WOO HAH!: HET NIEUWE TERREIN

Woo Hah! 2018 – Maite de Lorenzo ©

Je kunt het gerust hét hiphop festival van Europa noemen. WOO HAH! is uit zijn voegen gebarsten. De Tilburgse binnenstad kon de vraag niet meer aan, dus is het festival verplaatst naar Evenemententerrein Beekse Bergen. Wij zijn langsgegaan om van de sfeer te proeven tijdens de eerste editie op dit nieuwe terrein.

Beetje afzien
Best een eindje als je het vergelijkt met de vorige locatie. Die was namelijk aan het einde van mijn straat en voor de bezoekers van buiten de stad, gelijk naast het station. Nu moeten we toch echt de fiets pakken en Tilburg uit. Maar hey, beweging is goed voor je. Op zaterdag staat er vanaf Tilburg een lange, maar zwaar gezellige file. De festivalgangers nemen het ervan! Het merendeel heeft het volume van de autoradio op max en de deuren open. Bijrijders lopen en dansen op de weg, want waarom zou je ook in die hete auto blijven als het toch allemaal vaststaat. Het is hier al dikke fissa om maar gelijk jargon te gebruiken. We rijden verder en parkeren onze fietsen voor een viaduct. Om bij het festivalterrein te komen lopen we de weg over en een heel stuk terug. Niet niks in die hitte (aldus iemand die zichzelf echt wel fit acht). 

We here!
Daar zijn we dan! Eerst maar eens even de toiletten opzoeken en wat drinken, want nondedju dat was wel even een onderneming. Maar dan heb je ook wat. Het terrein is gigantisch en heel overzichtelijk ingedeeld. Er zijn in het totaal zes stages. Het hoofdpodium, de Snipes Stage, bevind zich aan het water. Het is een immens podium met daarvoor een groot open veld. Hier treden de headliners op. Daarnaast is er de sfeervolle Forrest Stage, tussen de bomen. De Canna Stage, een grote tent die verrassend genoeg niet heel klef en heet is. De kleine maar fijne Cube Stage, een witte kubus waarin iedereen even helemaal los kan gaan. The Block, een skatepark met stage en tribune. Helemaal hip-hop en perfect voor breakdance battles en skateboard competities. En nummer zes; de Waterfront Stage. Wederom een tent, wederom een lekker temperatuurtje en aan het water. 

Woo Hah! 2018 Main Stage – Maite de Lorenzo ©

Stoffig
Je hebt het waarschijnlijk al gelezen of gezien op de duizenden foto’s van WOO HAH!, maar het was dus redelijk stoffig. Niet te voorkomen met de onverwachte droogte van de afgelopen weken, maar toch best hinderlijk. Vies worden is iets wat je als festivalganger voor lief moet nemen, daar ging het niet om. Nee, het vervelende was dat je het hele zootje inademde. Door veel WOO HAH! gangers werd dit probleem opgelost met de bandana die normaal gesproken het voorhoofd of de linker arm zou sieren #fashion. Anderen maakten een omweg langs de bouwmarkt voor een stofmasker. Pluspuntje, door al dat zand dat in m’n haar ging zitten had ik wel het hele festival lang goed veel volume.

Woo Hah! 2018 – Maite de Lorenzo ©

Overall impression
Beetje engels hier en daar doet niemand kwaad. Het was lit jongens en meisjes. Heerlijk terrein, goede sfeer, gelukkige mensen. De artiesten laat ik achterwege, daar zou ik nog een heel boek vol over kunnen schrijven. Het was allemaal net een tikje vermoeiender op zo’n groot terrein, het was net iets slechter voor je longen (alhoewel het blowen er een beetje bij in schoot aangezien we al zo lekker loom waren van het zonnetje). Maar WOO HAH! 2018 heeft niet teleurgesteld, net een vakantie in eigen land inclusief toffe hip-hop acts. Ik kijk uit naar de volgende editie op het Evenemententerrein Beekse Bergen!

Lonneke

Lonneke (28) is geboren en getogen in Broekhoven. Opgegroeid in een buurt waar mensen bij de geringste zonnestraal hun plastic tuinmeubelen op de stoep zetten, en waar de Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes nooit ver te zoeken zijn. Voor haar studie heeft ze een aantal jaar in Nijmegen gewoond, toch kon ze Tilburg niet vergeten. Nu woont de cultuurwetenschapper en barvrouw extraordinair weer in haar oude vertrouwde stad en zal ze voor Wij Zijn Tilburg over de vele ontwikkelingen in het bruisende Tilburgse horeca- en cultuurlandschap bloggen.