willem II is één van de oudste betaalde voetbalclubs in Nederland. Op 12 augustus 1896 werd de club opgericht door Gerard de Ruiter. Hij liep stage in Tilburg bij de werkplaatsen van de Staatsspoorwegen. In die tijd kreeg hij contact met schooljongens die in Oudenbosch op kostschool zaten en die met stichtingsplannen voor een cricketclub in Tilburg rondliepen. Gerard benaderde hen met een alternatief voorstel: ga een voetbalclub oprichten. Op zondag 12 augustus 1896 kwamen twaalf jongelui in Tilburg bijeen in café Marinus: Gerard de Ruiter, Fons Caspanni, Henri van Delft, Jan Caarls, Jos Hoosemans, Theo Marsé, Kees van Kuyken, Richard van Nunen, Nout Scholberg, Fons Vermeer en de gebroeders Van Delft (Hein en Louis). Ze waren het snel eens en “Footballclub Tilburgia” werd opgericht met Van Nunen als voorzitter.

Van Tilburgia naar Willem II
Op 14 september 1897 werd Gerard benoemd tot verenigingssecretaris. Intussen vond men de clubnaam niet meer mooi genoeg. En zo werd op 14 januari 1898 in café Broeckx op de Markt in Tilburg de naam “Tilburgia” gewijzigd in “Willem II”. De voetbalclub werd vernoemd naar de voormalige koning, omdat hij zijn buitenverblijf had in Tilburg en ook uiteindelijk in onze stad is overleden.

Tilburgia
De eerste toegangskaart voor voetbalclub Tilburgia. Collectie: Regionaal Archief Tilburg

Kampioenen
In 1904 treedt Willem II toe tot de Nederlandse voetbalbond, de huidige KNVB. En in het seizoen van 1915-1916 worden de Tricolores voor het eerst landskampioen. In seizoen 1915-1916, 1951-1952 en 1954-1955 is Willem II kampioen van Nederland geweest. In het seizoen 1999-2000 speelde Willem II Champions League doordat het seizoen daarvoor een 2e plaats in de eredivisie werd behaald. In het seizoen 2013-2014 was Willem ll kampioen van de eerste divisie. Een ander hoogtepunt was op 22 mei 2016. Op deze dag handhaafde Willem II zich voor de Eredivisie ten koste van rivaal Nak door de playoff wedstrijd in Tilburgs voordeel te beslissen.

Willem ii
Elftal van Willem II seizoen 1903/1904. Collectie: Regionaal Archief Tilburg

Stadion
Gedurende de oorlog werd een deel van het hout van het stadion gebruikt als brandhout. In eerste instantie was het de bedoeling om na de oorlog het stadion op te knappen, maar er werd gekozen voor de bouw van een geheel nieuw stadion. In 1947 werd begonnen met de bouw en in het begin van 1948 werd de eerste wedstrijd gespeeld op het nieuwe grasveld. De kosten voor het nieuwe stadion: ruim 1 miljoen gulden. In 1953 is er nog een nieuwe overdekte hoofdtribune aangebouwd. Het huidige stadion werd in 1995 in gebruik genomen.

Op zondag 13 augustus beginnen de Tricolores weer aan de competitie. Excelsior komt dan op bezoek in het Koning Willem II stadion om 14.30 uur.

Bronnen:
http://www.regionaalarchieftilburg.nl
www.willem-ii.nl

Renée de Kruif

Renée (28) is een echte Kruikin. Zij is afgestudeerd journalist en blogger/vlogger voor Wij Zijn Tilburg. Renée gaat op pad om verhalen te maken en te schrijven over de schôônste stad van 't laand. “Een mooie stad is het zeker; een echte stad maar met een dorpskarakter. Ons kent ons, een compact centrum, maar wel een stad met enorm veel groeimogelijkheden en heel vooruitdenkend” aldus Renée. Ze is trots op Tilburg, zeker met alle nieuwe projecten die in gang zijn gezet én er nog aankomen. Dit wilt Renée graag laten lezen en zien in haar blogs in vlogs die zij voor Wij Zijn Tilburg gaat schrijven.